Zelf oliebollen bakken: hoeveel bespaart dat?

Zelf oliebollen bakken: hoeveel bespaart dat?
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

AMERSFOORT - Zondag vloeit het frituurvet in menig schuur of bijkeuken weer rijkelijk. Want waar oliebollenkramen zich mogen verheugen op lange rijen, zijn er nog altijd veel Nederlanders die zelf aan het bakken slaan. Deels omdat je ze nu eenmaal niet verser kunt krijgen dan direct uit eigen vet, maar eerlijk is eerlijk: het bespaart ook gewoonweg veel geld! Vergelijkingssite Slimster.nl berekende hoeveel je overhoudt wanneer je ervoor kiest zelf je oliebollen te bakken.

Hoewel de officiële bron voor dit getal ontbreekt, valt jaar in jaar uit te lezen dat de gemiddelde Nederlander zo’n acht oliebollen eet. Slimster nam een gezin van vier als uitgangspunt en ging uit van een prijs aan de kraam van 1,25 euro per oliebol. Totale kosten dus: 40 euro! Dat kan goedkoper. Bak je ze zelf, dan heb je twee pakken oliebollenmix van het bekende merk nodig. Dat zijn ook direct de hoogste kosten, je bent er zo’n 3,60 aan kwijt. Voor de rozijnen en de benodigde stroom voor de frituurpan ben je samen ongeveer hetzelfde kwijt. In totaal betaal je 7,32 euro en bespaar je dus bijna 33 euro ten opzichte van de oliebollenkraam!

Oliebolliefhebber meer prijsbewust

Volgens Slimster zijn liefhebbers van oliebollen zich de afgelopen jaren meer bewust geworden van de prijs van oliebollen. Die conclusie ontleent de vergelijkingssite uit cijfers van Google Trends. Daaruit blijkt namelijk dat we vorig jaar online veel meer bezig waren met de kosten van oliebollen dan in de jaren ervoor. Cijfers voor dit jaar zijn nog niet bekend, omdat we pas in de laatste week van het jaar aan oliebollen denken.

2020 was hét zelfbakjaar

Zelf oliebollen bakken: hoeveel bespaart dat?

Desondanks was niet 2022, maar 2020 hét jaar waarin we massaal zelf oliebollen bakten. Dat had natuurlijk alles te maken met de maatregelen tegen het coronavirus. Afstand houden was het devies en dus hadden de oliebollenkramen het zwaar. Google Trends laat wederom zien dat zelf oliebollen bakken dat jaar populairder was dan ooit. De afgelopen twee jaar werd er daarentegen juist minder gezocht op ‘oliebollen bakken’ dan de jaren voor de coronapandemie.