Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?

Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?

De technologie van televisies verandert extreem snel. Het ene jaar ligt de focus op High Dynamic Range, het andere jaar zijn tv merken bezig met de ontwikkeling van 8K televisies. Al deze technieken en innovatieve functies maken van tv kijken een ware belevenis. Maar gaat dit niet ten koste van de kwaliteit en duurzaamheid? In dit artikel onderzoekt Slimster de gemiddelde levensduur van tv's. Welke tv merken gaan het langst mee en hoe kun je zelf de levensduur van jouw nieuwe televisie verlengen?

Gemiddelde levensduur tv is 30.000 tot 60.000 uur

Moderne tv's hebben een levensduur van 30.000 tot 60.000 uur. Wat omgerekend neerkomt op 20 tot 40 jaar lang dagelijks 4 uur per dag televisie kijken. Deze tv levensduur geeft aan hoe lang het scherm mee gaat, voordat deze 'op' is. Hoe dichter je bij het maximaal aantal uur tv kijken komt, des te groter de kans op verminderde prestaties van het scherm. Zo kan de helderheid na verloop van tijd afnemen en kunnen er egaliteitsproblemen ontstaan (hierover verderop in dit stuk meer).

Hoe lang gaat een tv tegenwoordig mee in jaren?

De tv levensduur wordt meestal berekend in een totaal aantal uren. Voor veel mensen zegt dit echter niet zoveel. Per huishouden verschilt het aantal uur dat er dagelijks televisie wordt gekeken natuurlijk. Als we uitgaan van een gemiddelde levensduur van ongeveer 30.000 tot 60.000 uur en 4 uur tv kijken per dag, komt de algemene levensduur op 20 tot 40 jaar. In de praktijk wordt een televisie echter veel sneller vervangen. Omdat de beeldtechnieken en televisie functies snel veranderen, willen mensen al eerder genieten van de nieuwste tv's.

De gemiddelde levensduur van een tv is 30.000 tot 60.000 uur, wat omgerekend 20 tot 40 jaar is bij normaal gebruik (4 uur per dag).

Na hoeveel jaar wordt een tv vervangen? (overzicht per merk)

Een televisie scherm gaat dus behoorlijk lang mee, waarschijnlijk een stuk langer dan je had verwacht. Maar interessanter om te weten is misschien na hoeveel jaar een tv wordt vervangen in Nederland. De Consumentenbond heeft in 2022 een onderzoek gedaan onder 10.000 Nederlanders. Hierin werden zij gevraagd wanneer en waarom zij hun tv vervingen.

Nederlanders blijken hun tv over het algemeen te vervangen na 7,5 tot 10 jaar. Dit is een stuk eerder dan volgens de gemiddelde televisie levensduur zou moeten. Een groot deel van de ondervraagden gaf als reden aan dat zij graag een moderne en grotere tv wilden. Maar welk merk tv gaat het langst mee? In de tabel hieronder zie je de gebruiksduur per televisiemerk.

Gebruiksduur tv per merk

Merk Aantal jaar
1. Loewe tv 9,3
2. Sony tv 9,0
3. Sharp tv 8,6
4. Philips tv 8,6
5. JVC tv 8,5
6. Panasonic tv 8,4
7. Samsung tv 7,6
8. LG tv 7,5

levensduur gebruiksduur tv
Ben jij op zoek naar de tv's met de langste levensduur in 2024?
Beste televisies

Verschil gebruiksduur en levensduur tv's

We maken onderscheid tussen de gebruiksduur en de verwachte levensduur van tv's. De gebruiksduur van een televisie is hoe lang iemand gebruik maakt van een televisie voordat deze wordt ingeruild voor een nieuw model. De levensduur van een tv zegt iets over hoe lang een tv mee gaat. De gebruiksduur is meestal veel lager dan de levensduur. We kopen namelijk vaak een nieuwe tv voordat de oude tv echt kapot is. We willen een modernere Smart televisie of een tv met groter beeldscherm.

Levensduur per type scherm (LED, OLED en QLED)

Bij het kopen van een nieuwe tv heb je de keus uit verschillende beeldtechnieken. Zo kun je kiezen voor een LED tv, OLED tv of QLED tv, maar tegenwoordig ook voor mini-led en QD-OLED beeldschermen. Het type beeldscherm heeft invloed op de beeldkwaliteit, maar ook op de levensduur van je televisie.

LED/LCD tv

Een LED/LCD tv bestaat uit het paneel en de achtergrondverlichting. Het paneel zelf heeft weinig last van veroudering en problemen als inbranden en image retention komen nauwelijks voor bij led televisies. De LED achtergrondverlichting kan echter wel verslechteren naarmate de levensduur verstrijkt. De helderheid van de tv daalt en er kunnen problemen met de egaliteit ontstaan. Als een van de leds kapot gaat, krijg je een vlek in je beeld.

QLED tv

Bij QLED tv's zien we dezelfde verouderingsproblemen als bij normale LED/LCD televisies. De opbouw van deze schermen is namelijk bijna hetzelfde. Bij QLED tv's wordt echter een laag met Quantum Dots toegevoegd. Dit materiaal heeft echter een zeer lange levensduur en zal geen problemen ondervinden na verloop van tijd.

