Wat is IPTV?

Wat is IPTV?

IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. Dit betekent dat het tv-signaal via de internetverbinding binnen komt, in plaats van de kabel of satelliet. Via IPTV kan men niet alleen televisie kijken, maar is ook Time Shifting (het opnemen en op een later tijdstip terugkijken van programma’s) en Video on Demand (het op elk gewenst tijdstip opvragen en bekijken van video’s) mogelijk.

In Nederland wordt het aangeboden via Tele2 en KPN (ADSL). Door de hogere eisen aan het netwerk kan niet iedereen met een internetaansluiting ook direct gebruik maken van IPTV.

Wat heb je nodig voor IPTV?

Het eerste wat je nodig hebt voor IPTV is een provider die de signalen uitzend (voornamelijk ADSL en Glasvezel aanbieders). Net zoals bij digitale televisie heb je voor IPTV een speciale decoder nodig. Deze worden door de provider zelf verstrekt. In de meterkast wordt vervolgens een ADSL- of glasvezelmodem geplaatst. Hierop vind je een internetaansluiting, maar ook een IPTV-aansluiting. De speciale decoder wordt via een ethernet-kabel aangesloten op het modem en zo kun je IPTV kijken.

Wil jij alle digitale aanbieders vergelijken?
Bekijk Digitale TV

IPTV en Internet-TV

Er is een verschil tussen IPTV en Internet-tv op de computer. Voor IPTV wordt door het telecombedrijf meestal een aparte verbinding aangelegd. Een goede IPTV-aansluiting stelt namelijk hoge eisen aan het netwerk. Zo zijn er voor IPTV minimale verbindingssnelheden. Dit in tegenstelling tot internet-tv, waarbij de provider geen invloed heeft op de uiteindelijke beeldkwaliteit bij de consument thuis.

Het voordeel van internet-tv is dat het via het bestaande netwerk kan worden geleverd en de consument er dus relatief makkelijk toegang tot heeft. Bovendien is de kwaliteit van internet-tv afhankelijk van de kracht van de computer, daar waar IPTV loopt via de set-top box (STB) en daarom afhankelijk is van kwaliteit van de STB.

Aantal zenders

Via InternetProtocol TeleVision kun je een onbeperkt aantal zenders ontvangen. Er is namelijk geen limiet vanwege (minder) beschikbare capaciteit op het netwerk. Dit is bij analoog of DVB-C tuners vaak wel het geval. Het aantal IPTV zenders is dus complete afhankelijk van de provider zelf.

InternetProtocol TeleVision op meerdere TV's?

Het is mogelijk om op meerdere televisies IPTV te ontvangen. Je hebt dan echter wel voor iedere TV een aparate decoder nodig. Houd er wel rekening mee dat elke IPTV stream bandbreedte kost, wat dus ten koste gaat van je internetsnelheid. Het zijn wel twee verschillende netwerken, maar iedere huis heeft maar een totale maximale bandbreedte beschikbaar. Bij glasvezel is dit bijvoorbeeld vaak 100 Mbps. Hierover gaat dan internet en IPTV, waardoor de bandbreedte moet worden gedeeld. Heb je een aansluiting van 1 Gbps, dan zal dit minder snel een probleem zijn.

Illegale IPTV aanbiedingen in 2024

Naast internet tv via aanbieders als KPN, Ziggo of Canal Digitaal zijn er ook illegale partijen die IPTV streams aanbieden. Illegale IPTV-aanbiedingen verleiden consumenten met de mogelijkheid om tegen een fractie van de normale kosten toegang te krijgen tot duizenden televisiezenders. Deze diensten, die vaak via schimmige websites of socialemediagroepen worden gepromoot, bieden een groot aanbod binnen- en buitenlandse kanalen, inclusief sportzenders, films, en series, zonder de juiste licenties of toestemming van de contenteigenaren.

Hoewel het aanbod aantrekkelijk kan lijken, brengen deze illegale diensten aanzienlijke risico's met zich mee, zoals blootstelling aan malware, identiteitsdiefstal, en juridische consequenties. Bovendien ondermijnen ze de inkomsten van contentmakers en distributiekanalen, wat op lange termijn de kwaliteit en diversiteit van beschikbare content kan schaden. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van deze gevaren en te kiezen voor legitieme en veilige manieren om jouw favoriete programma's en films te bekijken.

Anderen bekeken ook

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. L
 2. Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV gaat niet aan? Volg deze stappen
 5. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 6. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is local dimming?
 24. Wat is Mini LED?
 25. Wat is OLED TV?
 26. Wat is PAL?
 27. Wat is Plasma TV?
 28. Wat is QNED TV?
 29. Wat is Quantum Dot?
 30. Wat is Quattron TV technologie?
 31. Wat is Samsung QLED?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?