Wat betekenen TV typenummers?

Wat betekenen TV typenummers?

Heb jij je altijd al afgevraagd wat die typenummers van een bepaald TV model betekenen? Het lijkt alsof deze modelcodes willekeurige letters en cijfers bevatten, maar er zit meer achter dan je misschien verwacht. Door scherp te kijken naar de typenummers van televisies kom je achter nuttige informatie over het desbetreffende toestel. We leggen je uit wat je kunt herleiden uit het TV typenummer van vijf populaire televisiemerken. We hebben gekozen voor de volgende merken:

Wat betekenen TV typenummers precies?

Er valt dus veel af te leiden over een bepaald TV model wanneer we kijken naar de letters en cijfers achter de merknaam. Wat dit precies betekent? Slimster geeft het antwoord!

LG televisies

lg tv Bij LG televisies bestaat het typenummer uit een getal, gevolgd door twee letters, drie cijfers en tenslotte nog een letter (bijvoorbeeld: 49LF540V). Uit deze gegevens kunnen we de volgende informatie over de LG 49LF540V halen:

 • Het eerste getal zegt iets over de beelddiagonaal. in dit geval is dat 49-inch, wat gelijk staat aan 124 cm.
 • De eerste letter geeft informatie over de beeldkwaliteit. L staat voor Full-HD, U voor Ultra HD (4K) en E voor OLED. In dit geval zien we dat deze TV over Full-HD beeldkwaliteit beschikt.
 • De tweede letter laat weten uit welk jaar de TV komt. F (platte TV's) en G (curved TV's) staan voor 2015, B en C staan voor 2014. Deze LG televisie komt dus uit 2015.
 • Het laatste gedeelte van het typenummer geeft aan uit welke serie de tv komt. Hoe hoger dit getal, des te uitgebreider de functies. Wanneer deze 630V of hoger is betekent dit dat de televisie over Smart functies beschikt.

Voor ons voorbeeld model kunnen we aan de hand van het typenummer de volgende uitspraak doen. De LG 49LF540V is een Full-HD televisie met een plat beeldscherm van 49-inch uit het jaar 2015 die helaas geen Smart TV mogelijkheden ondersteunt.

Panasonic televisies

panasonic tv Bij Panasonic televisies bestaat het modenummer uit twee letters, een streepje welke wordt gevolgd door een getal, twee letters en nogmaals een getal (bijvoorbeeld: TX-40CX700). Aan de hand van deze kennis kan de volgende informatie over de Panasonic TX-40CX700 worden gehaald:

 • Alle televisies van Panasonic beginnen standaard met TX.
 • Het eerste getal geeft aan hoe groot het beeldscherm is. Bij dit model dus 40-inch, wat gelijk staat aan 101cm.
 • De eerste letter zegt iets over het jaar van introductie. Hierbij staat C voor 2015 en A voor 2014. Deze TV is dus in 2015 op de markt gebracht.
 • De tweede letter zegt iets over het type. X staat voor Ultra HD (4K), R staat voor Ultra-HD met een gebogen scherm en S voor Full-HD. In dit geval hebben we dus een Ultra HD tv!
 • Het laatste getal geeft aan onder welke serie de televisie valt, hoe hoger dit getal des te uitgebreider de functies zijn. Wanneer dit getal 680 of hoger is, betekent dit dat de televisie is uitgerust met Smart TV gebaseerd op Firefox OS (het nieuwe besturingssysteem waar Panasonic gebruik van maakt).

Voor ons voorbeeld model kunnen we aan de hand van het modelnummer de volgende uitspraak doen. De Panasonic TX-40CX700 is een Ultra HD TV met een beeldscherm van 40- inch, geïntroduceerd in het jaar 2015. Firefox OS is het besturingssysteem van de Smart functies.

Philips televisies

philips tv Bij Philips televisies is het typenummer opgebouwd uit een getal, gevolgd door drie letters en tenslotte een cijfercombinatie bestaande uit vier cijfers (bijvoorbeeld: 55PFK6609). Kijkend naar de Philips 55PFK6609 betekent dit het volgende.

 • Het eerste getal geeft informatie over de grootte van het scherm. In dit geval dus 55-inch, wat omgerekend 124cm is.
 • De combinatie van drie letters zegt iets over het type scherm. PUK staat voor televisies met Android besturingssysteem, PUS staat voor Ultra HD tv’s met Android en PFK staat voor alle andere Full-HD televisies.
 • Aan het eind zien we een combinatie van 4 cijfers. Hiervan geven de eerste drie aan tot welke serie het model behoort. Hoe hoger dit getal, des te uitgebreider het functiepakket. Philips Ambilight vinden we bijvoorbeeld bij modellen vanaf serie 6300 en hoger.
 • Het laatste cijfertje geeft aan in welk jaar de tv is uitgebracht. Hierbij staat 0 voor 2015 en 9 voor 2014. In dit geval komt de TV dus uit 2014.

