TV gaat niet aan? Volg deze stappen

Plof je net voor de tv om jouw favoriete serie of sportwedstrijd te kijken, gaat de tv niet aan. Heel vervelend natuurlijk, maar zet je frustratie snel aan de kant. In de meeste gevallen kun je een weigerende tv namelijk zelf weer aan de praat krijgen. Wij geven je in dit artikel onze oplossingen die jij zelf kunt toepassen als je tv niet aan gaat. Zo kun je snel weer genieten van jouw filmavondje, favoriete voetbalclub of serie!

TV start niet op: dit zijn onze oplossingen

De tv gaat niet aan terwijl je op de afstandsbediening drukt. Ligt dit aan je afstandsbediening of wil de televisie zelf gewoon niet opstarten? Om hier achter te komen kun je een aantal dingen proberen. Volg deze stappen om jouw tv weer aan te krijgen:

 1. Controleer de afstandsbediening
 2. Verander Source of Input
 3. Conroleer de stroomvoorziening
 4. Check alle aansluitingen
 5. Check de voedingsadapter
 6. Harde reset
 7. Fabrieksinstellingen
 8. Ontkoppel externe apparatuur
 9. Neem contact op met verkoper
tv start niet op

1. Probeer de aan-uitknop op de televisie zelf in plaats van de afstandsbediening

Voordat je denkt dat de levensduur van je tv verstreken is, kun je de afstandsbediening controleren. Geloof het of niet, maar in de meeste gevallen blijken lege batterijen de reden te zijn dat de tv niet opstart. Probeer de tv aan te doen met de aan-uitknop op het toestel zelf. Vaak zit deze aan de zijkant of aan de onderkant van het tv-scherm. Gaat de tv nu wel aan? Dan zijn waarschijnlijk de batterijen leeg of is je afstandsbediening zelf kapot.

2. Verander Input Source

Zie je geen beeld, maar kan je wel de menu-instellingen van je tv openen? Misschien staat de televisie ingesteld op een verkeerde Input Source. Op je afstandsbediening vind je de knop 'Source' of 'Input'. Druk hierop en verander van bron. Krijg je nu wel beeld te zien? Dan lag het opstartprobleem van de tv bij de input source instelling.

3. Krijgt de tv wel stroom?

Ligt het niet aan de afstandsbediening? Controleer dan of de tv wel stroom krijgt. Zonder stroom kan de televisie natuurlijk nooit inschakelen. Zit de stekker goed in het stopcontact? Zo ja, probeer dan eens een ander stopcontact in de kamer om te controleren of de tv dan wel aan gaat. Het komt niet heel vaak voor, maar een stopcontact kan kapot gaan. In dat geval ligt het probleem niet bij de televisie, maar bij de stoomvoorziening.

Tip: je kunt controleren of het stopcontact nog werkt door er een lamp of oplader in te doen waarvan je zeker weet dat deze werkt. Gaat deze niet aan? Dan is dit een signaal dat het stopcontact niet meer naar behoren functioneert. Je kunt een elektriciën inschakelen om het stopcontact te repareren.

Wil jouw tv niet opstarten? Begin met het controleren van de batterijen in je afstandsbediening en de stroomvoorziening. Hoe simpel dit ook lijkt, in de meeste gevallen is dit wel de oplossing en gaat je tv zo weer aan!

4. Controleer andere aansluitingen

Dat de tv niet wil opstarten kan ook te maken hebben met een defecte kabel. Om dit te testen kun je alle kabels, behalve de stroomkabel, uit de tv halen. Kabels die op je televisie zijn aangesloten, zoals de HDMI-kabels, antennekabel of de kabel van het kastje van je tv-provider, haal je eruit. Gaat de tv nu wel aan? Dan wordt het probleem veroorzaakt door een van de kabels die je zojuist heb losgekoppeld.

Maar hoe kom je erachter wat de boosdoener is? Sluit nu een voor een de kabels weer aan en controleer bij elke kabel of de televisie weer aan gaat. Zo achterhaal je eenvoudig welke kabel defect is en ervoor zorgt dat de televisie niet opstart.

5. Controleer de adapter

Heeft jouw tv een losse voedingsadapter? Maak deze dan ook even los en maak deze stofvrij. Als er stof in je adapter is gaan zitten, kan dit ervoor zorgen dat de aansluitpunten geen goed contact meer maken. Na het stofvrij maken van de voedingsadapter sluit je deze weer aan en druk je de aansluitpunten stevig aan.

6. Doe een harde reset

Heeft het controleren van de kabels, stroomtoevoer en adapter de tv opstartproblemen niet verholpen? De volgende stap is het uitvoeren van een harde reset van de televisie. Dit lost vaak het probleem van een tv die niet aan wil gaan op. Hoe doe je zo'n reset?

 1. Haal de tv helemaal van het stroom af met de stroomschakelaar aan zijkant of achterkant tv.
 2. Geen schakelaar? Haal dan de stroomkabel uit het stopcontact.
 3. Wacht 30 seconden en zet daarna de schakelaar weer aan (of doe de stekker in het stopcontact).
 4. Zet nu de tv weer aan met de afstandsbediening.
Benieuwd naar de beste televisies van 2024?
Beste TV's

7. Terug naar fabrieksinstellingen tv

Blijven de opstartproblemen van jouw tv bestaan? Dan is het een optie om je televisie te resetten naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor worden alle gegevens en instellingen van de tv gewist. De tv wordt gereset naar de standaard instellingen, zoals hij dus uit de fabriek komt. De manier waarop je jouw tv kunt terugzetten naar de fabrieksinstellingen verschilt per merk. Check in de handleiding van jouw tv hoe je dit moet doen.

 • Voor de meeste tv's geldt de volgende methode: houd de aan-uit knop op je tv of afstandsbediening 3-10 seconden ingedrukt om de tv te resetten naar fabrieksinstellingen.

Voor een Samsung tv kun je hier vinden hoe je jouw model moet resetten: https://www.samsung.com/nl/support/tv-audio-video/hoe-reset-ik-mijn-tv/

8. Loskoppelen externe apparatuur

Soms wordt het probleem veroorzaakt door een extern apparaat en ligt het niet aan je tv zelf. Als de tv nog steeds niet aan gaat, ontkoppel dan eens alle randapparatuur. Dit kan een dvd-speler, soundbar of Playstation zijn bijvoorbeeld. Haal alle externe apparatuur van de tv af en controleer of het tv toestel dan wel wil opstarten.

tv wil niet opstarten

9. Contact opnemen met verkoper of fabrikant

Heb je alle bovenstaande stappen geprobeerd om je tv opstartproblemen te verhelpen, maar helaas zonder succes? Neem dan contact op met de verkoper of fabrikant van de televisie. In eerste instantie kun je contact opnemen met de verkoper, aangezien je met deze partij de koopovereenkomst hebt. De verkoper biedt garantie en kan eventuele defecten verhelpen. Laat altijd weten welke oplossingen je al hebt geprobeerd als je tv niet aan wil gaan.

Sony TV Soft Reset
Bij een Sony TV kun je eenvoudig een soft reset uitvoeren. Hiervoor moet je de televisie inschakelen en wachten tot het toestel is opgestart. Houd nu de Power knop (bovenaan je afstandsbediening) 5 seconden ingedrukt. De tv gaat nu uit en start na ongeveer een minuut weer op.

Meer televisie advies