Google TV

Google TV

Inmiddels zal het geen geheim meer zijn dat Google TV de afgelopen jaren een enorme opmars heeft gemaakt als het gaat om software voor Smart TV's. Toch gaat de zoekmachinegigant net iets verder dan zijn huidige concurrentie en wil ook eigen content gaan aanbieden door exclusieve contracten aan te gaan met uitgevers. Het is hoog tijd om Google TV eens nader onder de loep te nemen en zijn hoogte- en dieptepunten te bekijken.

Eerste geruchten Google TV

De eerste geruchten kwamen naar voren op 19 mei 2010. Deze week kunnen we op de Google I/O-bijeenkomst verwachten dat het Smart-TV platform wordt aangekondigd. Dit platform is een samenwerking tussen Google, Intel en Sony waarbij Intel graag de Atom-processor graag wil verkopen en Google hun OS Android een extra boost willen geven.

De Financial Times baseerde de geruchten op basis van anonieme bronnen. Al eerder gingen er geruchten rond dat het trio een samenwerking hadden opgezet voor een nieuw platform. Deze week is de verwachting dat deze samenwerking wordt aangekondigd en tevens ook meer bekend gemaakt gaat worden over het Smart-TV platform.

De samenwerking houdt in dat Intel de energiezuinige Atom-processor verder naar voren wil schuiven. Google wil graag Android ook geschikt maken voor implementatie in televisies en voor dat is Sony de laatste partner waar waarschijnlijk Smart-TV voor het eerst zal uitkomen op televisies. Op de Google I/O-bijeenkomst wordt vooral informatie voor ontwikkelaars getoond. De vraag naar een televisie met een stabiele internetomgeving is groot, maar tot op heden kiezen fabrikanten voor eigen software om aan de vraag te kunnen voldoen. Met het OS Android kan beter aan de vraag voldaan worden en zo kan Google zich beter gaan positioneren in andere marktsegmenten.

wat is google tv

Sony NSX-serie

Begin oktober 2010 presenteerde Sony hun nieuwe modellen en werd Google TV geïntroduceerd. Het ging om de nieuwe NSX-serie die in vier verschillende formaten beschikbaar kwam. De kleinste televisie is 24 inch groot, maar ook de formaten 32 inch, 40 inch en 46 inch zijn leverbaar. Alle modellen zijn Full HD waarbij enkel de 24 inch variant over een CCFL-backlight beschikt. De overige modellen beschikken over LED-backlight.

Met Google TV kunnen consumenten met de browser Chrome makkelijk het internet op. Deze browser kan ten alle tijden worden opgeroepen, dus ook tijdens het kijken van een uitzending. Dit laatste kan wel eens interessant zijn als je extra informatie wilt over het programma zelf of je extra informatie wenst over het onderwerp tijdens de uitzending. De televisies kunnen eventueel via een WiFi verbinding in contact staan met internet. Via het internet zullen ook toekomstige updates van de televisies als Google TV zelf beschikbaar gesteld worden.

Waar Google groots adverteerde met de Android Market was deze helaas bij introductie van de televisies nog niet beschikbaar. Volgens eigen zeggen werd deze functie pas in 2011 beschikbaar. Een leuke handigheid is wel dat alle Android smartphones in staat zijn om deze televisies te bedienen. Sowieso levert Sony standaard een toetsenbord en muis mee om de televisies optimaal te kunnen benutten.

De 24 inch televisie kostte ongeveer 400,- euro. Het 46 inch model kostte ongeveer 950,- euro. De prijzen vallen dus erg mee naar ons inzien. In Amerika konden klanten de televisies vanaf halverwege oktober 2010 kopen en bestellen. Aangezien Google TV nog niet actief is in Nederland, overigens in heel Europa niet, werd verwacht dat Sony begin 2011 pas met deze modellen naar Nederland komt. De introductie hing hier echter ernstig af van de snelheid waarmee Google hun nieuwe dienst in Europa uitrolde.

