Wat is Samsung QLED?

Wat is Samsung QLED?

Samsung heeft vol ingezet op hun Quantum Dot techniek. Deze Quantum Dot tv's dienen als tegenhanger van de OLED tv's, waar merken als LG, Panasonic en Sony aan werken. Een Quantum Dot televisie, ook wel QLED genoemd, is geen compleet nieuw beeldscherm. Je kunt het zien als een evolutie van de LED / LCD schermen.

Door middel van een soort folie met nano-kristallen wordt de beeldkwaliteit verbeterd. Maar wat is Samsung QLED precies en wat is het verschil tussen QLED en OLED televisies? Wij leggen het je allemaal uit in onze TVpedia!

Wat betekent QLED?

QLED is volgens Samsung een een marketing-term, bedoeld om alle Quantum Dot televisies aan te duiden. De term QLED is dan ook niet alleen voor Samsung, andere merken worden ook aangemoedigd om deze afkorting te gaan gebruiken. QLED is de term die kan worden gebruikt voor televisies die QD-tube of QDEF (enhancement foil) gebruiken. Maar ook televisies op basis van toekomstige technieken als QDCF (QD color filter) of echte Quantum Dot LEDS kunnen onder de naam QLED worden uitgebracht.

quantum dots tv

Samsung Quantum Dot TV's

Zoals gezegd was 2017 het jaar van Quantum Dot. Tijdens de lancering van QLED-schermen door Samsung werd veel aandacht besteed aan hun 'The Frame concept-tv' en het design van de nieuwe Samsung televisies. De nieuwe modellen beschikken over een One Connect kabel, waardoor je geen extra kabels meer nodig hebt. Dit geeft je veel vrijheid als het gaat om plaatsen of ophangen van de TV.

De Quantum Dot tv's van Samsung zijn uitgerust met een QD-color filter scherm. Hierbij is het kleurfilter van de LCD TV vervangen door een conversielaag gebaseerd op quantum dots. Dit zorgt voor een betere kijkhoek, net zoals bij OLED tv's het geval is.

QLED TV van Samsung

Tijdens de CES 2017 bracht Samsung de naam QLED uit. Dit zou erop wijzen dat de quantum dots elektrisch aangestuurd worden in plaats van met licht. Over de exacte techniek achter de QLED tv's gaf Samsung nog weinig prijs. Wel is bekend dat de schermen een nieuw soort quantum dots gebruiken, welke beschikken over een metalen schaal en kern. De Samsung QLED televisies beschikken nog steeds over een LED background met daarover een folie van het nieuwe quantum dot materiaal.

Wanneer er licht op deze nanokristallen schijnt lichten deze op in een specifieke kleur. Het formaat van de quantum dot nanokristallen is bepalend voor de kleur die wordt getoond. Aangezien het formaat van deze kristallen erg nauwkeurig kan worden ingesteld is het kleurbereik van een scherm met quantum dot technologie veel groter dan we nu gewend zijn.

qled of oled

QLED of OLED?

Wat is precies het verschil tussen de Quantum Dot techniek en de OLED televisies van (bijvoorbeeld) LG. De LG OLED televisies zullen waarschijnlijk betere zwartwaardes hebben, waardoor zwart ook écht zwart is. Daarentegen zal de kijkhoek van een QLED televisie weer wat beter zijn. In combinatie met HDR-techniek zullen de Samsung QLED TV's duidelijk in het voordeel zijn als het gaat om lichtopbrengst en kleurvolume. De Q-series haalt een maximale luminatie van 1500 nits, tegenover de 866 nits van de nieuwste LG OLED tv's. Een OLED-televisie zal de helderste kleuren en accenten zwakker weergeven.

Samsung QLED en HDR

Omdat een QLED scherm het mogelijk maakt om de kleurweergave te verbeteren, is High Dynamic Range een goede toevoeging. De werking van Quantum Dot en HDR versterken elkaar. Dit komt omdat de 4K Quantum Dot tv's van Samsung een piekhelderheid hebben tot wel 2000 nit (6 keer zoveel als een normale LED tv). Een Samsung QLED kan veel verschillende tinten laten zien, van diepzwart tot het meest heldere licht. De QLED tv's van Samsung maken gebruik van HDR1000 om de kleurweergave nog verder te verbeteren.

TV laten ophangen?

 • Ervaren specialisten
 • Bespaar tijd & geld
 • Vergelijken = beste deal
 • Werkzaam in jouw regio
 • Tot 4 vrijblijvende offertes

TV laten ophangen

Meer televisie advies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. L
 2. Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV gaat niet aan? Volg deze stappen
 5. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 6. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is QNED TV?
 30. Wat is Quantum Dot?
 31. Wat is Quattron TV technologie?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?