TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen

TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen

Een nieuwe televisie kopen doe je natuurlijk niet zonder eerst de mogelijkheden te verkennen en geschikte televisies te vergelijken. Het TV aanbod is tegenwoordig zo uitgebreid en de diversiteit aan functies en kenmerken is enorm. Zo kun je tv’s vergelijken op prijs, beelddiagonaal en meer specifieke kenmerken als internetmogelijkheden of beeldkwaliteit. Ook de prijzen van televisies variëren drastisch. Zo heb je compacte modellen voor iets meer dan 100 euro, maar ook luxe TV’s van superieure kwaliteit waarvan de prijs oploopt tot zo’n 20.000 euro.

Afhankelijk van jouw wensen en eisen is er zeker een geschikte TV te vinden. Slimster helpt je door met onze TV Keuzehulp alle tips te geven die je assisteren bij het vinden van de juiste televisie. Wil jij weten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe TV? Lees dan aandachtig dit televisie aankoopadvies door!

Keuzehulp voor het vinden van de juiste TV!

Neem onderstaande tips voor een TV kopen in acht en vind de beste televisie voor de scherpste prijs!

prijs tv's

1. Welk budget heb je tot je beschikking?

Hier begint jouw zoektocht naar een nieuwe TV natuurlijk mee. Wat wil je maximaal uitgeven voor een televisie? Je kunt wel prachtige en luxe modellen vol nieuwe functies uitzoeken, maar als die ver boven je budget zijn zal je toch weer opnieuw moeten zoeken.

Stem je wensen af op de prijs die je wilt betalen voor een TV. Via Slimster kun je tv's vergelijken op prijsklasse, zodat je snel kunt filteren welke modellen voor jou de juiste prijs hebben. Zo vind je jouw favoriete TV voor de beste online aanbieding!

2. Kies het juiste televisie formaat

Vervolgens is het belangrijk om te letten op de grootte van de televisie. Bij het kopen van een TV kun je kiezen tussen zeer veel verschillende beelddiagonalen. Van kleine, compacte modellen met een scherm van bijvoorbeeld 32 inch (81 cm doorsnede), tot enorme schermen van meer dan 65 inch (165 cm doorsnede). Ook bij TV’s geldt dat groot niet altijd beter is. Als je een kleine (woon)kamer hebt en dicht op de televisie zit kan het prettiger zijn om een kleiner formaat televisie te kiezen.

Daarentegen is het wenselijk om in een grote kamer een wat groter model te nemen, zodat de TV niet in het niet valt tegen de grote muur. Op onze website Slimster.nl kun je meer informatie vinden over de ideale tv kijkafstand. Aan de hand van de afstand tot je tv-scherm kun je bepalen welke grootte het best geschikt is.

tv beelddiagonaal
tv kopen tips

3. HD-Ready, Full-HD of Ultra HD (4K)?

Vervolgens is het goed om na te denken over de eisen die je stelt aan de beeldkwaliteit van je televisie. In dit TV aankoopadvies van Slimster lees je meer over de mogelijkheden als het gaat om beeldkwaliteit.

Als eerst zijn er de HD-ready tv’s, deze televisies bieden de laagste HD kwaliteit. Met 1366 x 768 pixels is het beeld een stuk minder scherp dan bij Full-HD of Ultra HD televisies. Over het algemeen hebben de kleinere tv’s voor in je slaapkamer of caravan deze beeldkwaliteit. Voordeel is dat deze modellen zeer goed betaalbaar zijn.

Lange tijd is Full-HD de standaard geweest voor televisie-beeldkwaliteit. Met 1920 x 1080 pixels geniet je van een scherp en gedetailleerd beeld. De meeste televisies zijn Full-HD TV’s en deze beeldkwaliteit is prima geschikt wanneer je regelmatig films en series kijkt en niks wilt missen. Omdat de Full-HD kwaliteit veel te vinden is, vind je via Slimster een ruim aanbod Full-HD modellen. In iedere prijsklasse en in ieder formaat is er wel een Full HD model te koop!

