Wat is contrastratio?

Wat is contrastratio?

De contrastratio of contrastverhouding geeft aan hoeveel tinten er bij een bepaalde televisie mogelijk zijn tussen de kleuren zwart en wit. Als je een TV hebt met de contrast ratio 1400:1 betekent dat dat er tussen het zwartste zwart en het witste wit 1400 verschillende tinten zitten. Bij een hoge ratio zijn meer tinten mogelijk en is het contrast dus groter. Dan is zwart pikzwart, en niet donkergrijs. In dit TVpedia artikel van Slimster lees je meer over de TV contrastratio en leer je waar je op moet letten bij een nieuwe televisie.

Welke TV heeft de beste contrastratio?

De "beste" contrastratio voor televisies is relatief en hangt af van de context waarin de TV wordt gebruikt, evenals van de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Contrastratio verwijst naar het verschil in lichtintensiteit tussen het helderste wit en het diepste zwart dat een scherm kan weergeven. Het wordt vaak uitgedrukt als een verhouding, zoals 5000:1.

Een hogere contrastratio betekent vollere kleuren, terwijl een lage verhouding juist leidt tot vale of juist veel te felle kleuren. Plasmatelevisies staan erom bekend een uitstekende contrastratio te hebben. Kleuren worden zo realistisch mogelijk weergegeven en spatten van je beeldscherm. Bij LCD-televisies of bij ouderwetse beeldbuizen zul je daarentegen nooit een écht zwarte pixel tegenkomen.

De nieuwere LED en OLED televisies zullen een betere contrastverhouding hebben waardoor kleuren dieper worden weergegeven. Wanneer een TV over HDR-techniek beschikt zullen kleuren nog beter en realistischer worden getoond.

Voorbeeld contrast ratio

Contrastratio LED tv's

Bij LCD en LED TV's, die achtergrondverlichting gebruiken, worden contrastratio's vaak gevonden in de range van 1000:1 tot 6000:1. Hogere waarden, zoals 3000:1 of meer, worden over het algemeen als goed beschouwd voor deze technologieën. Echter, de manier waarop fabrikanten contrastratio meten en rapporteren kan sterk variëren, waardoor directe vergelijkingen soms misleidend kunnen zijn.

Contrastratio OLED en QLED tv's

OLED TV's staan bekend om hun uitstekende contrastratio's omdat ze in staat zijn om echt zwart te produceren door individuele pixels uit te schakelen. Dit resulteert in praktisch oneindige contrastratio's. QLED TV's, hoewel gebaseerd op LED-technologie, maken gebruik van quantum dots om het kleurenbereik en de helderheid te verbeteren, wat resulteert in zeer hoge contrastratio's, hoewel deze gewoonlijk niet de oneindige contrastratio's van OLED's bereiken.

Zoek jij een televisie met de beste kleurweergave?
Beste OLED TV's

Waar moet ik op letten bij contrast verhouding?

In de praktijk luistert het allemaal niet zo nauw: het komt voor dat een beeldscherm met een contrastratio van 1000:1 beter is dan een tv met 1500:1. Dat komt doordat de verschillende fabrikanten verschillende meetmethodes gebruiken. Bovendien bestaan er tegenwoordig al LED tv's met een ratio van 30.000:1, wat voor de gemiddelde consument amper meer te zien is.

Verder hangt ook veel af van persoonlijke voorkeur: sommige mensen houden helemaal niet zo van felle kleuren en vinden een wat fletser beeld lekker rustig voor het oog. Wij raden je aan om in de winkel goed te kijken welke contrastverhouding je zelf het prettigst vindt.

Dynamisch contrast televisie

Tegenwoordig heeft iedere tv het zogehete dynamische contrast. Dynamisch contrast betekent simpelweg dat het verschil tussen het diepste zwart en het lichtste wit (contrastratio) continu wordt aangepast. Deze techniek manipuleert de helderheid en het contrast om een hoger contrastratio te creeeren. De kleuren springen dan van het scherm af.

Het nadeel hiervan is echter dat details in donkere scenes minder goed zichtbaar worden, aangezien grijstinten al sneller donkerzwart worden. Gelukkig kun je bij jouw TV met dynamisch contrast zelf bepalen of je deze feature aan of juist uit zet.

Meer televisie advies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. L
 2. Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV gaat niet aan? Volg deze stappen
 5. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 6. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is crosstalk of ghosting?
 12. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 13. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 14. Wat is DLNA?
 15. Wat is DVB-T?
 16. Wat is DVI?
 17. Wat is een bendable TV?
 18. Wat is een Google Chromecast?
 19. Wat is HDMI?
 20. Wat is het Ziggo gebied?
 21. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 22. Wat is IPTV?
 23. Wat is local dimming?
 24. Wat is Mini LED?
 25. Wat is OLED TV?
 26. Wat is PAL?
 27. Wat is Plasma TV?
 28. Wat is QNED TV?
 29. Wat is Quantum Dot?
 30. Wat is Quattron TV technologie?
 31. Wat is Samsung QLED?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?