Hoe zuinig met geld omgaan

Hoe zuinig met geld omgaan

Danja Molendijk
Product Specialist
clock 18 jun. 2020 11:03

Wil je maandelijks rondkomen of zelfs aan het einde van elke maand geld overhouden? Dan moet je zuinig aan doen met geld. Hoe bespaar je geld? Als je op vele gebieden zuinig met geld bent, kun je makkelijk geld besparen. Hoe geld besparen op het huishouden, boodschappen, winkelen, energie en vakantie? Je vindt het antwoord in onze geld besparen blog. Wij geven je budget tips geld besparen!

Er zijn vele manieren om geld te besparen:

 • Besparen in het huishouden
 • Besparen op boodschappen
 • Besparen op winkelen
 • Besparen op vakantie

Ontdek per onderdeel slimme bespaartips.

Geld besparen in huishouden

Hoe kun je geld besparen in je huis? Je kunt geld besparen op vaste lasten, maar je kunt ook zuinig met geld omgaan door je eigen spullen op de juiste manier te behandelen:

 • Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt.
 • Ga zuinig om met je spullen. Zo gaan ze langer mee en hoef je minder snel iets te vervangen.
 • Koop niet gelijk iets nieuws als iets het niet meer doet of niet mooi meer is, maar laat het repareren of ga het renoveren.
 • Koop duurzame spullen die lang mee gaan. Ga voor de beste wasmachine, beste wasdroger en beste vaatwasser in plaats van eentje die al na een paar jaar stuk is.
Keuken opknappen?

Badkamer opknappen?

Trap opknappen?

Geld besparen energie

Geld besparen op energie doe je door te kiezen voor een voordelige energieleverancier, maar ook door dagelijks goed op je energieverbruik te letten. Heb je het geld voor een flinke investering die zich later terugverdient? Dan kan je nog meer besparen. Hier zijn tips voor geld besparen op energie:

 • Vervang je gasketel door een warmtepomp en ga daarmee je huis verwarmen. Het energieverbruik van een warmtepomp is minder dan dat van een gasketel.
 • Maak gebruik van zonne-energie. Plaats bijvoorbeeld een zonneboiler en/of zonnepanelen. Je hebt ook lampen die werken op zonne-energie.
 • Plaats tochtstrippen bij ramen en deuren. Zo gaat er geen onnodige warmte verloren, waardoor je harder moet stoken. Uiteraard is je huis isoleren ook een manier van makkelijk geld besparen.
 • Wees zuinig met water, want daarmee verbruik je ook minder energie en dus ga je geld besparen op je water- en energierekening.
Meer energie kosten besparen?
Energie verlagen tips
Hoeveel geld bespaar ik met zonnepanelen?

Op de vraag ‘hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?’ is geen eenduidig antwoord te geven. Wat je bespaart op jouw zonnepanelen hangt af van vele factoren, zoals het vermogen van je zonnepanelen en de kwaliteit van je zonnepanelen. Meer informatie over hoeveel geld je bespaart met zonnepanelen vind je op onze Zonnepanelen kosten pagina.

Hoeveel geld bespaar ik met isolatie?

Wat je aan geld besparen kunt op isolatie hangt af van het type huis waarin je woont en van de kwaliteit van de isolatie. Spouwmuurisolatie levert de grootste kostenbesparing, daarna volgen achtereenvolgens dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie met HR++-glas. Meer weten over hoeveel geld je bespaart met isolatie? Kijk op onze Isolatie kosten pagina.

Zuinig met geld omgaan
euro
Wist je dat in de supermarkt dure producten op ooghoogte staan? Buk en strek en vind de goedkopere producten!
Toch een A-merk kopen? Kijk of het product ergens in de aanbieding is of wacht op een aanbieding en sla direct wat meer tegelijk in.

Als je niet oppast geef je in de supermarkt in korte tijd veel geld uit. Schrik jij altijd bij de kassa van het bedrag dat je moet betalen? Dan is het voor jou hoog tijd voor geld besparen op eten. Hoe bespaar ik geld op boodschappen? Geld besparen met boodschappen doen, is niet zo moeilijk. Met onze geld besparen tips boodschappen kun je makkelijk geld besparen in de supermarkt.

