Wat is Android TV?

Wat is Android TV?

Op 25 juni 2014 kondigde Google een Android versie aan die speciaal is ontwikkeld voor televisies. Android TV is vanaf 2015 standaard beschikbaar op televisies van de merken Philips, Sharp en Sony. De versie van Android fungeert als operating system voor de televisie en doet het meest denken aan de Apple tv van Apple Computers.

Het systeem is ingericht om te communiceren met andere apparaten, iets wat met een standaard Smart TV vaak tot problemen leidt. Ook de Google zoekfunctie is tot in de puntjes aangepast voor de tv, wat voor een tv revolutie zorgt. Op deze pagina zullen de verschillende mogelijkheden, voordelen en kenmerken van Android TV uitgebreid aanbod komen.

Voordelen Android TV

Google’s Android TV heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere operating systems. We zullen de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje zetten:

 • Zoeken op een televisie was nog nooit zo gemakkelijk
 • Interface is helemaal afgestemd op het medium televisie
 • De televisie wordt de centrale hub van jouw woning
 • Andere apparaten die draaien op Android sluiten naadloos aan op dit systeem

Ontwikkeld door Google

Android TV, ontwikkeld door Google, is een veelzijdig platform dat de traditionele televisie-ervaring transformeert door de kracht en flexibiliteit van Android naar het grote scherm te brengen. Als modern Smart TV besturingssysteem biedt het gebruikers toegang tot een breed scala aan apps en diensten uit de Google Play Store, waaronder streamingdiensten zoals Netflix, YouTube, en Spotify, evenals games en productiviteitstoepassingen.

Met ingebouwde Google Assistant kunnen gebruikers spraakopdrachten gebruiken om content te zoeken, apps te bedienen en slimme huisapparaten te beheren. De ondersteuning voor Chromecast maakt het eenvoudig om inhoud van een smartphone of tablet direct naar de TV te streamen. Android TV blijft evolueren, met regelmatige updates die nieuwe functies en verbeteringen bieden, wat zorgt voor een gebruiksvriendelijke, gepersonaliseerde kijkervaring.

android smart tv

Mogelijkheden Google Android

Tegenwoordig is televisie kijken maar één onderdeel van de complete tv beleving. Met Android Tv is het mogelijk om naast live televisie ook toegang te krijgen tot Android smart platform. Spelletjes, social media app’s, Buienrader, Youtube, Netflix, Spotify en je email kunnen allemaal worden geopend op de slimme televisies waar het besturingssysteem Android TV opdraait.

1. Play Movies & TV

De genoemde mogelijkheden zijn toch ook mogelijk met Smart televisies anno 2014? Wat maakt Android TV zo speciaal in vergelijking tot andere OS en smart televisie interfaces? Een van de speciale features van dit besturingssysteem is de directe koppeling met de Play store van Google. Op dit platform is een zeer uitgebreid aanbod content in de vorm van video en afbeeldingen beschikbaar.

Wil jij alle Android televisies vergelijken?
Bekijk Android Smart TV's

2. Andere devices en je stem gebruiken

Veel mensen gebruiken tijdens het tv kijken andere devices zoals tablets, smartwatches en smart phones. Het tweede scherm speelt een steeds belangrijker rol in ons kijk- en luistergedrag. Google Android TV speelt goed in op deze verandering en maakt het gebruiken van andere devices op de televisie heel gemakkelijk. Zo kan bijvoorbeeld de smartphone worden gebruikt als afstandsbediening of als controller bij het spelen van spelletjes. Ook het zogeheten casting wordt mogelijk met Android TV. Vanaf mobiele devices kan content worden ingeladen op de televisie, waardoor het hele gezelschap de grappige viral kan zien.

Wanneer je het typen op je tablet, smart phone of op de meegeleverde afstandsbediening zat bent is er nog de mogelijkheid om de televisie met je stem te bedienen. De voice control functie zagen we al eerder bij televisies van Samsung, maar de verwachting is dat het nog beter uitgewerkt zal worden. Ook het zoeken via Google search zal een stuk gemakkelijker worden doormiddel van voice recognition.

3. Zoeken op Google krijgt een extra dimensie

De zoekfunctie die een beetje doet denken aan Google Now zag er tijdens de presentatie veel belovend uit. De gebruiker kan razendsnel zoeken naar content op het internet. Wanneer je als gebruiker bijvoorbeeld op zoek bent naar de serie Breaking Bad zal Google direct een optie geven om de serie te streamen tegen een bepaald bedrag. Zoeken op een Android televisie wordt door Google’s Android TV opnieuw uitgevonden en krijgt een extra dimensie.

