Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zonnedakpannen: prijzen & opties

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Wil je zelf zonne-energie opwekken, maar ben je geen fan van grote zonnepanelen op je dak? Gelukkig zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden, zoals zonnepanelen in dakpannen. Wat zijn zonnedakpannen en zijn deze dakpannen met zonnepanelen geschikt voor jou?

Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnedakpannen zijn dakpannen met zonnecellen en worden ook wel solar dakpannen genoemd. De zonnepannen met zonnecellen hebben een onopvallend uiterlijk en zijn nauwelijks zichtbaar op het dak. Dit is direct de belangrijkste reden om voor zonnedakpannen te kiezen: het uiterlijk.

Zonnedakpannen bieden vooral esthetische voordelen. Qua rendement, prijs en terugverdientijd kunnen ze (nog) niet tippen aan traditionele zonnepanelen, die ook in razend tempo door ontwikkelen. Wil je een strakke uitstraling, maar vind je het rendement ook erg belangrijk? Kijk dan of geïntegreerde zonnepanelen in het dak een oplossing zijn.

zonnepanelen dakpannen

Wat kosten zonnepanelen dakpannen?

Dakpan zonnepanelen zijn niet goedkoper dan zonnepanelen. Sterker nog, zonnedakpannen prijzen liggen 2 tot 3 keer hoger dan zonnepanelen prijzen. Hoe wordt het verschil in prijs bepaald?

 • Solar dakpannen zijn nog nieuwer en er zijn nog minder aanbieders. Bij zonnepanelen is de prijs de afgelopen jaren flink gedaald door de concurrerende markt en razendsnelle technologische ontwikkelingen. Je hebt meer oppervlak zonnedakpannen nodig voor hetzelfde rendement, vergeleken met panelen.
 • Bij zonnedakpannen zijn er extra kosten voor het verwijderen van de oude dakbedekking. Maar in tegenstelling tot zonnepanelen heb je geen (of minder) nieuwe dakbedekking nodig. De zonnedakpannen zijn de dakbedekking.

Prijsvoorbeeld solar dakpannen

Soort Gemiddelde prijs*
Zonnepanelen incl. plaatsing € 5.000
Zonnedakpannen incl. plaatsing € 13.000

Uitgaand van een installatie van 3500WP.

Direct 5 gratis zonnepanelen offertes

Verschil zonnedakpannen en zonnepanelen

verschil zonnedakpannen en zonnepanelen

Wat is het verschil tussen zonnedakpannen en zonnepanelen? In welke situatie kies je voor zonnedakpannen en wanneer zijn zonnepanelen de beste keuze?

Wanneer zonnedakpannen kiezen?

Zonnedakpannen zijn nog erg prijzig vergeleken met zonnepanelen en hebben doorgaans een lager rendement. Hierdoor is de terugverdientijd hoger dan bij zonnepanelen. Wanneer zijn zonnedakpannen dan toch een goede optie?

 • Als jouw dak vervangen moet worden
 • Als je een nieuwbouwhuis krijgt en niet eerst oude dakbedekking hoeft te verwijderen
 • Als je bereid bent meer te betalen voor het uiterlijk
 • Als je jouw dakoppervlak niet goed kunt benutten met zonnepanelen
 • Als zonnepanelen niet mogen, bv bij monumentale panden

Wanneer zonnepanelen kiezen?

Zonnepanelen zijn qua prijs, opbrengst en terugverdientijd aantrekkelijker dan zonnedakpannen. Wil je het beste rendement en de laagste terugverdientijd? En hoeft jouw dak niet vervangen te worden? Kies dan voor traditionele zonnepanelen.

Tip: tegenwoordig is het ook mogelijk zonnepanelen indak te plaatsen. De panelen worden dan in plaats van de dakbedekking geplaatst en liggen tussen de andere dakpannen. Hierdoor vallen ze net wat minder op dan de zonnepanelen op de dakbedekking.

dakpan zonnepanelen
zonnepanelen dakpannen

Zonnedakpannen plaatsen: hoe gaat dat?

Zonnepanelen dakpannen installeren is een klus voor een expert. Een goede installatie is cruciaal voor de levensduur, opbrengst én de veiligheid van de zonnedakpannen. Problemen met zonnedakpannen komen vrijwel altijd door een gebrekkige installatie. Des te meer reden om alleen met een vakspecialist in zee te gaan!

 1. Voorbereiding: verwijderen van oude dakbedekking en dak voorbereiden
 2. Monteren zonnedakpannen: zonnedakpannen worden op dak geplaatst, net als evt. rest van dakbedekking
 3. Installeren zonnedakpannen: plaatsen omvormer, aanleggen bekabeling en aansluiten meterkast/data-netwerk

Zonnedakpannen & omvormer

Je hebt de keuze uit dezelfde omvormers en optimizers als bij andere zonnepanelen. Bij zonnedakpannen wordt vaak gekozen voor micro-omvormers. Hierdoor zijn dakpan zonnepanelen in groepen verbonden in 1 lus en micro-omvormer. Is er binnen die lus een pan stuk, dan valt alleen die lus uit. De andere lussen met zonnedakpannen blijven werken. Een vakspecialist kan de kapotte zonnepan vervolgens eenvoudig opsporen.

