OLED vs QLED TV

OLED vs QLED TV

Ben jij op zoek naar de beste tv van dit moment? Dan kom je al snel uit bij een OLED of QLED televisie. Deze nieuwe technieken bieden de mooiste beeldweergave en zijn daarom ook steeds populairder. Hoewel de termen op elkaar lijken, is de techniek achter deze tv's compleet verschillend. Maar wat zijn deze verschillen precies? En nog belangrijker, welke tv is beter? In deze TVpedia blog vergelijken we OLED vs. QLED tv's op factoren als de zwartwaarde en kleurweergave. Zo vind jij direct de beste tv voor jouw kijkstijl!

Wat is OLED TV?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Het komt er op neer dat het scherm op basis van organische materialen is opgebouwd. Door middel van stroom worden de verschillende pixels (rood, groen en blauw) geactiveerd. Door middel van deze nieuwe techniek is het niet meer noodzakelijk om achtergrondverlichting te hebben achter een LED-paneel. Juist daarom zijn de schermen ultradun, maar ook nog eens erg scherm doordat er met stroom erg snel gewisseld kan worden van kleur.

Wat is QLED TV?

De Quantum dot technologie werkt met piepkleine nanokristallen. Deze nanokristallen worden als laag toegevoegd aan een LED-LCD televisie. Quantum dot is dus geen heel nieuw scherm, maar een uitbreiding om de huidige generatie televisies te verbeteren. Wanneer er licht op deze nanokristallen schijnt lichten deze op in een specifieke kleur.

Het formaat van de quantum dot nanokristallen is bepalend voor de kleur die wordt getoond. Aangezien het formaat van deze kristallen erg nauwkeurig kan worden ingesteld is het kleurbereik van een scherm met quantum dot technologie veel groter dan we nu gewend zijn.

Verschillen tussen OLED en QLED

OLED QLED
Diepste zwartweergave
Sterk contrast donker en licht
Hoogste helderheid
Grootste kleurvolume
Grootste kijkhoek
Weinig reflectie
Geen risico op inbranden

verschillen oled qled tv

Zwartwaarde en contrast

De zwartwaarde van een televisie geeft aan hoe donker zwarte beelden worden. Bij sommige tv's is dit pikzwart, terwijl dit bij andere modellen donkergrijs is. Dit verschil heeft een grote invloed op het contrast tussen lichte en donkere beelden op het scherm. Bovendien komen kleuren beter naar voren als er echt zwart naast getoond wordt.

Een OLED TV heeft een hele diepe zwartweergave. Dit komt doordat alle pixels individueel uit kunnen. Bij zwarte beelden gaat de pixel helemaal uit. Hierdoor heeft een OLED televisie de beste zwartweergave. Door de diepzwarte weergave is het contrast tussen licht en donker perfect.

Een QLED TV maakt gebruik van achtergrondverlichting en heeft dus geen individueel werkende pixels. Hierdoor is de zwartwaarde minder goed. Al komen de nieuwe Samsung QLED tv's steeds dichter in de buurt van de OLED tv's. De Full Array achtergrondverlichting bestaat uit honderden lampen voor een nauwkeurige verduistering.

Helderheid en kleurvolume

Het kleurvolume zegt iets over de hoeveelheid kleuren en de maximale helderheid die een tv kan weergeven. Een hoog kleurvolume komt extra goed tot zijn recht bij een HDR televisie. High Dynamic Range produceert veel én felle kleuren, die alleen getoond kunnen worden door een tv-scherm met hoge helderheid.

In vergelijking met een QLED TV produceert een OLED televisie een lagere helderheid. Hierdoor haal je niet het maximale uit de intensiteit van sommige kleurtinten. Vooral in een verlichte kamer merk je dat de beelden minder helder lijken. Bij een donkere kamer is dit minder aan de orde.

