Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?

Het hebben van een Ultra HD televisie is één, maar het daadwerkelijk ontvangen van 4K beelden is een tweede. In dit artikel in de TVpedia van Slimster belichten we hoe je het best mogelijke beeld kunt ontvangen, zonder ruis of haperingen. Heb je een decoder nodig? Of zit alles al in de televisie zelf? Dus hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie? Na het lezen van deze blog weet je het!

verschil full hd en 4k

Wat is Ultra HD (4K)?

Ultra High Definition tv’s worden steeds goedkoper en dus beschikbaar voor het grote publiek. Maar wat is nu precies het verschil tussen een normale en een UHD televisie. 4K televisies hebben een schermresolutie van 3840 x 2160 pixels wat precies het dubbele aantal pixels is als een Full HD televisie biedt. Door de grote hoeveelheid pixels wordt er nog meer detail weergegeven op je scherm. Films, documentaires en series worden nog meer een beleving.

Wat is nodig om constante 4K beelden te ontvangen?

Het hebben van een Ultra HD televisie alleen is vaak niet genoeg om daadwerkelijk 4K beelden te ontvangen. Veel filmcamera’s schieten nog in 1080p filmbeelden, wat door de televisie / decoder opgeschaald moet worden naar Ultra HD kwaliteit. De juiste decoder, kabels en een fatsoenlijke internetverbinding / satellietsignaal zijn belangrijk voor het ontvangen van 4K beelden.

Zoek jij de UHD televisie met het mooiste beeld?
Beste Ultra HD TV's
4k beelden ontvangen tv

HEVC compressietechniek een absolute pré

De meeste nieuwe Ultra HD televisies zijn al instaat om normale beelden up te scalen naar 4k beeldkwaliteit, dit doormiddel van de ingebouwde HEVC decoder wat staat voor High Efficiency Video Codec. De compressietechniek H.265 (HEVC) zorgt ervoor dat de signalen die je binnen krijgt via het internet of via een satelliet gecomprimeerd worden zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.

Het verschil met andere technieken is dat HEVC (H.265) een relatief minder hoge datasnelheid/satellietsignaal vereist om toch kwalitatief sterke en vooral constante beelden te kunnen weergeven op je televisiescherm. Niets is zo vervelend als haperende of steeds vastlopende beelden.

Voor het streamen van 4K Netflix content is het hebben van een HEVC decoder een absolute pré. Heb jij een 4K televisie die niet beschikt over een ingebouwde HEVC decoder? Dan is het altijd nog mogelijk om een mediaplayer, die deze codec kan afspelen, aan te schaffen. Het aanbod apparaten die op dit moment instaat zijn om H.265 codec af te spelen is gering.

De Apple TV kan H.264 codec afspelen, maar kan tot maximaal 1080p kwaliteit upscalen. De Nexus Player van Google is wel instaat om de HEVC codec af te spelen en zelfs VP9 een eigen alternatief op deze nieuwe codec.

Bekabeling is vaak het ondergeschoven kind

Naast het hebben van decoders en apparaten is het ook belangrijk dat de juiste kabels worden gebruikt. Met de nieuwe HDMI 1.4 en 2.0 kabel is het mogelijk om receivers, consoles en Blu ray spelers aan te sluiten op je Ultra HD televisie. Het grote verschil met de oudere HDMI kabels is dat de nieuwe 2.0 versie een verhoogde frame-rate kan handelen. Dit verschil was met normale HD beelden niet zichtbaar, maar met UHD uitzendingen zijn er veel meer onzuiverheden zichtbaar in het beeld.

Snelle internetverbinding of sterk satelliet signaal enorm belangrijk

Je kunt nog zo’n mooie Ultra HD televisie hebben, in het bezit zijn van een HEVC decoder en de juiste kabels gebruiken. Wanneer er geen snelle internetverbinding of sterk satelliet signaal aanwezig is wordt het ontvangen van 4K beelden vrijwel onmogelijk. Het hebben van een 15 Mbps internetverbinding wordt als minimum gezien door diverse streaming partijen.

Streamingdiensten die 4K content beschikbaar stellen

Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?

Een van de redenen dat UHD smart televisies zo populair zijn is door het rijke aanbod aan streamingdiensten. Partijen als Netflix, Sony, Amazon en Google bieden momenteel al 4K beelden aan via hun services. Wij verwachten dat andere spelers op de Nederlandse markt binnenkort ook met Ultra HD content op te proppen komen.

Meer televisie advies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is QNED TV?
 30. Wat is Quantum Dot?
 31. Wat is Quattron TV technologie?
 32. Wat is Samsung QLED?
 33. Wat is SCART?
 34. Wat is Simplink?
 35. Wat is Smart TV?
 36. Wat is TMOS?
 37. Wat is WiDi?
 38. Wat kunnen onze ogen aan?
 39. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 40. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 41. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 42. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?