 • Kijk voordat je naar de supermarkt gaat in de kasten, zodat je weet wat je al in huis hebt.
 • Maak een boodschappenlijstje en koop alleen maar wat er op het lijstje staat.
 • Plan vaste momenten in voor de boodschappen. Ga niet tussendoor de supermarkt in voor allerlei extraatjes.
 • Sla niet te veel verse producten tegelijk in, want dan heb je kans dat je ze weg moet gooien, omdat je ze niet op tijd op maakt. Laat je niet verleiden doordat verse producten in de aanbieding zijn. Je kunt beter houdbare producten in de aanbieding kopen, die gaan langer mee.
lightbulb
Ga nooit met een lege maag naar de supermarkt, want dan is de kans groot dat je verleidingen niet kunt weerstaan!
Geld besparen boodschappen

Je kunt in de stad gaan shoppen, maar ook online shoppen. Winkelen is makkelijker dan ooit. Thuis op de bank kun je eindeloos spullen bestellen. Er kan heel wat geld verloren gaan aan winkelen. Tuurlijk heb je altijd wel dingen echt nodig, maar koop jij ook regelmatig iets dat je niet perse op dat moment nodig hebt? Dan is het hoog tijd om zuinig met geld om te gaan in winkels, want op shoppen kun je makkelijk geld besparen. Hoe kun je geld besparen op winkelen?

 • Koop alleen spullen als je ze echt nodig hebt. Houd bij op een lijstje wat je echt mist en moet kopen. Kijk voordat je de spullen op je lijstje koopt nog eens kritisch: heb je het echt nodig, dan mag je kopen. Kan het zonder of nog even wachten? Dan koop je ze (nog) niet.
 • Maak een verlanglijstje voor je verjaardag, Sinterklaas of kerst. De spullen op dit lijstje hoef je niet zelf te kopen en daarmee kun je geld besparen.
 • Kijk in je kledingkast. Wat heb je echt nodig? Koop alleen kleding die ontbreekt. Kies voor kleding die je gemakkelijk kunt matchen, want dan heb je minder vaak iets nieuws nodig.
 • Ga niet alleen shoppen, maar neem iemand mee die op de rem trapt als jij te veel wilt kopen.
 • Koop in de uitverkoop en niet als er net een nieuwe collectie uit is.
euro
Maak gebruik van een geld besparen app om zuinig aan te doen met geld
Er zijn vele apps beschikbaar die je kunnen helpen met geld besparen. Met de verschillende apps kun je bijhouden wat je uitgeeft. Zo kun je goed zien hoe geld te besparen. Kies de app die jou het beste kan helpen om zuinig met geld om te gaan.
Geld besparen

Geld besparen op vakantie begint al als je gaat boeken. Je kunt makkelijk geld besparen als je kiest voor een voordelige reis en accommodatie. Als je vervolgens ook zuinig met geld bent als je op de bestemming bent aangekomen, dan kun je veel geld besparen op vakantie.

 • Boek niet te vroeg, maar ook niet te laat. Ergens er tussenin is het beste: een paar maanden vooraf. Dan zijn de prijzen al wat gezakt en heb je veel meer (voordelige) keus dan wanneer je last-minute boekt.
 • Heb je de mogelijkheid om buiten het hoogseizoen te boeken? Doen! Hiermee kun je makkelijk geld besparen.
 • Eén lange vakantie van 3 weken is veelal voordeliger dan drie korte vakanties van 1 week.
 • Kies voor een land waar alles relatief goedkoop is, zoals een Oost-Europees land.
 • Kies voor woningruil. Jij past dan op het huis van een ander en de ander past op jouw huis. Via verschillende websites kun je dergelijke vakanties boeken. Hiermee kun je geld besparen op je accommodatie.
 • Overnacht in een hostel of ga kamperen.
Makkelijk geld besparen

Drastisch geld besparen

In deze blog geld besparen staan tientallen tips geld besparen, maar er zijn nog veel meer manieren om geld te besparen. Het belangrijkste is dat jij bij al jouw beslissingen en aankopen prijzen vergelijkt, zodat jij de voordeligste deal vindt. Slimster helpt jou hierbij. Bij ons kun je verzekeringen vergelijken, witgoed vergelijken, vloeren vergelijken en nog veel meer aanbieders vergelijken, zodat jij drastisch geld besparen kunt!

Zuinige energie?
Energie vergelijken