Wat is QNED TV?

Ben jij op zoek naar een nieuwe televisie? Dan kun je sinds 2022 de term QNED tegenkomen tijdens het vergelijken. Bij Slimster begrijpen we dat de termen QNED, QLED en OLED voor verwarring kunnen zorgen. Want waar staat QNED nu precies voor? Wij geven je graag advies en daarom leggen we je in dit artikel alles uit over QNED TV. Jij weet straks precies wat deze televisietechniek inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe QNED precies werkt!

Wat is een QNED tv?

QNED is een techniek die ontwikkeld is door LG. Alle LG tv's met 100 hertz worden uitgerust met deze beeldtechniek. In feite is het een combinatie van hun eigen LG NanoCell schermen met de quantum dot techniek (die ontwikkeld is door Samsung). De LG QNED TV's hebben hierdoor een hoge helderheid en groot kleurbereik. Dit betekent dat kleurrijke scenes er nog echter uit zien bij het televisiekijken.

LG heeft deze QNED tv's meestal ook nog uitgerust met MiniLED local dimming. Hierdoor wordt de contrastwaarde hoger en komen kleuren (en zwartwaarden) nog beter tot hun recht.

Ben jij op zoek naar de beste tv's van 2024?
Beste televisies

Hoe werken deze QNED tv's?

De QNED techniek is bedoeld om de beeldkwaliteit van LG televisies te verbeteren. Het beeldscherm heeft een quantum dot laag achter het scherm zitten. Deze quantum dots zijn heel nauwkeurig in het doorlaten van de juiste kleuren. Zodoende wordt de kleurweergave beter en worden kleuren feller getoond. Deze quantum dot techniek wordt ook gebruikt in de Samsung QLED tv's.

wat is qned tv

LG QNED tv met MiniLED

MiniLED is een vorm van local-dimming en wordt op de meeste QLED televisies toegepast. Local dimming is een manier om zwarte beelden nog donkerder te maken, waardoor andere kleuren nog beter naar voren komen. Dit doen de tv's door de achtergrondverlichting op bepaalde plekken te dimmen.

LG QNED tv's hebben 2500 local dimming zones, oftewel ze kunnen 2500 plekken van het tv-scherm dimmen. Dit zorgt voor een extra hoog contrast tussen donkere beelden en kleurrijke beelden. Hierdoor worden donkere scènes nog realistischer weergegeven en is het niet alsof je naar een grote zwarte waas zit te kijken.

Quantum NanoCell

Zoals gezegd combineert LG een quantum dot laag en hun eigen NanoCell filter in deze QNED tv's. Deze technieken werken met piepkleine deeltjes, die ervoor moeten zorgen dat de juiste kleuren op de tv worden getoond. MiniLED werkt met blauwe ledverlichting en quantum dot kan dit blauwe licht omzetten naar groen licht. Vervolgens kan Quantum NanoCell dit weer omzetten naar de kleur rood.

Met deze basiskleuren kunnen alle andere kleurtintent worden getoond op je beeldscherm. Hierdoor zie je alle verschillende kleuren goed op je televisie en is het contrast duidelijk. Omdat MiniLED ook nog eens zorgt voor een hoge helderheid, heb je weinig tot geen last van reflectie. TV kijken wordt zo echt een genot!

wat is lg qned?

Wat zijn de voordelen van QNED?

Leuk en aardig natuurlijk de werking van deze QNED tv's, maar wat betekent dit voor jou als tv-kijker in de praktijk? De voordelen van QNED komen vooral goed tot hun recht bij het weergeven van HDR beelden. De QNED televisies hebben namelijk een hoge helderheid en groot contrast, waardoor het verschil tussen lichte beelden en donkere beelden extra wordt versterkt.

Dit zorgt ervoor dat je meer kleurtintent ziet en zelfs de meest subtiele verschillen kan herkennen. Ook de details in donkere scénes komen nog beter tot hun recht. Dat is bijvoorbeeld fijn bij films of series waar veel stukken zich in donkere plekken afspelen. Tot slot heb je bij QNED tv's van LG minder last van reflectie op het tvscherm. DIt maakt tv kijken met daglicht een stuk prettiger.

 • Werkt goed in combinatie met High Dynamic Range
 • 100% kleurvolume
 • Kleuren worden voller en rijker vertoond
 • Hoog contrast tussen donkere en lichte beelden

Hebben QNED televisies ook nadelen?

Er zijn eigenlijk weinig nadelen te bedenken bij QNED tv's. Wel is het belangrijk om te weten dat deze beeldtechniek nog niet de zwartweergave van OLED tv's evenaart. OLED werkt namelijk met pixels die compleet uitgezet kunnen worden, in plaats van alleen dimmen. Hierdoor bieden zij een nog beter contrast en diepere zwarttinten.

 • Loopt nog achter op OLED tv's als het gaat om zwartweergave

Alle LG QNED tv's vergelijken via Slimster

Nieuwsgierig geworden naar alle LG QNED TV's? Bij Slimster kun je het complete aanbod QNED tv's vergelijken op prijs, specificaties, levertijd en reviews. Zo vind je eenvoudig de LG tv met QNED techniek die voldoet aan jouw wensen en budget. Bestel de tv veilig online en geniet de volgende dag al van de mooiste films en series!

Meer tv advies

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. L
 2. Levensduur TV: hoe lang gaat een televisie mee?
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV gaat niet aan? Volg deze stappen
 5. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 6. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Android TV?
 7. Wat is Apple TV?
 8. Wat is AVCHD?
 9. Wat is Blu-Ray?
 10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 11. Wat is contrastratio?
 12. Wat is crosstalk of ghosting?
 13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 15. Wat is DLNA?
 16. Wat is DVB-T?
 17. Wat is DVI?
 18. Wat is een bendable TV?
 19. Wat is een Google Chromecast?
 20. Wat is HDMI?
 21. Wat is het Ziggo gebied?
 22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 23. Wat is IPTV?
 24. Wat is local dimming?
 25. Wat is Mini LED?
 26. Wat is OLED TV?
 27. Wat is PAL?
 28. Wat is Plasma TV?
 29. Wat is Quantum Dot?
 30. Wat is Quattron TV technologie?
 31. Wat is Samsung QLED?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?