Opstalverzekeringen vergelijken

Met een opstalverzekering zorg je ervoor dat jouw huis verzekerd is bij diverse situaties. Storm, lekkages en brand kunnen jouw woning namelijk flink beschadigen. Met het afsluiten van een opstalverzekering kun je met de vergoeding die je krijgt, de woning weer repareren. Via Slimster kun je aan de hand van jouw wensen verzekeringsmaatschappijen en hun opstalverzekeringen vergelijken met elkaar in slechts enkele minuten. Op deze manier vind je de verzekering die van toepassing is op jouw huis met de goedkoopste maandpremie.

Opstalverzekering kiezen: waar op letten

Een opstalverzekering voor jouw koophuis is wettelijk niet verplicht. Banken die de hypotheek hebben afgegeven kunnen het wel van je eisen om zo’n verzekering te nemen. Zij lenen jou immers veel geld en daarom willen ze dat hun investering verzekerd is. Alles wat vast zit aan de woning, valt onder de opstalverzekering. Dit zijn spullen of constructies die je niet kunt weghalen zonder het kapot te maken of te beschadigen. Bijvoorbeeld de keuken, badkamer of de vastgespijkerde vloer. Laminaat is vaak wel eenvoudig los te halen en mee te nemen en valt in dit geval onder de inboedel. Ben je lid van een VVE? Je betaalt vaak per maand een bedrag waarvan ook de opstalverzekering wordt betaald. Dat is namelijk vaak centraal per gebouw geregeld. Vraag altijd wel even goed na of dat bij jou ook zo is.

Berekenen premie verzekering voor opstal

Voor het vinden van de juiste verzekering willen wij graag weten wat het type woning is. Woon je bijvoorbeeld in een appartement, rijtjeshuis, chalet, boerderij of een twee-onder-een-kapwoning? Daarnaast is het bouwjaar, de soort constructie, de fundering en het materiaal waarvan de woning is gemaakt belangrijk. Is het huis van steen of hout en heb je dakpannen of een rieten dak? Voor een zo goed mogelijke verzekering kun je ook nog aangeven of je bijvoorbeeld een normale keuken hebt of een luxe keuken met hoge kwaliteit materialen. Geef dit allemaal aan in de filter naast de vergelijker.

Tip: alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen valt onder de inboedelverzekering. Zoals elektronica of meubels. Deze verzekering kun je ook direct afsluiten via Slimster.

All risk dekking of uitgebreide dekking

Met een volledige dekking spreken we ook wel van all risk. Je huis is verzekerd tegen alle schade, zelfs als je er zelf verantwoordelijk voor bent. Ook is het mogelijk om te kiezen voor de uitgebreide dekking. Je bent met deze dekking verzekerd bij onder andere:

  • Waterschade (ook bij beschadigingen tijdens opsporen lekkages)
  • Schade bij brand
  • Storm-, hagel,- en bliksemschade

Sommige verzekeraars hebben in de polisvoorwaarden een eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf betaalt bij beschadigingen. Houd hier bij het vergelijken rekening mee.

Overstappen van opstalverzekering

Opstalverzekering

Als je gekozen hebt voor een nieuwe opstalverzekering, moet je de oude opzeggen. Je hebt hiervoor een maand opzegtermijn. Heb je het huis verkocht? Zorg in dit geval dat je de verzekering op tijd opzegt. Ga je verhuizen en heb je al een nieuw huis gekocht? Wanneer je nog even in het huidige huis blijft wonen, kun je dit doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je geen dubbele verzekering hebt lopen.