Wat is HDMI?

Wat is HDMI?

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface en is min of meer de vervanger voor de SCART kabel die iedereen nog wel kent. Steeds meer aansluitapparatuur zoals DVD-spelers, Home Cinema Sets en gameconsoles worden voorzien van een HDMI in- of uitgang. Het grote verschil tussen een HDMI kabel en een SCART kabel is dat een HDMI kabel digitaal werkt en een SCART kabel analoog. De kwaliteit van een HDMI kabel is hierdoor hoger, maar ook kan de kabel sneller alles verwerken. In dit TVpedia artikel van Slimster bespreken we alles over HDMI!

Is HDMI storingsvrij?

Ondanks dat alles digitaal werkt, is een HDMI kabel helaas niet vrij van storingen. Door de snelle overdracht komt het vaak genoeg voor dat de invoer wellicht goed is, maar de uitvoer iets anders toont. Dit komt doordat tijdens het transport pakketjes informatie ‘versplinterd’ raken. Uiteraard wordt dit zo veel mogelijk onderdrukt en hierdoor zijn ook veel verschillende HDMI kabels te koop.

De beste HDMI kabels blijven de vergulde HDMI kabels, maar deze zijn dan ook aanzienlijk duurder dan een standaard HDMI kabel. De kans dat beeld vervormd wordt of andere foutjes worden doorgezonden is vele malen kleiner. Toch wordt geadviseerd om nooit een HDMI-kabel langer dan vijf meter te gebruiken. Met maximaal 5 meter werkt de HDMI het meest effectief.

Voor de beste beeld- en geluidskwaliteit gebruik je een HDMI-kabel korter dan 5 meter!
hoe werkt hdmi aansluiting

TMDS

De HDMI connector bestaat uit 19 aansluitpunten. Elk aansluitpunt heeft zo zijn eigen functies, maar alle aansluitpunten moeten er uiteindelijk voor zorgen dat de gegevenstoevoer optimaal wordt verwerkt. Deze data wordt ook wel TMDS genoemd (Transition Minimized Differential Signaling). Dit protocol zorgt er voor dat er zo min mogelijk storing in de kabel optreedt bij de overdracht van het ene apparaat naar het andere apparaat.

HDMI is de nieuwe standaard

Ondanks de nadelige digitale effecten van deze kabel zorgt HDMI wel voor een goede beeldkwaliteit. Enkel deze kabel is namelijk geschikt om Full HD en Ultra HD (4K) beelden te transporteren naar een TV. Dit is absoluut niet mogelijk met een SCART kabel. HDMI is tegenwoordig een standaard geworden en wordt steeds verder door ontwikkeld.

In de toekomst zullen de nadelige gevolgen van digitale overdracht steeds kleiner worden. Sowieso zijn de gevolgen van deze kabel voor onze blote ogen niet echt te zien aangezien de TV’s zelf vaak corrigerende software aan boord hebben waardoor het beeld vaak prima wordt getoond.

Geen versienummers meer voor HDMI

Vorig jaar spraken we nog over HDMI 1.3 of HDMI 1.4. Op zich spreken we hier feitelijk nog wel over, maar fabrikanten van kabels mogen vanaf vandaag geen versienummers meer gebruiken op bekabeling of op de verpakking daarvan. De wijziging gaat zelfs zo ver dat in reclame-uitingen ook de vermelding van HDMI 1.3 of HDMI 1.4 niet meer vermeld mag worden.

In plaats van de bekende versienummers worden er vijf nieuwe beschrijvingen in het leven geroepen die de fabrikanten moeten gaan hanteren bij het verkopen van het product of het typeren van de kabel. Het gaat hierbij om de volgende omschrijvingen.

 • Standaard (standaard HDMI kabel)
 • Standaard met Ethernet (standaard HDMI kabel met netwerkfunctie)
 • Standaard Automotive (zal weinig gebruikt worden, maar is een HDMI kabel speciaal voor in de auto die voorzien is van HD audio en video)
 • High Speed (kan de 1080p resolutie verwerken, 3D tv en is de aangewezen kabel voor Blu-Ray)
 • High Speed met Ethernet (kan de 1080p resolutie verwerken, 3D en is de aangewezen kabel voor Blu-Ray, maar heeft ook een netwerkfunctie)
wat is hdmi

High Definition Multimedia Interface Licensing

HDMI Licensing, de overkoepelende organisatie achter HDMI, zal toezien op de nieuwe productomschrijvingen en zal ook in samenspraak met de verschillende fabrikanten de juiste omschrijving toekennen aan de verschillende kabels. De wijziging zoals we nu bespreken heeft momenteel enkel betrekking op de bekabeling. Vanaf 1 januari 2012 zijn ook fabrikanten van Blu-Ray spelers of televisies verplicht hun specificaties aan te passen aan de nieuwe beschrijvingen.

De omschakeling is wellicht even wat verwarrend, omdat er nu apparaten op de markt zijn met versienummers, maar de bekabeling met een beschrijving. Toch kunnen we het advies meegeven dat wanneer je thuis een Full HD televisie hebt staan, dat je dan ook de High Speed HDMI kabel nodig hebt in verband met het ondersteunende 1080p resolutie.

Wireless HDMI

Wil jij graag genieten van HD beeldkwaliteit, maar geen zin om lange HDMI kabels te hoeven trekken? Tegenwoordig kun je een wireless HDMI pakket kopen. Deze extenders zorgen ervoor dat je zonder HDMI kabels het digitale signaal kunt versturen. Zo zijn er HDMI extenders die gebruik maken van WiFi (door de lucht), maar ook wireless HDMI transmitters die het stroomnet gebruiken om het signaal te verlengen.

Beide opties hebben als voordeel dat je geen kabels meer hoeft te gebruiken. Deze wireless HDMI pakketten zijn echter wel aardig aan de prijs, vanaf ongeveer 200 euro kun je een HDMI extender van Marmitek, Oehlbach of Optoma halen. Deze ondersteunen HD-beelden en 3D en hebben een bereik tot ongeveer 30 meter.

Op zoek naar de beste televisie?
Beste TV's

Anderen bekeken ook

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. L
 2. Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV gaat niet aan? Volg deze stappen
 5. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 6. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is het Ziggo gebied?
 21. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 22. Wat is IPTV?
 23. Wat is local dimming?
 24. Wat is Mini LED?
 25. Wat is OLED TV?
 26. Wat is PAL?
 27. Wat is Plasma TV?
 28. Wat is QNED TV?
 29. Wat is Quantum Dot?
 30. Wat is Quattron TV technologie?
 31. Wat is Samsung QLED?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?