Zonnepannen laten plaatsen
Vergelijk offertes
dakpannen met zonnepanelen
dakpannen met zonnecellen
zonnepanelen in dakpannen
zonnedakpannen

Welke soorten zonnedakpannen zijn er?

Zonnedakpannen zijn nog in opkomst, maar je hebt al de keuze op het gebied van:

 • Kleur: je wilt dat zonnedakpannen zo min mogelijk opvallen. Er zijn daarom grijze en zwarte zonnedakpannen, maar ook zonnepannen in oud-Hollands rood.
 • Afmetingen: meest voorkomend zijn zonnedakpannen van 1 dakpan groot of een element van enkele dakpannen met een groter zonnepaneel erop (bv. 1 meter lang).
 • Soort zonnecel: je hebt net als bij andere zonnepanelen de keuze uit dunne film zonnecel dakpannen of kristallijn zonnecel dakpannen. Kristallijn kan worden onderverdeeld in monokristal zonnecellen (zwart) of polykristal zonnecellen (blauw)
 • Soort dakpan: leien zonnepannen, keramische zonnepannen of sneldek dakpannen met zonnecellen zijn een paar opties.
Wat zijn Tesla dakpannen met zonnepanelen?
Tesla introduceerde enkele jaren geleden in samenwerking met SolarCity hun eigen zonnedakpannen. Deze zonnepannen worden ook wel Solar Roof genoemd. De Tesla zonnedakpannen ontwikkelen in razend tempo door.

Voordelen zonnedakpannen

 • Zonnecel dakpannen vallen nauwelijks op
  Het uiterlijk is de belangrijkste reden om voor zonnedakpannen te kiezen. Veel mensen vinden zonnepanelen lelijk, maar zonnepanelen dakpannen vallen nauwelijks op. Mag je geen zonnepanelen plaatsen op een monumentaal pand of andere woning? Zonnedakpannen zijn dan in bepaalde gevallen wel een optie.
 • Minder stormgevoelig
  Zonnepanelen moeten op bepaalde afstand van dakrand blijven + goed gemonteerd worden omdat ze stormgevoelig zijn. Bij zonnedakpannen heb je hier minder last van, omdat de zonnecellen op de dakbedekking zitten.
 • Zonne-energie opwekken en dakbedekking in 1
  Moet je jouw dak vervangen? Dan kunnen zonnecel dakpannen een goede en kostenefficiënte oplossing zijn. De prijzen liggen hoger dan zonnepanelen, maar je hebt geen losse dakbedekking meer nodig.
 • Kunnen hele dak vullen
  Met zonnedakpannen kun je jouw dakoppervlak optimaal benutten.

Nadelen zonnedakpannen

 • Prijs ligt stuk hoger dan normale zonnepanelen
  Zonnedakpannen plaatsen is arbeidsintensiever dan zonnepanelen installatie. Daarnaast betaal je in feite voor zonnepanelen én dakbedekking. De prijzen zijn daarnaast ook nog hoger, omdat zonnedakpannen minder vaak worden toegepast.
 • Juiste installatie nog belangrijker
  Zelf aan de slag met zonnedkapannen raden we niet aan. Er komt veel techniek bij kijken. Een goede installatie is cruciaal voor het zonnepanelen rendement, de levensduur van zonnepanelen én de veiligheid. Wl je echt graag wat besparen en ben je handig? Dan kan je wellicht zelf de oude dakbedekking (deels) kunnen verwijderen.
 • Meer dakoppervlak nodig
  Er is gemiddeld 25% meer dakoppervlak nodig om het rendement te bereiken van normale zonnepanelen.
 • Minder rendement dan normale zonnepanelen
  Zonnedakpannen brengen minder op dan normale panelen. Dit komt door 2 dingen.
  1. Bolling van de dakpan: door de bolling kan de zon niet volledg op de zonnecellen vallen
  2. Mindere ventilatie onder dakpan: bij hitte werken zonnedakpannen minder efficient
 • Langere terugverdientijd
  Zonnedakpannen zijn duurder en brengen minder op. Dit zorgt voor een hogere terugverdientijd. De zonnepanelen terugverdientijd ligt gemiddeld 2x zo laag.
Bespaar op de voorrijkosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor zonnedakpannen

Zonnedakpannen

Klinken zonnedakpannen als een goede oplossing voor jouw woning? Wil je meer advies over de mogelijkheden met zonnepanelen en zonnedakpannen? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan via Slimster. Laat je adviseren door de vakspecialisten, zodat je weet welke keuze het beste bij je past.

Direct 982 zonnepaneel specialisten vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal