Wat is het verschil tussen blauwe of zwarte zonnepanelen?

Wat is het verschil tussen blauwe of zwarte zonnepanelen?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Zwarte zonnepanelen en blauwe zonnepanelen komen het meeste voor in Nederland. Maar wat is het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen? Wij leggen de 5 belangrijkste verschillen aan je uit.

blauwe zonnepanelen
zwarte zonnepanelen

1. Verschil in uiterlijk

In Nederland vallen de blauwe zonnepanelen doorgaans erg op. De daken zijn meestal rood of zwart, wat betekent dat de zwarte zonnepanelen vaak net esthetischer aantrekkelijk zijn.

Hecht je als consument waarde aan het uiterlijk van je dak en de zonnepanelen? Dan wordt er vaak gekozen voor de zwarte, egale zonnepanelen. Voor platte daken en daken uit het zicht wordt dan ook wel meer gekozen voor de goedkopere, blauwe zonnepanelen.

2. Verschil in productie

Het productieproces van zwarte zonnepanelen duurt langer dan de productie van blauwe zonnepanelen. Beide soorten worden gemaakt van silicium, maar het proces verschilt. Dit leidt ook tot de verschillende namen van de zonnepanelen:

  • Blauwe zonnepanelen: ook wel polykristallijn zonnepanelen. De kristallen liggen door elkaar heen en dit geeft een vlekkerig, blauw uiterlijk.
  • Zwarte zonnepanelen: ook wel monokristallijn zonnepanelen. De kristallen vormen een eenheid (mono) en liggen allemaal dezelfde kant op. Dit zorgt voor een strak, zwart uiterlijk.

3. Verschil in prijs

Doorgaans zijn blauwe (polykristal) zonnepanelen goedkoper. Dit komt door het productieproces van de zonnepanelen. De productie van blauwe zonnepanelen is een sneller, goedkoper proces dan de productie van zwarte zonnepanelen.

Meer weten over prijzen?
Zonnepanelen kosten

4. Verschil in technisch rendement

Zwarte zonnepanelen zetten doorgaans iets meer zonlicht om in elektriciteit, dan blauwe zonnepanelen. Dit komt wederom door de manier waarop de zonnepanelen zijn geproduceerd.

5. Verschil in opbrengst

  • Zwarte zonnepanelen: hoog rendement per oppervlakte
  • Blauwe zonnepanelen: hoog rendement per Wattpiek

Dit betekent dat de opbrengst op kleine daken het hoogst ligt bij zwarte zonnepanelen. Deze hebben een hoge opbrengst per m2. Heb je veel ruimte, dan kan je ook voor blauwe panelen kiezen. Het kost je wat meer oppervlak, maar de prijs per Wattpiek is vaak voordeliger.

Meer over opbrengst?
Zonnepanelen opbrengst

Belangrijkste overeenkomsten tussen blauwe en zwarte panelen

Op veel punten doen blauwe en zwarte zonnepanelen nauwelijks voor elkaar onder. Het gaat hier onder meer om de levensduur en garantie.

Belangrijkste verschillen tussen blauwe en zwarte panelen

  • Zwarte panelen esthetisch aantrekkelijker
  • Blauwe panelen geschikt voor grotere daken, zwarte panelen geschikt voor kleinere daken

Wat is een full black zonnepaneel?

Polykristallijn zonnepanelen hebben doorgaans blauwe zonnecellen en een onbespoten aluminium frame. Monokristal zonnepanelen zijn zwart met een onbespoten of zwartgespoten frame. Ga je voor een all black of full black zonnepaneel, dan is de backsheet van de zonnepanelen ook zwart. Dit is een mooie oplossing, maar wel wat minder optimaal voor de opbrengst. Deze panelen worden namelijk snel warmer, wat nadelig werkt voor je opbrengst.

Zonnepanelen laten installeren door vakman?

Wat is het verschil tussen blauwe of zwarte zonnepanelen?

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Laat je vrijblijvend adviseren door een ervaren vakman uit het Slimster netwerk. Deze vakman kan je vertellen of de blauwe of zwarte panelen het meest geschikt zijn én de panelen correct installeren.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal