Viera Connect

Viera Connect

Het nieuwe online platform van Panasonic is inmiddels een feit en heeft op een groot aantal vlakken een behoorlijke verandering ondergaan. In dit TVpedia artikel gaan wij een aantal van deze features uitlichten en nader bespreken. Viera Connect is mede door de komst van Viera Market een behoorlijk grote applicatie geworden, doordat het platform met eigen applicaties verder opgedirkt kan worden. Maar wat bieden Panasonic smart televisies met Viera Connect jou precies?

Panasonic Viera Connect in een notendop

Als we kijken naar Viera Connect is het een online platform waar eindgebruikers online video’s kunnen bekijken of huren. Dit laatste is natuurlijk wel afhankelijk van het feit of dit ook in Nederland ondersteunt gaat worden. Dan heb je nog ‘Uitzending gemist’, maar ook deze applicatie is niet echt van toepassing mocht je een beetje over een televisieabonnement beschikken. Wel is het muziekkanaal weer erg leuk, waar je 24 uur per dag muziek kunt beluisteren, maar ook clips kunt bekijken.

Games

In samenwerking met Gameloft heeft Panasonic een dienst opgezet waarbij gamers via een cloudplatform games op de televisie kunnen spelen. Doordat het spel elders op de wereld op een server staat geïnstalleerd hoeft de gamer geen installatieprocedure door te lopen, maar kan direct beginnen met spelen. Het assortiment aan games varieert enorm en voor iedereen is er wel wat.

iPad

Panasonic kan uiteraard niet achterblijven met de integratie van deze wereldwijde gadget. Daarom is het ook mogelijk om met de iPad Viera Connect te bedienen. Het handige toetsenbord op de iPad kan tevens voor een verhoogd gebruiksgemak zorgen als je bijvoorbeeld even wilt surfen of een video op internet wilt bekijken via YouTube. Overigens zal Panasonic in de toekomst wellicht met een eigen tablet komen. Op de CES dit jaar heeft Panasonic wel een prototype getoond, maar kon hier tot op heden weinig over melden.

Viera Market

In de Market kunnen eindgebruikers extra applicaties downloaden. Een applicatie die werd getoond was onder andere een applicatie waarmee een hardloopschema en conditieschema kon worden bijgehouden. Een virtuele run door New York of een andere grote stad is mede door Google Maps geen enkel probleem en motiveert mensen wellicht om mee te doen aan de marathon van New York!

In de Market zullen in een later stadium een tal van applicaties of games beschikbaar komen om Viera Connect helemaal op te leuken. Je kunt daarom Viera Connect best vergelijken met iOS van Apple of Android van Google. Het wordt standaard opgeleverd en aan de hand van applicaties richt je alles zelf verder in.

Een van de applicaties die inmiddels ook beschikbaar is via Viera Market is Skype. Hiermee is het dus mogelijk (mits je over de camera beschikt) om via de televisie te videobellen. Steeds meer televisies zullen geschikt gemaakt worden voor dergelijke applicaties, maar Panasonic lijkt echt de eerste te zijn die er serieus werk van heeft gemaakt.

Uiteraard zijn er ook applicaties beschikbaar om actueel het weer of nieuws in beeld te krijgen. Hierin is keuze tussen verschillende aanbieders. Welke aanbieders in Nederland zullen komen is nog onbekend.

Van Viera Connect naar FireFox OS

firefox os In 2014 is Panasonic langzaam overgegaan op het FireFox OS besturingssysteem. Het Viera Connect platform is op de nieuwe Panasonic Smart TV's vervangen door FireFox. Wanneer een besturingssysteem eerst succesvol werkend is uitgebracht op de smartphone, dan is de stap naar een Smart TV vrij klein. Bij een smartphone staat het gebruiksgemak voorop. De nadruk op gebruiksgemak wordt meegenomen naar de Smart TV.

Dit besturingssysteem zal jou dus in staat stellen om alle functies van de Smart TV eenvoudig te gebruiken. De nadruk ligt naast gebruiksgemak ook op de mogelijkheden om jouw televisie persoonlijk te kunnen inrichten. De huidige besturingssystemen geven vaak weinig ruimte voor gepersonaliseerde indelingen en inrichting.

 • Hoog gebruiksgemak
 • Televisie persoonlijk inrichten

Meer televisies advies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is QNED TV?
 30. Wat is Quantum Dot?
 31. Wat is Quattron TV technologie?
 32. Wat is Samsung QLED?
 33. Wat is SCART?
 34. Wat is Simplink?
 35. Wat is Smart TV?
 36. Wat is TMOS?
 37. Wat is WiDi?
 38. Wat kunnen onze ogen aan?
 39. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 40. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 41. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 42. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?