OLED tv

Een OLED tv bestaat uit organische pixels die afzonderlijk kunnen oplichten. Dit materiaal slijt naarmate de televisie ouder wordt. Hierdoor zijn oled-schermen gevoeliger voor inbranden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je langere tijd een stilstaand beeld afspeelt. Denk aan een logo van een bepaalde tv-zender of elementen van je smart platform. De OLED tv levensduur is hierdoor korter, vooral bij oudere modellen. Moderne tv's (minder dan 3 jaar oud) hebben technieken om risico op inbranden te verkleinen.

hoe lang gaat een tv mee

Garantieperiode televisie

De standaard garantieperiode bij (de meeste) tv merken is 2 jaar. Binnen deze 2 jaar fabrieksgarantie heb je recht op gratis reparatie of vervanging als er een defect optreedt. Dit betekent echter niet dat je na de garantieperiode nergens meer recht op hebt. Bij een ondeugdelijk product of duidelijke productiefout heb ook recht op gratis vervanging. De verkoper is namelijk wettelijk verplicht om je een goed product te leveren.

Gaat jouw tv kapot na de garantieperiode? Neem contact op met de verkoper, want dit is de partij waar je de koopovereenkomst mee hebt. Waarschijnlijk vraagt de verkoper hoe oud de tv is en voor welk bedrag deze gekocht is. Omdat de garantieperiode is verlopen, zal jij moeten kunnen aantonen dat de televisie buiten jouw schuld om kapot is gegaan.

Sommige tv fabrikanten geven extra garantie, naast de wettelijke fabrieksgarantie. Zo biedt LG bijvoorbeeld 5 jaar garantie op (geselecteerde) OLED modellen.

Techniek Nederland gebruiksduurlijst

Om de gebruiksduur van televisies te bepalen maken verkopers gebruik van de Techniek Nederland gebruiksduurlijst. Hierin staat hoeveel jaar tv's, en andere elektronische producten, gemiddeld worden gebruikt voordat ze worden vervangen.

Prijs tv Aantal verwachte gebruiksjaren
tot €300 3 jaar
van €300 tot €500 4 jaar
van €500 tot €1000 5 jaar
meer dan €1000 6 jaar

Welke defecten kunnen er na verloop van tijd ontstaan?

Bij het verouderen van je tv kunnen er verschillende problemen ontstaan met het paneel. Wanneer deze defecten gemiddeld optreden is sterk afhankelijk van hoe intensief je de tv gebruikt. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Verminderde helderheid
  • Inbranden
  • Beeldretentie
  • Kapotte pixels

Afname van helderheid

Na verloop van tijd neemt de helderheid van je tv-scherm af. De lichtbron (achtergrondverlichting) neemt af in kwaliteit naarmate je de tv vaker gebruikt. Je merkt dit aan een donkerder beeld, ook al zet je in de beeldinstellingen de helderheid op maximaal. Door de helderheid in de avond te verlagen kun je deze afname zoveel mogelijk uitstellen. Maar je kunt er helaas niet aan ontkomen.

Inbranden

Dit fenomeen doet zicht vooral voor bij OLED tv's en zorgt ervoor dat stilstaande beelden permanent zichtbaar blijven in je scherm. Wanneer je de tv lang op hetzelfde beeld laat staan kunnen logo's of elementen inbranden. Deze blijven zichtbaar, ook wanneer je de tv uit doet en weer aan zet. Meestal herken je het door een logo van een tv-zender ook op andere kanalen licht te blijven zien.

Beeldretentie

Beeldretentie noemen we ook wel image retention en lijkt op het inbranden zoals we hierboven hebben besproken. Het verschil is echter dat inbranden permanent is en beeldretentie slechts tijdelijk. Kijk je lange tijd naar 1 zender, dan kan het logo zichtbaar blijven wanneer je naar een ander kanaal zapt. Gelukkig verdwijnen deze beelden weer.

Kapotte pixels (egaliteit)

Bij het ouder worden van de tv gaat de kwaliteit van de achtergrondverlichting achteruit. Dit uit zich niet alleen in een afname van de helderheid. Er kunnen ook losse pixels 'afsterven'. Een kapotte pixel zorgt voor een vlek in je beeld. Als dit in een hoek van het scherm gebeurt, zal het niet heel erg storend zijn. Zitten er kapotte pixels in het midden van je televisie dan heeft dit een vervelend effect op je kijkervaring.

Hoe kun je zelf de tv levensduur verlengen?

Wil jij de levensduur van je tv verlengen? Regelmatig onderhoud en correct gebruik kunnen ervoor zorgen dat je televisie een stuk langer mee gaat. Controleer de kabels en aansluitingen regelmatig op beschadigingen en zorg ervoor dat de instellingen van je tv optimaal zijn voor zowel beeldkwaliteit als levensduur.

Pas deze 5 tips toe voor een langere tv levensduur:

  1. Pas de helderheid aan: je kunt de achtergrondverlichting van je tv sparen door de helderheid te verlagen als het donkerder wordt in de woonkamer. Heb je de helderheid continu op maximaal staan, dan gaat dit ten koste van de levensduur van je achtergrondverlichting.
  2. Gebruik de ECO-uitschakeling: deze functie zorgt ervoor dat de tv uit gaat wanneer je langer dan een bepaalde periode niet hebt gezapt. Dit is eigenlijk bedoeld om energie te besparen, maar helpt ook inbranden voorkomen.
  3. Stel een screensaver in: vooral bij OLED tv's is dit een handige manier om de levensduur te verlengen. In plaats van statische beelden toont de tv nu een bewegende screensaver wanneer je de tv even niet gebruikt. Diit voorkomt inbranden.
  4. Zorg voor goede ventilatie: de televisie moet zijn warmte goed kwijt kunnen. Bied de tv dus voldoende ruimte voor ventilatie en zet hem bij voorkeur niet in een inbouw tv-kast.
  5. Regelmatig schoonmaken: stof kan in de tv gaan zitten en zorgen voor oververhitting. Houd de televisie stofvrij door hem regelmatig schoon te maken. In dit artikel lees je hoe je de tv het best kunt schoonmaken.

Meer televisie advies