Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen vervangen & uitbreiden

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Heb je al zonnepanelen op je dak liggen en denk je aan bijplaatsen of vervangen? Dan kan het verstandig zijn om je zonnepanelen na verloop van tijd te laten upgraden. Je kunt ook je zonnepanelen installatie uitbreiden met extra zonnepanelen wanneer je meer stroom gaat verbruiken. Maar wat moet je regelen wanneer je zonnepanelen wilt laten vervangen of bijleggen en waar moet je rekening mee houden? Dat vind je op deze pagina!

zonnepanelen vervangen
zonnepanelen uitbreiden

Wanneer zonnepanelen upgraden of uitbreiden

Wanneer je meer stroom verbruikt kan het zinvol om je zonnepanelen te upgraden naar meer vermogen (hoger Wp). Aantal redenen waardoor upgraden of bijplaatsen van zonnepanelen interessant kant zijn geworden:

  • Meer elektrische apparaten in huis (bijv. door dankzij van het gas af)
  • Nieuwe of extra elektrische auto
  • Door de hogere stroomkosten is terugverdiend van upgraden nu korter
  • Vernieuwen/vervangen kan enige optie wanneer er geen ruimte meer is voor extra panelen
  • Uitbreiden na verhuizing andere woning met groter dak

Maar wat is nou slim, upgraden of uitbreiden?

Vrijblijvende offertes voor uitbreiden of upgraden van zonnepanelen

prijs zonnepanelen vervangen berekenen

Wat kost zonnepanelen vervangen?

Heb je al zonnepanelen op je dak liggen, maar wil je zonnepanelen laten vervangen voor zonnepanelen met meer opbrengst? Dan kost dit minder dan het plaatsen van nieuwe zonnepanelen. Het montagesysteem ligt al op je dak en je krijgt vaak een restwaarde voor je oude zonnepanelen. Wat de restwaarde is van de zonnepanelen verschilt erg door meerdere factoren: beschadigingen, opbrengst en leeftijd van zonnepanelen.

De prijs voor zonnepanelen vervangen kun je berekenen met onderstaande formule:

Hieronder vind je een voorbeeldberekening van de prijs van zonnepanelen vervangen. De exacte prijs voor vervanging van zonnepanelen kan verschillen per aanbieder en is afhankelijk van de conditie van je oude panelen.

Aantal gezinsleden Aantal panelen Gem. nieuwprijs* Gem. restwaarde** Vervangingsprijs
2 personen 8 - 14 panelen € 2.000 - 4.500 € 1.077 - 2.424 € 923 - 2.076
3 personen 10 - 17 panelen € 2.500 - 5.500 € 1.346 - 2.962 € 1.154 - 2.538
4 personen 12 - 19 panelen € 3.000 - 6.000 € 1.615 - 3.231 € 1.385 - 2.769
5 personen 12 - 20 panelen € 3.000 - 6.500 € 1.615 - 3.500 € 1.385 - 3.000

* Gem. prijs van nieuwe zonnepanelen zonder montage, omvormer & montagesysteem.

** Gem. restwaarde met gemiddelde afschrijving van 6% per jaar met een looptijd van 10 jaar.

Zonnepanelen bijplaatsen

Wil je je zonnepanelen niet laten vernieuwen, maar wil je juist zonnepanelen uitbreiden? Ook dit is vaak mogelijk! Wanneer je genoeg ruimte op je dak hebt en je huidige omvormer geschikt is voor deze uitbreiding, dan kun je extra zonnepanelen laten leggen. Daarnaast moet je wel rekening houden met het volgende:

  • Verschillende leveranciers: Wanneer je extra zonnepanelen laat installeren, dan kan een partij de opdracht weigeren. Dit heeft te maken met de garanties van je huidige zonnepanelen en omvormer. De 2 partijen kunnen dan naar elkaar gaan wijzen als er onverhoopt iets mis gaat. Zorg daarom dat er goede afspraken tussen beide partijen gemaakt zijn en worden.
  • Huidige omvormer vervangen: Zorg ervoor dat je huidige omvormer voor de zonnepanelen geschikt is voor de extra zonnepanelen. Vaak wordt er een omvormer geplaatst die alleen geschikt is voor de bestaande zonnepanelen, waardoor uitbreiding niet mogelijk is. Het is daarom slim om de uitbreiding of vervanging te laten uitvoeren wanneer de omvormer aan vervanging toe is. Vaak is dit tussen 10 - 15 jaar.

Zonnepanelen recyclen

Zonnepanelen vervangen/uitbreiden

Wanneer je je zonnepanelen laat vervangen en de oude (eventueel kapotte zonnepanelen) kunnen niet meer gebruikt worden, dan ben je verplicht om de afgedankte zonnepanelen apart in te zamelen. Voor het afvoeren van deze oude zonnepanelen moet je dan verwijderingskosten betalen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde verwijderingskosten voor het afvoeren van oude zonnepanelen:

Aantal zonnepanelen Verwijderingsbijdrage*
1 zonnepaneel € 110
10 zonnepanelen € 550
16 zonnepanelen € 800
20 zonnepanelen € 950

* Gemiddelde verwijderingskosten incl. 21% btw bij PV Cycle Nederland.

Oude of kapotte zonnepanelen laten afvoeren door vakman
Wanneer je je zonnepanelen laat vervangen, dan worden de oude zonnepanelen vaak afgevoerd door het bedrijf en hoef je alleen de bijdrage te voldoen. Maak duidelijke afspraken met de vakman hierover, zodat je niet voor verrassingen komt te staan

Veelgestelde vragen over zonnepanelen vervangen