De laatste jaren is Ultra HD (4K) aan een opmars begonnen. Een Ultra HD TV heeft een beeldkwaliteit die viermaal beter is dan die van Full-HD televisies. Met 3840 x 2160 pixels biedt een UHD tv de best mogelijke beeldkwaliteit. Zo geniet je optimaal van alle films, serieus en sportwedstrijden. Ook wanneer je een thuisbioscoop wilt creëren is een Ultra HD televisie een aanrader. In het verleden waren 4K tv’s duur en dus niet voor iedereen aan te schaffen. Tegenwoordig is de prijs echter flink gedaald en kan ieder huishouden genieten van de beste beeldkwaliteit.

tv refresh rate

4. Refresh rate voor een soepele beeldverversing

Kijk jij vaak actiefilms of sportwedstrijden? Zo ja, dan is het ook belangrijk om bij het vergelijken van televisies goed te kijken naar de refresh rate (beeldverversing). De refresh rate geeft aan hoe vloeiend de beelden worden weergegeven.

Kijk jij films met snelle beelden of een sportwedstrijd waarin snel wordt geschakeld tussen verschillende cameraposities, dan is het wenselijk om een TV met hoge refresh rate te kopen. Wanneer de beeldverversing te laag of langzaam is zullen de beelden haperen, wat natuurlijk erg vervelend is wanneer je midden in een film zit of je favoriete sportploeg een veelbelovende aanval opzet.

De refresh rate wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Een 50 Hz televisie kan het scherm maximaal 50 keer per seconde opnieuw opbouwen, terwijl een 100 Hz televisie dit 100 keer per seconde kan.

Televisies vergelijken op beeldverversing

5. Smart TV: internet en apps gebruiken

In dit TV aankoopadvies van Slimster kunnen we Smart televisies natuurlijk niet onbesproken laten. We zijn tegenwoordig steeds mobieler en steeds meer verbonden met het wereldwijde web. Niet alleen onze mobiele telefoons moeten apps ondersteunen, we verwachten dit ook van onze televisie. Met een Smart TV heb je toegang tot het internet en smart apps zoals Netflix, Spotify en Uitzending Gemist.

Wanneer jij graag snel toegang hebt tot alle online content, dan is een televisie met Smart functies eigenlijk onmisbaar. Gelukkig zijn bijna alle nieuwere modellen uitgerust met de mogelijkheid om verbonden te worden met het internet. Uiteraard verschillen de precieze mogelijkheden per merk en model. Op Slimster.nl vergelijk je alle Smart TV’s en vind je zeker het model dat past bij jouw wensen!

smart tv
Wil jij direct weten wat de beste televisie is?
Bekijk Beste TV's

6. Welke digitale televisie aanbieder heb je?

Tegenwoordig ontvangt (bijna) iedereen digitale televisie. Er zijn verschillende aanbieders van digitale TV, maar niet ieder tv-model is even goed geschikt voor alle aanbieders. Bij het kopen van een nieuwe televisie is het daarom verstandig om even goed te kijken of je TV gecertificeerd is voor de aanbieder waar jij een abonnement bij hebt. Zo weet je zeker dat alles zonder problemen werkt en heb je achteraf geen spijt van je aankoop. Bij Slimster vind je naast meer informatie over digitale televisie ook precies welke tv's voor welke provider gecertificeerd zijn.

7. Heb je nog andere wensen?

Bij het kopen van een nieuwe televisie zijn er een hoop elementen waar je rekening mee kunt houden. Op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen vind je via Slimster eenvoudig de beste televisie. Door ons handige vergelijkingssysteem te gebruiken kun je erg specifiek filteren en zie je dus enkel modellen die aan jouw eisen voldoen. Zoek jij een televisie met specifieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld een Curved scherm? Kijk dan eens naar de volgende vergelijkingskenmerken:

Meer televisie koopadvies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. L
 2. Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV gaat niet aan? Volg deze stappen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is QNED TV?
 30. Wat is Quantum Dot?
 31. Wat is Quattron TV technologie?
 32. Wat is Samsung QLED?
 33. Wat is SCART?
 34. Wat is Simplink?
 35. Wat is Smart TV?
 36. Wat is TMOS?
 37. Wat is WiDi?
 38. Wat kunnen onze ogen aan?
 39. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 40. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 41. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 42. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?