Wat is Blu-Ray?

Wat is Blu-Ray?

Inmiddels is Blu-Ray een echt begrip geworden. Blu-Ray is de vervanger van de DVD en is een gegevensdrager. Op de blu-rayschijf staat exact hetzelfde als op een normale DVD, echter is het beeld en het geluid vele malen beter. De opslagcapaciteit van een Blu-Ray disc is 5 maal zo groot als die van een normale DVD. Er kan tot wel 50 Gb op een schijf worden opgeslagen. Blu-Ray Disc Association (Blu-Ray) is ontwikkeld door verschillende fabrikanten die samen nauw samenwerkte om het tot een succesvolle standaard te maken.

Grote fabrikanten zoals Apple, Philips, Sony, Samsung, LG, Panasonic en Sharp hielpen allen mee om deze technologie verder te ontwikkelen en al deze fabrikanten zaten in de Blu-Ray Disc Association. Het idee achter Blu-Ray is ontstaan doordat ook steeds meer TV’s met technieken kwamen waarbij het mogelijk was om hogere resolutie beeld te kunnen tonen. Met dit aanbod en de vraag naar steeds mooier beeld is het BDA ontstaan. In dit TVpedia artikel van Slimster lees je meer over Blu-Ray, de werking en voordelen.

Blauwe-violet laser

Blu-Ray werkt met een blauwe-violet laser. Dit in tegenstelling tot een normale DVD speler die met een rode laser werkt. De kleur van de laser verklaart ook direct de naam van deze technologie. Deze nieuwe type laser werkt een stuk nauwkeuriger, waardoor dus ook meer opslag mogelijk was op 1 schijf.

Naast het grote voordeel dat een Blu-Ray laser ook gewone DVD’s en CD’s kan afspelen is de kwaliteit van het beeld ook veel hoger. Dit komt doordat de golflengte vele malen korter is dan die van een normale DVD laser. Hierdoor kan de Blu-Ray laser preciezer te werk gaan, maar ook op vele kleinere stukken kan lezen en schrijven.

tv met blu-ray speler

Toekomst Blu-Ray

Steeds meer films worden uitgebracht op Blu-Ray. Voorlopig zullen de normale DVD’s nog wel in de winkels blijven liggen, maar langzamerhand zullen de Blu-Ray’s de hand overnemen. De prijzen van films wijken niet sterk af ten opzichte van films op DVD kwaliteit. Ook de Blu-Ray spelers zijn tegenwoordig goed betaalbaar. Sinds 2010 zijn er ook 3D BluRay-spelers verkrijgbaar en deze zijn dus in staat om 3D content uit te lezen en te tonen op jouw 3D-televisie.

Opslag disc

De Blu-Ray Disc Association heeft twee nieuwe specificaties vrijgegeven van een eenmalige beschrijfbare Blu-Ray schijf waar 128 Gb op kan worden opgeslagen en een 100 Gb Blu-Ray Disc die herschrijfbaar is. Hiervoor is echter wel nieuwe hardware nodig. De huidige Blu-Ray’s kunnen maximaal 50 Gb opslaan. De nieuwe bdxl-standaard maakt het mogelijk om meer op te slaan op 1 schijf. Om deze extra capaciteit te kunnen bieden zijn er extra lagen aan de schijf toegevoegd. Momenteel zijn de huidige Blu-Ray’s voorzien van 2 lagen.

In de nieuwe bdxl-standaard zal maximaal 4 lagen gebruikt gaan worden. Ook is eveneens het nieuwe ih-bd-formaat toegevoegd. Dit staat voor intra-hybrid blu-ray disc. Bij deze nieuwe standaard wordt de standaard Blu-Ray schijf opgedeeld in 2 delen. Het eerste deel bevat een read-only gedeelte en op dit gedeelte kan dus ook enkel data gelezen worden. Op het andere gedeelte is het mogelijk om data toe te voegen aan de schijf.

De nieuwe standaard belooft veel goeds, maar er zitten helaas ook kanttekeningen aan deze nieuwe standaard. Zo zullen de huidige Blu-Ray spelers niet in staat zijn om deze schijven af te spelen, want er is namelijk een krachtigere laser vereist om deze schijven te kunnen lezen. De Blu-Ray Disc Association geeft derhalve ook aan dat de schijven momenteel enkel bedoeld zijn voor overheden of bedrijven die data willen veiligstellen. De verwachting is dat deze nieuwe schrijven binnen enkele maanden op de markt zullen komen.

Meer televisie advies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 4. Voordelen en nadelen actieve en passieve 3D TV
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 10. Wat is contrastratio?
 11. Wat is crosstalk of ghosting?
 12. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 13. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 14. Wat is DLNA?
 15. Wat is DVB-T?
 16. Wat is DVI?
 17. Wat is een bendable TV?
 18. Wat is een Google Chromecast?
 19. Wat is HDMI?
 20. Wat is het Ziggo gebied?
 21. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 22. Wat is IPTV?
 23. Wat is local dimming?
 24. Wat is Mini LED?
 25. Wat is OLED TV?
 26. Wat is PAL?
 27. Wat is Plasma TV?
 28. Wat is QNED TV?
 29. Wat is Quantum Dot?
 30. Wat is Quattron TV technologie?
 31. Wat is Samsung QLED?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?