Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Moet ik zonnepanelen aanmelden?

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Het aanmelden van zonnepanelen is wettelijk verplicht en daarom belangrijk bij het laten installeren van zonnepanelen. Door het registreren van zonnepanelen kun je een terugleververgoeding ontvangen. Maar waar zonnepanelen aanmelden en hoe gaat zonnepanelen registreren in zijn werk?

Aanmelden zonnepanelen wettelijk verplicht
Volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving is zonnepanelen aanmelden verplicht. Deze regelgeving is vermeld in artikel 40, vijfde lid, van Verordening (EU) 2017/1485 (de System Operation Verordening).

Waarom zonnepanelen melden?

Naast dat het verplicht is om een energieopwekker, zoals zonnepanelen, aan te melden is het met name ook belangrijk om een terugleververgoeding te kunnen krijgen voor het salderen van opgewekte stroom.

Wanneer je besluit om de zonnepanelen niet aan te melden, dan kun je geen terugleververgoeding per kWh krijgen. Ook kan de energieleverancier niet weten dat je stroom teruglevert en dit verrekenen. Hierdoor wordt de terugverdientijd van zonnepanelen alleen maar langer.

Meer informatie?
Salderen zonnepanelen
is aanmelden zonnepanelen verplicht

Wie kan de zonnepanelen aanmelden?

Zonnepanelen aanmelden door installateur

Vaak bij het installeren van zonnepanelen kan de installateur de zonnepanelen voor je registreren als extra service. Echter verschilt dit per installateur. Het is daarom raadzaam om meerdere zonnepanelen installateurs te vergelijken.

Zonnepanelen aanmelden door netbeheerder

Mocht het niet lukken om de zonnepanelen aan te melden via de installateur? Dan kun je contact opnemen met je netbeheerder of energieleverancier.

Zonnepanelen zelf aanmelden

Je kunt ook zelf de zonnepanelen aanmelden via energieleveren.nl. Hierbij vul je een aantal gegevens in en kun je je zonnepanelen registreren. Vaak heb je de volgende gegevens nodig:

Deze gegevens kun je vaak terugvinden op de factuur of handleiding van de zonnepanelen. Of raadpleeg de installateur van de zonnepanelen.

Hoe kan ik zelf zonnepanelen aanmelden?

 1. Ga naar energieleveren.nl;
 2. Vul je adresgegevens in;
 3. Vul je contactgegevens in;
 4. Verifieer je e-mailadres;
 5. Vul tenslotte de gegevens van de zonnepanelen & omvormer in:
  • Laatste 6 tekens van de meter
  • Vermogen van de zonnepanelen
  • Merk & type omvormer
  • Installatie van een thuisaccu

Zonnepanelen laten plaatsen + aanmelden?

Zonnepanelen aanmelden

Ben je op zoek naar nieuwe zonnepanelen + het aanmelden van de zonnepanelen? Via Slimster vraag je gratis zonnepanelen offertes aan, waarna je in contact komt met installateurs uit jouw regio die de zonnepanelen kunnen plaatsen + aanmelden. Je vergelijkt de installateurs op prijs & kwaliteit en beslist zelf wie de opdracht krijgt. Zo vind je de beste deal.

Direct zonnepanelen offertes vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal