Samsung UE32T5300

Wil je nog realistischer tv kijken? Dan zou een televisie met HDR zomaar iets voor jou kunnen zijn. HDR staat voor High Dynamic Range , wat in feite wil zeggen dat het dynamisch bereik veel hoger ligt dan bij een gewone televisie. Hierdoor zie je niet alleen meer details, maar komen de kleuren ook beter tot hun recht. Donker en licht kun je hierdoor veel beter onderscheiden, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Televisies met HDR hebben dus een veel hoger contrast. Verschillende bedrijven spelen in op HDR televisies, zowel door het uitbrengen van 4K Ultra HD Blu-ray spelers met HDR ondersteuning, maar ook bijvoorbeeld Netflix die HDR series gaat produceren.
Via Slimster vergelijk je alle HDR tv's op alle functies die jij belangrijk vindt. Wat zoek je precies in een High Dynamic Range televisie? Op deze pagina vind je alle televisies met een 10 bit paneel. Links op het scherm vind je het filter. Hier kun je alle gewenste eigenschappen selecteren waar jouw nieuwe HDR tv met 10 bit paneel over moet beschikken. Kies bijvoorbeeld het merk of de afmetingen, maar ook speciale functies als OLED technologie. De resultaten van het filter worden direct hieronder weergegeven. Kijk achter ieder model bij het prijsoverzicht om direct de laagste prijs voor een televisie met HDR ondersteuning te vinden.
HDR is een techniek die is over komen waaien uit de fotografie. Alhoewel de techniek op televisies anders werkt, is het resultaat op het scherm nagenoeg gelijk. Een hoger dynamisch bereik toont veel meer kleurtinten. Dit valt met name op met donkere en lichte kleuren. Het contrast bij een 10 bit HDR tv is vele malen hoger. Dit komt niet alleen de helderheid ten goede, maar hierdoor zie je ook veel meer detail terug op het scherm. De kleurweergave is vele malen beter met een miljard verschillende kleurtinten.
De hedendaagse televisies werken met een 8 bit standaard. Door middel van blauwe, rode en groene (sub)pixels zijn er 256 stappen voor het bereik. Zet alle pixels op 255 en de televisie toont één wit geheel. Als alle pixels op 0 worden gezet is het gehele beeld zwart. Qua helderheid heb je dus 256 stappen die genomen kunnen worden door middel van rode, blauwe of groene (sub)pixels. Dit levert 16,8 miljoen kleurtinten op (256x256x256). Een tv met HDR is de eerste 10 bit televisie. Hierbij wordt de helderheid niet in 256 stappen, maar in 1024 stappen weergegeven. Nu heb je ineens meer dan een miljard kleurtinten tot je beschikking (1024x1024x1024).
Hierdoor kan het onderscheid tussen donker en licht veel beter en natuurlijker worden weergegeven. Je hebt een veel groter dynamisch bereik tot je beschikking, waarbij donker en licht niet langer één en dezelfde massa is, maar waarbij je duidelijk onderscheid kunt maken tussen elk afzonderlijk donker of licht deel op het scherm. Voor het volledige bereik wordt een HDR tv vaak uitgerust met een backlight met hoge piekwaarden.