De volgende uitspraak kunnen we doen over ons voorbeeld model. De Philips 55PFK6609 is een Full-HD TV met een scherm van 55-inch met Ambilight dat gelanceerd is in 2014

Samsung televisies

samsung tv Bij Samsung televisies is de modelcode opgebouwd uit twee letters, een getal, weer twee letters en een combinatie van vier cijfers (bijvoorbeeld: UE48JU6500). Wanneer we de Samsung UE48JU6500 als voorbeeld nemen geeft dit ons de volgende informatie.

 • De eerste twee letters zeggen iets over het schermtype. Tegenwoordig zien we bijna altijd UE, wat staat voor lcd-led.
 • Net als bij andere merken staat het eerste getal voor het aantal inch dat het scherm groot is. Hier geldt dus 48-inch, wat omgerekend 122cm is.
 • Van de twee volgende letters staat de eerste voor het introductiejaar. J staat voor 2015 en H voor 2014. Dit model is dus op de markt gebracht in 2015.
 • De tweede letter geeft meer informatie over het de kwaliteit van het beeldscherm. U betekent dat de TV over Ultra HD (4K) beschikt, S staat voor Ultra HD met nano-kristal technologie en wanneer er alleen geen tweede letter staat betekent dit dat het een Full-HD tv is.
 • Tenslotte zien we een combinatie van 4 cijfers. Deze toont ons uit welke serie het model komt. Ook hier geldt dat naarmate dit getal hoger wordt, de functies toenemen. Smart functies zijn beschikbaar bij modellen uit de serie 5500 en hoger.
 • Soms zien we dat de laatste twee cijfers anders zijn. In dit geval is dat om aan te geven of een model speciaal door een bepaalde winkelketen wordt verkocht, zoals Coolblue of MediaMarkt.

Wanneer we met deze kennis kijken naar ons voorbeeld model kunnen we het volgende concluderen. De Samsung UE48JU6500 is een LCD-LED televisie van 48-inch met Ultra HD beeldkwaliteit. Dit model is uitgebracht in 2015 en behoort tot de 6500-serie die over Smart TV beschikt.

Sony televisies

sony tv Bij Sony TV's bestaat het typenummer uit de volgende onderdelen; een combinatie van 2 of 3 letters gevolgd door een streepje, een getal, een letter, een combinatie van 3 cijfers en vervolgens weer een letter (bijvoorbeeld: KDL-32W750C). Als we de Sony KDL-32W750C als voorbeeld nemen geeft dt ons de volgende informatie.

 • De eerste lettercombinatie is kenmerken voor Sony. TV modellen beginnen standaard met KDL of KD.
 • Het eerste getal uit het modelnummer geeft aan hoe groot de TV is. Dit model heeft dus een beelddiagonaal van 32-inch, oftewel 81cm.
 • De letter die volgt zegt iets over het type TV en de beeldkwaliteit. X staat voor Ultra HD, W staat voor Full-HD modellen met uitgebreidere opties en R staat voor eenvoudigere modellen waarbij de kleine maten HD-Ready zijn en de grotere maten ook Full-HD beeldkwaliteit leveren.
 • De combinatie van drie cijfers geeft aan tot welke serie de televisie behoort. Net als bij andere merken geldt, hoe hoger dit getal des te meer functies de tv heeft. Bij Sony geldt dat vanaf serie-750 de modellen zijn uitgerust met Android-TV.
 • De laatste letter staat voor het jaar van introductie. C staat hierbij voor 2015 en B voor 2014.

Aangaande ons voorbeeld model zegt dit het volgende. De Sony KDL-32W750C is een 32-inch TV met Full-HD beeldkwaliteit en Android Smart TV. Dit model is uitgebracht in 2015 en behoort tot de 750 serie.

Betekenis TV modelnummers

Zoals je hebt kunnen lezen zegt een typenummer veel over een bepaald tv-model. De betekenis van TV typenummers geeft basisinformatie die je kunt gebruiken om snel te beslissen of een televisie voldoet aan jouw wensen. Uiteraard zijn er nog veel meer specificaties waarop je kunt vergelijken. Daarom vind je bij Slimster een handig overzicht van al deze functies, bovendien kun je eenvoudig tv's vergelijken aan de hand van deze kenmerken. Zo vind je zeker de TV die het best bij jou en jouw behoeften past. Extra mooi is dat je gelijk de laagste online prijs ziet!

Anderen bekeken ook

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 3. Wat is 8K Ultra HD TV?
 4. Wat is Ambilight?
 5. Wat is Android TV?
 6. Wat is Apple TV?
 7. Wat is AVCHD?
 8. Wat is Blu-Ray?
 9. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 10. Wat is contrastratio?
 11. Wat is crosstalk of ghosting?
 12. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 13. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 14. Wat is DLNA?
 15. Wat is DVB-T?
 16. Wat is DVI?
 17. Wat is een bendable TV?
 18. Wat is een Google Chromecast?
 19. Wat is HDMI?
 20. Wat is het Ziggo gebied?
 21. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 22. Wat is IPTV?
 23. Wat is local dimming?
 24. Wat is Mini LED?
 25. Wat is OLED TV?
 26. Wat is PAL?
 27. Wat is Plasma TV?
 28. Wat is QNED TV?
 29. Wat is Quantum Dot?
 30. Wat is Quattron TV technologie?
 31. Wat is Samsung QLED?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?