Hoe bespaar je energie in de badkamer? 5 Tips

Hoe bespaar je energie in de badkamer? 5 Tips
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

De badkamer is een plek in huis waar je tot jezelf komt en geniet. Dat wil je natuurlijk blijven doen! Wil je er daarnaast ook energie besparen? Dat kan met deze energie besparen tips voor de badkamer!

1. Kraan met energiebesparende nulstand

Geeft jouw wastafelkraan lauw water in de middenstand? Dan kun je ongemerkt het warme water laten stromen terwijl je koud water nodig hebt. De cv ketel slaat telkens aan en dat kost onnodig warm water en energie. Je kunt energie besparen met een energiebesparende nulstand op je thermostatische kraan. Op deze middenstand geeft de energiebesparende wastafelkraan koud water in plaats van warm water.

Nog meer energie besparen met de kraan?
Draai de kraan niet te ver en te lang open. En draai hem dicht tijdens het tandenpoetsen en scheren!

Heb je een traditionele mengkraan? Deze kost tijdens het verwarmen veel meer energie dan een thermostatische kraan. Vervangen is een goed idee, want daarmee kun je energie besparen!

2. Badkuip isoleren

Een warm bad kost veel warm water en is niet energiezuinig. Wil je energie besparen, het warme water in bad extra lang op temperatuur houden? Isoleer dan je bad! Deze bad isolatie werkt het beste bij een stalen of kunststof inbouwbad.

Gehele badkamer laten isoleren?
Isolatie
Energiezuinige badkamer
Energie besparen doe je ook door niet te vaak in bad te gaan. Een gemiddelde douchebeurt is 3x meer energiezuinig dan in bad gaan!

3. Waterbesparende douchekop

Blijven genieten van douchen, terwijl je minder warm water en dus minder energie verbruikt? Dit doe je met een waterbesparende douchekop! Deze tip voor een duurzame badkamer is heel eenvoudig. Je vervangt je douchekop door een waterbesparende douchekop. Deze speciale douchekop heeft andere soort gaatjes, waardoor het water minder hard stroomt. Hierdoor is de waterbesparende douchekop energiezuinig.

Nog meer energie besparen onder de douche?
Ga korter douchen. Plaats daarvoor eventueel een douchetimer. Wist je dat 1 minuut minder douchen per dag je al zorgt voor ongeveer 15 euro per jaar besparing! Zo kun je eenvoudig geld en energie besparen!

4. Douche wtw-systeem

De warmte van wegstromend douchewater gebruiken om koud water voor te verwarmen. Dat is wat een douche wtw-stysteem doet. Je plaatst dit energiebesparende warmteterugwinning systeem in de vloer van de inloopdouche, douchebak of afvoerpijp. Het warme water wordt langs de koude waterleiding geleid, waardoor er minder energie nodig is om het koude water te verwarmen. Dit is een kleine verbouwing, maar zeker de moeite waard voor het maken van een duurzame badkamer!

5. Waterzuinig toilet

De ene wc verbruikt meer water dan de andere en dus kun je met een toilet energie besparen. Een gemiddeld toilet spoelt per bezoek 6 liter water door, een waterzuinig toilet slechts 4,8 liter. Dat scheelt veel water, als je bedenkt dat je gemiddeld 5 tot 8 keer per dag naar het toilet gaat!

Waterzuinig toilet laten plaatsen?
Toilet renoveren

Complete badkamer energiezuinig maken?

Energiezuinige badkamer
Hoe bespaar je energie in de badkamer? 5 Tips

Een duurzame badkamer maken kan stap voor stap met de bovenstaande energie besparen tips. Je kunt ook je complete badkamer vervangen en direct de bovenstaande energie besparen tips daarin toepassen!

Wil je ook je badkamer renoveren? Vraag dan vrijblijvend badkamer offertes aan bij Slimster en laat je badkamer professioneel vernieuwen en energiezuinig maken door een vakman.

Energie besparen door badkamer renoveren?
Gratis offertes