De Quantum Dot techniek zorgt ervoor dat de QLED tv een kleurvolume van 100% bereikt. Dit zorgt ervoor dat je elk subtiel kleurverschil in een scene duidelijk kunt zien. Door de hoge helderheid komen de felle beelden ook goed tot zijn recht in een verlichte kamer, in tegenstelling dus tot bij een OLED tv.

oled of qled tv

Reflectie en kijkhoek

De kijkhoek van een tv is belangrijk als je vanaf de zijkant naar het beeldscherm kijkt. En hoe zit het met het spiegeleffect? Sommige tv's zijn gevoelig voor reflectie, waardoor het beeld reflecteert als de zon of een lamp er op schijnt.

OLED TV's hebben een uitstekende kijkhoek. Dit betekent dat je gerust schuin voor de tv kunt gaan zitten zonder dat de beeldkwaliteit minder wordt. Bij ongeveer 85 graden merk je dat de kleuren en helderheid wat aangetast worden. Wel is een OLED tv gevoeliger voor reflectie. Vooral bij donkere scenes zie je objecten weerspiegeld worden in het scherm.

De kijkhoek van een QLED tv is iets minder breed dan van een OLED scherm. Vanaf ongeveer 60 graden wordt de helderheid minder en gaan kleuren vervormen. Groot voordeel is dat QLED tv's minder snel last hebben van reflectie. De speciale laag op het scherm gaat weerspiegelingen tegen.

De matte laag van een QLED tv maakt televisiekijken in een lichte kamer, waar veel zonlicht binnenkomt, een stuk aangenamer. De glasplaat van een OLED tv toont meer reflectie, waardoor je jezelf al snel ziet zitten in het scherm tijdens donkere scenes.

Risico op inbranden

Wanneer je een tv lange tijd aan laat staan en een statisch beeld toont, dan bestaat het risico op inbranden. Wanneer dit gebeurt zal je continu een schim of beeld in het scherm zien. Gelukkig komt dit in de praktijk weinig voor omdat er niet uren naar hetzelfde vaste beeld wordt gekeken. Toch bestaat bij sommige tv's de kans dat na verloop van tijd een logo inbrandt.

Een OLED TV is gevoeliger voor inbranden, maar dit gebeurt alleen in uitzonderlijke situaties. Bij normaal gebruik hoef jij je geen zorgen te maken op "oled burn-in". Bovendien gebruiken merken tegenwoordig slimme technieken om dit te voorkomen. Zo resetten LG OLED tv's af en toe het scherm om pixels terug te zetten naar de basisinstellingen.

Over het inbranden van statische beelden hoef je je bij QLED tv's geen zorgen te maken. Deze zijn nagenoeg inbrand-vrij. Dit komt doordat Quantum Dots na een lange periode niet degenereren, dus minder helder worden of kapotgaan.

OLED vs. QLED: welk tv is beter?

Op zoek naar de beste televisie? Dan weet je nu op welke punten je OLED vs. QLED tv's kunt vergelijken. Beide soorten televisies leveren een fantastische beeldkwaliteit en blinken uit op verschillende factoren. Bedenk dus goed wat jij het belangrijkst vindt. Wil jij de diepste zwartweergave? Dan is een OLED televisie de beste koop. Vind je de kleurweergave en helderheid belangrijker? Dan is een QLED tv de beste keuze. Vooral in combinatie met HDR is een QLED tv een schot in de roos.

Tot slot onze tip over de reflectie van tv's: kijk jij vaak tv overdag of in verlichte ruimtes? Dan kan reflectie van een OLED tv erg onprettig zijn. In dat geval raden wij zeer zeker een Samsung QLED tv aan. Kijk je eigenlijk alleen 's avonds naar de televisie of is de kamer goed verduisterd? Dan is reflectie uiteraard geen issue en voldoet een OLED tv goed. Twijfels? Ga dan naar de winkel om de beeldweergave en reflectie van OLED vs QLED tv's zelf te ervaren.

Anderen bekeken ook

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. L
 2. Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV gaat niet aan? Volg deze stappen
 5. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 6. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is QNED TV?
 30. Wat is Quantum Dot?
 31. Wat is Quattron TV technologie?
 32. Wat is Samsung QLED?
 33. Wat is SCART?
 34. Wat is Simplink?
 35. Wat is Smart TV?
 36. Wat is TMOS?
 37. Wat is WiDi?
 38. Wat kunnen onze ogen aan?
 39. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 40. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 41. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 42. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?