Zoek jij de beste smart tv van 2024?
Beste Smart TV's

Blokkade Google Smart platform door Viacom

Het ging helaas erg snel bergafwaarts met de dienst van Google. Het Amerikaanse bedrijf Viacom heeft besloten om de zenders die het bedrijf doorgeeft niet langer meer beschikbaar te stellen voor Google TV. Deze actie kwam hard aan voor Google, aangezien ook ABC, NBC en CBS al tot deze actie zijn overgegaan. Het aanbod wordt via Google TV hierdoor erg beperkt en je kunt je nu al gaan afvragen of het een succes gaat worden.

Met de blokkade van Viacom komt een eind aan zenders zoals Comedy Central, MTV en Nickelodeon. Vanaf toen konden consumenten deze programma’s niet meer via streaming terugkijken op hun televisie. Google TV wordt momenteel gezien als een opstap naar piraterij. Hierdoor zijn grote bedrijven zoals Viacom uit de dienstverlening van Google gestapt om dergelijke piraterij te voorkomen. Het is namelijk mogelijk om de stream op te slaan en eventueel verder te distribueren via het internet. Het terugkijken van programma’s via internet levert voor de zendermaatschappijen ook reclame-inkomsten op die ze nu door de komst van Google TV mislopen.

Ook zenderaanbieder Fox zou een blokkade overwegen, maar dit zijn geruchten die nog niet officieel bevestigd zijn door partijen. Fabrikant Sony is momenteel de enige nog met toestellen op de markt met Google TV. Ook Lava en Samsung komen binnenkort met modellen op de markt met Google TV. Het is dan uiteraard de vraag of er überhaupt aanbod is als zenders Google TV massaal gaan blokkeren. Naast de nieuwe modellen brengt Google ook een losse settopbox uit om ook jou huidige televisie geschikt te maken voor Google TV. Google heeft de dienstverlening in Europa nog niet op gang gebracht, maar de verwachting is dat dit begin volgend jaar wel zal gaan gebeuren. Het is dan natuurlijk de vraag of ook hier de blokkades opgelegd zullen worden.

Google TV wordt teruggetrokken

Google vraagt eind december 2010 om fabrikanten zoals LG, Sharp, Toshiba en Panasonic hun nieuwe modellen met Google TV even uit te stellen voor introductie. Google geeft aan dat Google TV momenteel niet rijp is voor de consument en wil graag de software verder verbeteren alvorens het op de markt wordt gebracht door de fabrikanten.

Recentelijk heeft Sony wel Google TV op de Amerikaanse markt geïntroduceerd. Google TV werd echter niet goed ontvangen. De bediening van het nieuwe platform zou volgens consumenten te ingewikkeld zijn en waren er volgens deze consumenten ook nog andere bugs terug te vinden in het systeem. Toch heeft Google in de loop der tijd wel enkele updates uitgebracht, maar blijken volgens de zoekgigant niet voldoende om het product productie klaar te maken.

Door de aankondiging vanuit Google zullen vele fabrikanten op de CES in Las Vegas nieuwe productlijnen niet gaan tonen en dat is erg jammer. Enkel Samsung heeft aangegeven toch met twee producten nog op de beurs te staan met Google TV ingebouwd ter demonstratie. Hierdoor lijkt Sony momenteel als enige op de markt het product ook werkelijk te verkopen. Het is onbekend wanneer Google denkt dat het Google TV platform wel geschikt is voor introductie, maar verwacht wordt dat pas halverwege volgend jaar de eerste nieuwe modellen met Google TV het daglicht zullen gaan zien.

Google TV 2.0?

Na bijna een jaar stilte lijkt Google TV 2.0 klaar te zijn voor gebruik. Volgens Eric Schmidt, topman bij Google, zal de zoekmachinegigant begin 2012 hun dienst ook gaan aanbieden in Europa. Wat we echter mogen verwachten bij Google TV is nog niet duidelijk, want Google heeft nog geen onthullingen gedaan over eventuele deals met televisiezenders. Google TV zal in eerste instantie in Engeland worden gelanceerd.

Of Google TV ook naar Nederland komt is nog niet duidelijk, maar uiteraard hopen wij hier wel op! Op een speciale bijeenkomst heeft de topman nogmaals benadrukt dat Google geen eigen content gaat maken en dus afhankelijk is van deals die Google moet sluiten met verschillende partijen. Google hoopt dan ook dat met deze bijeenkomst meer televisiemakers ook heil zien in Google TV. Naast dat media voor de gebruiker beschikbaar zal zijn is het voor de gebruiker ook eenvoudig om te surfen op internet en kunnen er applicaties worden geïnstalleerd.

Google TV heeft een slechte start gekend in Amerika, doordat de dienst door verschillende bedrijven werd geblokkeerd en weinig hardware op de markt is gebracht. Vooral Logitech heeft het zwaar te verduren gehad met Google TV, doordat hun settopbox vaker werd geretourneerd dan verkocht.

Reincarnatie van Google TV in 2012

Tijdens een persconferentie van Google heeft CEO Eric Schmidt aangegeven dat 2012 het jaar moet worden waarin Google TV weer helemaal terug zal komen. Afgelopen twee jaar is de dienst niet echt goed van de grond gekomen en heeft Logitech zelfs het vertrouwen in de dienst opgezegd. Als we de CEO mogen geloven zullen Samsung en LG ook met modellen op de markt komen die Google TV ondersteunen. Het lijkt er vooralsnog op dat het enkel gesprekken zijn, maar wel in een vergevorderd stadium.

Zoals we al eerder aangaven verwachten wij op de CES in januari dat Samsung en LG hun eerste modellen zullen gaan tonen met Google TV en hier wijken wij nog steeds niet van af. Nu zeker niet, aangezien de CEO dergelijke uitspraken doet vlak voor de CES. Google is gebaat bij een goede introductie van het systeem, omdat de eerste versie compleet flopte doordat aanbieders van media massaal afhaakte door de gebrekkige software. De zoekmachinegigant heeft inmiddels de software sterk verbeterd en verwacht dat het nu verkoop-klaar is.

Samsung en LG zijn niet de eerste fabrikanten die een product op de markt zetten met Google TV. Hiervoor heeft Sony in Amerika al enkele modellen op de markt gezet met deze functionaliteit, en ook het onbekende merk Vizio ging met Google in zee. Beide merken zullen in de toekomst ook weer met Google TV gaan werken. Logitech had een settopbox ontwikkeld op basis van de software, maar dit is een complete mislukking gebleven en bij gebrek aan vraag heeft de fabrikant dan ook de verkoop van deze settopbox teruggetrokken.

Met de komst van Android Market naar de televisie wil Google het tij gaan keren en de dienst populair gaan maken onder fabrikanten. Een positieve feedback is wel nodig, want de softwaremaker kan het zich niet permitteren om hierin nogmaals de fout in te gaan. Daarnaast is Google er bij gebaat om snel op de markt te komen aangezien ook Apple met een dergelijk project bezig is en fabrikanten zelf ook druk bezig zijn met de ontwikkeling. Om überhaupt marktaandeel te vergaren moet Google nu dus wel met een goedwerkende dienst op de markt komen.

Google TV wordt Android TV

Sinds juni 2014 heeft Google een nieuwe strategie om ook te scoren op het domein televisie. Het lanceerde op haar eigen event namelijk Google I/O een nieuw besturingssysteem genaamd Android TV. Het nieuwe besturingssysteem is vanaf scratch opgebouwd en helemaal ingericht voor televisiekijkers. Het zoeken naar nieuwe en bestaande content is met Android TV gemakkelijker dan ooit te voren. Bekijk direct het aanbod Smart televisies met Android in onze vergelijker.

Google TV in 2024
Inmiddels is Google TV teruggekomen en is onderdeel van de Google Chromecast met Google TV. Met deze dongle kun je je 'domme' tv omtoveren tot een smart tv.

Anderen bekeken ook

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is QNED TV?
 30. Wat is Quantum Dot?
 31. Wat is Quattron TV technologie?
 32. Wat is Samsung QLED?
 33. Wat is SCART?
 34. Wat is Simplink?
 35. Wat is Smart TV?
 36. Wat is TMOS?
 37. Wat is WiDi?
 38. Wat kunnen onze ogen aan?
 39. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 40. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 41. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 42. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?