4. Games spelen op je televisie

Op dit moment is het bij een aantal operating systems al mogelijk om spelletjes te spelen op je televisie. De controls en het algehele gevoel bij het spelen van deze games voelen vaak stroef en houterig aan. Google wil een soortgelijk scenario voorkomen en heeft software developers alvast een SDK gegeven, waarmee ze direct aan de slag kunnen en zodoende huidige mobiele en tablet games aanpassen voor het grote scherm.

android televisie interface

Interface Android Smart TV

De interface van Google’s Android TV zag er erg goed uit en is volledig aangepast aan het medium televisie. Dit laatste is bij veel operating systemen niet het geval, wat resulteert in niet te lezen iconen en vage navigatiekeuzes. De ontwikkelaars hebben goed gekeken naar hoe wij als mensen een televisie gebruiken en hoever we er eigenlijk van af zitten.

Google spreekt zelf van een 9 feet experience wat inhoudt dat de gebruiker van een afstand van 2.74 meter (gemiddelde afstand tot een tv) goed zichtbaar is. Vanaf het Homescreen kun jij als gebruiker direct navigeren naar je eigen films, app’s, playstore en uiteraard naar de televisiestand.

Heeft Android nadelen?

Naast de vele voordelen van Android TV zijn er ook een aantal vraagtekens verbonden aan dit nieuwe besturingssysteem. Zo is het nog onduidelijk of alle functies evengoed zullen werken. Hoe goed werkt de voice recognition nu echt, kan het ons Nederlandse accent onderscheiden met dat van Engelsen? Ook de content die beschikbaar is in Nederland kan tot problemen leiden. Een ander vraagteken dat wij hebben is of iOS apparaten zoals de iPad en de iPhone echt goed tot hun recht komen met Android TV.

Android Smart televisie kopen?

Google’s Android TV wordt sinds 2015 standaard ingebouwd in nieuwe televisies van de merken Philips, Sharp, Sony en TP Vision. Mensen met een oudere televisie hebben de mogelijkheid om een settop box te kopen met de Android software. Wil jij graag een Philips smart televisie of Sony smart televisie met Android Smart TV kopen? Via Slimster kun je alle modellen eenvoudig vergelijken en vind je direct de beste online aanbieding!

Anderen bekeken ook

 1. C
 2. CI+ modules in een overzicht
 1. E
 2. Energielabel EU voor televisies
 1. G
 2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
 3. Google TV
 1. H
 2. HD-Ready of Full-HD TV?
 3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
 4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
 1. N
 2. Netflix in Nederland
 1. O
 2. OLED vs QLED TV
 3. Open haardvuur op tv scherm
 1. S
 2. Sharp Aquos Net+
 3. Streamingdiensten in Nederland
 1. T
 2. Televisie op Marktplaats kopen
 3. Televisies geschikt voor ouderen
 4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
 5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
 1. V
 2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
 3. Viera Connect
 1. W
 2. Wat betekenen TV typenummers?
 3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
 4. Wat is 8K Ultra HD TV?
 5. Wat is Ambilight?
 6. Wat is Apple TV?
 7. Wat is AVCHD?
 8. Wat is Blu-Ray?
 9. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
 10. Wat is contrastratio?
 11. Wat is crosstalk of ghosting?
 12. Wat is de ideale TV kijkafstand?
 13. Wat is de kijkhoek bij een TV?
 14. Wat is DLNA?
 15. Wat is DVB-T?
 16. Wat is DVI?
 17. Wat is een bendable TV?
 18. Wat is een Google Chromecast?
 19. Wat is HDMI?
 20. Wat is het Ziggo gebied?
 21. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
 22. Wat is IPTV?
 23. Wat is local dimming?
 24. Wat is Mini LED?
 25. Wat is OLED TV?
 26. Wat is PAL?
 27. Wat is Plasma TV?
 28. Wat is QNED TV?
 29. Wat is Quantum Dot?
 30. Wat is Quattron TV technologie?
 31. Wat is Samsung QLED?
 32. Wat is SCART?
 33. Wat is Simplink?
 34. Wat is Smart TV?
 35. Wat is TMOS?
 36. Wat is WiDi?
 37. Wat kunnen onze ogen aan?
 38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
 39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
 40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
 41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
 1. Z
 2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
 3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?