Video on Demand / streamingdiensten in Nederland

Streamingdiensten in Nederland

Steeds meer Nederlanders gebruiken dagelijks streamingdiensten, maar wat betekent het en welke partijen bieden deze diensten aan? In dit TVpedia artikel van Slimster vertellen we je meer over Video on Demand aanbieders & streamingdiensten in Nederland.

Met Video on Demand (VoD) kun je films, tv-series en tv-uitzendingen bekijken wanneer jou dat uitkomt. VoD is vaak onderdeel van interactieve televisie en wordt doormiddel van een internet verbinding gestreamt naar de tv, tablet, laptop, telefoon of console! Door een uitzending te streamen in plaats van te downloaden bespaar je tijd en hoef je geen opslagcapaciteit te hebben.

Streamingdiensten vergelijken

Aanbieder Recente content Aanbod platform Prijs abonnement Aantal apparaten Gebruiksgemak
Netflix Vrij recente series
Minder recente films
++ € 7,99 t/m € 15,99
p/mnd
Consoles, smart tv's,
tablets, smartphones en pc/laptop
++
Prime Video Recente series & films +++ € 2,99 p/mnd
+ extra films huren/kopen
Consoles, smart tv's,
tablets, smartphones en pc/laptop
++
Pathé thuis Recente films + € 2,99 t/m € 5,99
per film
Consoles, Smart tv’s,
tablets, smartphones en pc/laptop
++
Videoland Recente NL series
Minder recente films
++ € 4,99 t/m € 10,99
p/mnd
Smart tv’s,
smartphones, laptops en tablets
+
NLziet NL tv-programma's
(tot 1 jaar na publicatie)
-/+ € 8,95 p/mnd Smart tv;s,
Laptop/pc, tablets en smartphones
+
HBO Max Zeer recente series
Minder recente films
Tekenfilms
-/+ € 5,99 t/m € 7,99 p/mnd of € 46,99 t/m € 59,99 p/j Consoles, smart tv's,
tablets, smartphones en pc/laptop
+
SkyShowtime Recente films + € 6,99 p/mnd Consoles, smart tv's,
tablets, smartphones en pc/laptop
-/+
Disney+ Recente Disney & Marvel films + series + € 9,99 p/md of € 99,90 p/j Consoles, smart tv's,
tablets, smartphones en pc/laptop
++
Viaplay Formule 1, Bundesliga & Darts
Films en series
+ € 15,99 p/mnd of € 168 p/j Smart TV, Chromecast, Apple TV
Computers, tablets, smartphones
-/+
CineMember Arthouse films
950 filmes
-/+ € 9,99 p/mnd, € 50 / per half jaar of € 95 p/j Smart TV, laptop, pc, Chromecast,
Airplay, tablets en smartphone
+
Film 1 Vrij recente films
Minder recente series
-/+ € 9,99 p/mnd
(verschilt per tv aanbieder)
Normale en smart tv's,
telefoons en tablets
-
Apple TV+ Vrij recente films
Vrij recente series
++ € 6,99 p/mnd
(gratis in Apple One of Apple Music Studentenabonnement)
Consoles, smart tv's,
tablets, smartphones en pc/laptop
-
MUBI Arthouse
Alternatieve films
+

€ 11,99 p/mnd

Chromecast, Smart tv's,
laptop/pc, tablet
+
NPO Start Plus NL tv-programma's
Het oude Uitzending Gemist
+ € 2,95 p/mnd Consoles, smart tv's,
tablets, smartphones en pc/laptop
+
meJane Nieuwste films
Buitenlandse films
-/+ € 2,99 - € 5,99 per film Smart tv's, tablets en smartphones +
Totaal € 108,78 t/m € 127,78 p/mnd

Films en series kijken waar je dat wilt

De tijd dat je absoluut niet gestoord wilde worden tijdens een avondje televisie kijken is voorbij. Met VOD diensten kun je namelijk een film of serie kijken wanneer het jou uitkomt. Ook het pauzeren, doorspoelen en het later verder kijken van een film zijn allemaal functies die mogelijk worden met video on demand. Dit kan via de televisie aanbieders zoals KPN, Caiway en Ziggo, maar ook via het internet, waar wij het in dit artikel voornamelijk over zullen hebben. Onbeperkt films en series kijken via jouw smart televisie, tablet en laptop voor een vast bedrag per maand of voor een prijs per view.

Aanbieders video on demand

Video on demand is geen nieuw begrip, maar de techniek wordt sinds een paar jaar pas echt goed benut. Zo is het met een smart televisie mogelijk om zonder settop box een film of serie te huren via het internet. Ook het abonneren op een streamingdienst is vandaag de dag eenvoudiger dan ooit te voren. Buitenlandse, maar ook bedrijven uit eigen land hebben zeer recent hun video aanbod aangepast en beschikbaar gesteld voor de Nederlandse markt. De grootste partijen op de Nederlandse markt zijn: Pathé Thuis, Netflix, Videoland, NLziet, HBO Max, Film1 en Apple TV+.

Pathé Thuis

Pathe Thuis De Video on Demand dienst Pathé Thuis is beschikbaar op smart televisies, tablets, game consoles en op PC/laptops. Het platform richt zich op nieuwe en wat oudere films die gehuurd kunnen worden. De prijs die je betaalt is per view, wat inhoudt dat je per gehuurde video een vast bedrag betaald wat uiteraard afhankelijk is van de titel. De prijzen per film liggen dan ook tussen de € 2,99 t/m € 5,99.

Netflix

netflix De bekendste streamingdienst in Nederland is Netflix. Ruim één miljoen Nederlanders heeft toegang tot een betaald account. Het platform Netflix kan net als Pathé Thuis vrijwel overal op geopend worden. In tegenstelling tot Pathé Thuis richt Netflix zich naast films ook op series en documentaties die tegen een maandelijks bedrag van €7,99 onbeperkt bekeken kunnen worden.

Het onbeperkt bekijken van video content tegen een vaste lage prijs is een van de redenen waarom Netflix zo populair is in Nederland. Bekijk direct smart televisies waarmee je Netflix als app kunt installeren. De prijs per maand voor het onbeperkt kijken van films en series bedraagt € 7,99. Uitgebreide abonnementen kosten € 11,99 of € 15,99

Videoland

Videoland was bekend als fysieke videotheek, maar tegenwoordig kun je films en series van Nederlandse bodem streamen. Vanaf een vast bedrag van € 4,99 per maand kun je al Nederlandse films en series bekijken. Denk hierbij aan series als Mocro Maffia of bekijk de aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden van morgen al van tevoren.

Een groot verschil met Netflix is dat Videoland op dit moment al een aantal eigen Nederlandstalige films en series heeft die niet op Netflix zullen uitkomen. Dit door de samenwerking met RTL Nederland. Bekijk alle smart televisies waarmee je de Videoland dienst kunt bekijken. De prijs die je betaalt voor het onbeperkt bekijken van films en series bedraagt € 4,99 per maand met reclame. Wil je films en series reclamevrij streamen, dan betaal je € 8,99 per maand. Of je kunt je abonnement uitbreiden en op 4 schermen tegelijk kijken voor € 10,99 per maand.

 • Onbeperkt toegang tot alle series, films en programma's
 • Tot 4 schermen tegelijk kijken
 • Live televisie
 • Tot wel 728 titels van Nederlandse bodem, zoals Mocro Maffia, De Verraders of Special Forces VIPS

NLziet

NLZIET logo Met NLziet kun je live televisie kijken en programma's terugkijken op 38 zenders. Bovendien heb je onbeperkt toegang tot alle video on demand programma's van Nederland, waaronder populaire kanalen zoals NPO Plus, KIJK en RTL XL en kost € 8,95 per maand of € 95,40 per jaar

Of je nu op de bank zit voor je Smart TV, Fire TV, Apple TV, Chromecast, Apple of Android smartphone, of via je browser kijkt, NLziet zorgt voor de ultieme kijkervaring. Het beste van alles is dat je NLziet als video on demand streamingdienst in heel de EU kunt gebruiken, zodat je nooit meer je favoriete programma's hoeft te missen, waar je ook bent.

 • Kijk live naar 38+ zenders en kijk on demand terug
 • Grootste on demand tv-aanbod (NPO Plus, RTL, KIJK)
 • Meeste programma’s tot 12 maanden terugkijken, soms een week vooruit

Viaplay

Je hebt het vast wel meegekregen. Vanaf het seizoen 2022 wordt Formule 1 aangeboden door Viaplay en niet meer via Ziggo. Viaplay is een online streaming service die toegang geeft tot premium live sporten, Viaplay Originals, Hollywood films en series en kinderprogramma’s. Viaplay heeft nu een tijdelijke aanbieding.

 • Formula 1® en unieke Verstappen momenten
 • Sporten met Bundesliga, PDC darts en meer
 • Internationale en Skandinavische Viaplay Originals
 • Top Films, Series en meer

Amazon Prime Video

Bij Amazon Prime Video krijg je toegang tot populaire films en tv-series, zoals The Lord of the Rings, The Boys en andere blockbusters. Naast dat je Amazon Originals kunt kijken, kun je ook andere films en series huren of kopen. Hierdoor heb je op Prime Video on Demand altijd iets om te kijken met de hele familie.

Ook profiteer je van Amazon Prime, waardoor je gratis bezorging binnen 1 dag hebt en Amazon Prime deals kunt kopen. Het is dus meer dan alleen een Video on Demand streamingdienst.

 • Geniet van onbeperkt streamen van duizenden films en tv-series
 • Overal en altijd kijken met onbeperkte toegang
 • Download films en tv naar je mobiele telefoon of tablet om offline te kijken
 • Kijk naar Amazon Originals in HDR op apparaten in de woonkamer
 • Kijk naar exclusieve tv-series voordat ze op de tv worden uitgezonden

Aanmelden bij Prime Video

HBO Max

Het Amerikaanse HBO Max is een van de laatste streamingdiensten die sinds een tijdje verkrijgbaar is in Nederland en kost € 5,99 per maand voor het Basic abonnement en €7,99 per maand voor het Standaard abonnement.

Op HBO Max vind je alle films & series van Warner Bros. HBO, Max Originals, DC en Cartoon Network. Vooral als je fan bent van series als The Last of Us, Game of Thrones, Friends, The Big Bang Theory en True detective is HBO ideaal voor jou. De afleveringen van hitseries worden één dag nadat deze in Amerika getoond zijn, uitgezonden in Nederland met ondertiteling.

 • Iconische prijswinnende series & films, zoals The Last Of Us & House of the Dragon
 • Stream op tot wel 3 apparaten tegelijkertijd
 • Kijk wat je wilt, wanneer je wilt

SkyShowtime

skyshowtime video on demand

SkyShowtime is een nieuwe streamingdienst die het beste op het gebied van entertainment, de grootste blockbusters en exclusieve series biedt. SkyShowtime biedt toegang tot de nieuwste en beste films en series van toonaangevende studio's zoals Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Nickelodeon, SHOWTIME®, Paramount+, en Paramount Pictures.

Of je nu houdt van grootse blockbusters zoals The Godfather, Top Gun of Jaws, of dat je kinderen graag kijken naar populaire series zoals Big Time Rush, iCarly (2021), Spongebob Squarepants en meer, SkyShowtime heeft voor elk wat wils. Het beste van alles is dat je op elk moment en op elk apparaat kunt kijken, dankzij de video on demand-functie.

 • Toegang tot exclusieve content van grote filmstudio's
 • Grootste blockbusters, zoals The Godfather, Top Gun en Law & Order
 • Video on demand; content downloaden die je waar en wanneer je maar wilt kunt kijken, in HD en met Dolby 5.1-surroundsound
 • Streamen in de app, op het web of met je smart-tv, gewoon tegelijkertijd

CineMember

CineMember is een streamingsdienst, net zoals Netflix en Videoland. Het verschil zit in het aanbod. Bij CineMember kun je arthouse films kijken, momenteel staan er meer dan 950 films op. Voor € 9,99 per maand kun je zo veel kijken als je wilt op 4 schermen tegelijk. Ze voegen elke week minimaal twee nieuwe films toe en die blijven en die kun je een jaar lang kijken. Je kunt genieten van de best filmhuis titels op jouw Smart TV, laptop, tablet of telefoon.

Apple TV+

apple tv Het platform iTunes van Apple is nog steeds een van de beste video on demand diensten van Nederland op basis van aanbod. Op iTunes kun je uit meer dan 3.000 films en series kiezen. Wat oudere films zijn al voor een bedrag van 1 euro te huren, wat een stuk goedkoper is dan bij Pathé Thuis. Desalniettemin moet je wel een Apple TV of Chromecast hebben om de content vanaf de iPad, iPhone of computer te streamen naar jouw televisie.

Ook kun je gebruiken maken van een HDMI of thunderbolt kabel om de laptop aan te sluiten op de televisie. Omdat deze methode nogal omslachtig is vinden wij iTunes minder goed functioneren als een Video on Demand dienst voor televisies.

Film 1

Film 1 is al een aantal jaar beschikbaar bij diverse tv-aanbieders in Nederland. Het pakket bestaat uit drie verschillende kanalen waar zeer recente films en series worden getoond. Daarnaast kun je jouw favoriete films en series ook bekijken op de tablet en smartphone via de Film 1 go app of via de Demand optie. Film 1 lijkt wat dat betreft veel op HBO, maar is meer gefocust op het aanbieden van nieuwe films. Om het Film 1 pakket te ontvangen betaal je € 14,95 per maand. Vrijwel alle tv-aanbieders bieden dit pakket extra aan.

MUBI

MUBI is een relatief onbekende speler die ook op de Nederlandse markt actief is. Het platform wijkt qua filmaanbod flink af met dat van Netflix, Videoland en Pathé. MUBI is een online filmhuis met een dagelijks vernieuwd aanbod van zorgvuldig uitgekozen films; van cult tot klassiekers, van indie tot gelauwerde festivalhits.

Elke dag lichten de experts van MUBI een film uit die hen aanspreekt. Iedere film is een maand lang te bekijken. Per jaar worden er 365 nieuwe films geselecteerd, die jij als gebruiker kunt bekijken. Om de films van MUBI te bekijken dien je een maandelijks bedrag van € 8,99 te betalen.

Wat heb je nodig om Video on Demand in Nederland te bekijken?

Om video on demand diensten te bekijken heb je allereerst een internetverbinding nodig die snel genoeg is om content te streamen. Verschillende bronnen melden dat je tenminste een internet van 8mbps moet hebben om op een fatsoenlijke manier video's te streamen op jouw smart televisie, tablet of laptop.

Meer televisie advies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is QNED TV?
 30. Wat is Quantum Dot?
 31. Wat is Quattron TV technologie?
 32. Wat is Samsung QLED?
 33. Wat is SCART?
 34. Wat is Simplink?
 35. Wat is Smart TV?
 36. Wat is TMOS?
 37. Wat is WiDi?
 38. Wat kunnen onze ogen aan?
 39. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 40. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 41. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 42. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?