Terugleververgoeding vergelijken 2023

Marvin Grouw
Product Specialist
3 minuten

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen en wek je meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan kan je profiteren van een gunstige terugleververgoeding bij de verschillende energieleveranciers. Wek je zelf energie op, dan heb je eerst te maken met salderen tot je eigen verbruik. Indien je dan nog steeds meer stroom opwekt dan je nodig hebt krijg je een bedrag per kWh terug.

Maar welke energieleverancier betaalt de hoogste terugleververgoeding? Bij Slimster kun je de terugleververgoeding vergelijken voor 2023 en direct overstappen naar de beste leverancier!

Wat is de terugleververgoeding?

Met zonnepanelen wek je zelf zonnestroom op. Dit gebeurt ook op momenten dat je deze stroom zelf niet gebruikt, waardoor je energie teruglevert aan het stroomnet. Dit wordt verrekend met de stroom die je afneemt van het net, we noemen dit salderen. In de salderingsregeling, waar we verder op deze pagina meer over vertellen, ontvang je dezelfde prijs als je voor stroom betaalt.

Wek je daarna nog steeds meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Je ontvangt een lagere vergoeding dan de stroomprijs per kWh die de leverancier zelf rekent voor het leveren van stroom. We noemen dit de terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door de energieleverancier zelf. En juist daarom is het slim om deze terugleververgoedingen te vergelijken via Slimster.

Wek jij veel meer stroom op dan je verbruikt? Dan is het slim om de terugleververgoeding per energieleverancier te vergelijken. Kies de leverancier met de hoogste vergoeding per kWh stroom.

Terugleververgoeding vergelijken per leverancier in 2023

Wil jij weten wat de energieleveranciers jou betalen voor het overschot aan opgewekte stroom? In de tabel hieronder zie je de terugleververgoeding in 2023 per energieleverancier. Dit is het tarief exclusief btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Energieleverancier Terugleververgoeding per kWh
Budget Energie 50% van het kale leveringstarief
Coolblue € 0,0895
DELTA € 0,135
Eneco € 0,090
Energiedirect.nl € 0,050
Energie VanOns € 0,5071 (normaaltarief)
€ 0,32377 (daltarief)
Engie € 0,08
Essent € 0,055
Gewoon Energie € 0,070
Greenchoice € 0,115
Innova Energie € 0,070
Mega Energie € 0,050
Oxxio € 0,090
Powerpeers € 0,210
Pure Energie € 0,15 (vast contract)
€ 0,095 (variabel contract)
United Consumers € 0,135
VandeBron Vaste vergoeding (afhankelijk van contract)
Vattenfall (Nuon) € 0,168
Vrijopnaam € 0,050

Salderingsregeling zonnepanelen

Lever jij stroom terug aan het elektriciteitsnet? De energieleverancier is wettelijk verplicht dit te verrekenen met de stroom die jij afneemt. Dit verrekenen wordt salderen genoemd:

  • Salderen = Geleverde (afgenomen) stroom - Teruggeleverde stroom

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd en in 2031 gestopt. Daarna krijg je nog steeds een terugleververgoeding.

Je mag vanaf 2025 steeds iets minder salderen. In 2025 is dat 64% van je totale gebruik en dat wordt afgebouwd naar 0% van je totale gebruik in 2031.

Opgewekte stroom die je niet kunt salderen levert minder op. Je krijgt daarvoor namelijk een terugleververgoeding, die altijd lager is dan de verkoopprijs van je energieleverancier.

Jaar Percentage salderen
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%
terugleververgoeding en salderen

Hoe kan ik mijn terugleververgoeding berekenen?

Nu wil je vast weten hoeveel jouw terugleververgoeding bedraagt. Dit is afhankelijk van een aantal factoren;

  • De terugleververgoeding van jouw energieleverancier per kWh
  • Afname van het stroomnet
  • Hoeveelheid stroom opgewekt en zelf verbruikt
  • Hoeveelheid stroom teruggeleverd aan het net

Bijvoorbeeld:

Je hebt over het gehele jaar 400 kWh stroom van het stroomnet nodig gehad. Zelf heb je met zonnepanelen 2000 kWh aan stroom opgewekt, waarvan je 1100 kWh zelf verbruikt hebt. Je hebt dus 900 kWh teruggeleverd aan het net. Omdat de salderingsgrens op 400 kWh ligt (je hebt immers maar 400 kWh van het stroomnet gebruikt), krijg je voor de overgebleven 500 kWh een terugleververgoeding.

Jouw energieleverancier biedt een terugleververgoeding van € 0,168. Dan krijg je € 0,168 x 500 kWh = 84 euro terugleververgoeding.

Dit rekenvoorbeeld laat zien dat het interessant is om jouw energieleverancier te kiezen op basis van de hoogste terugleververgoeding in 2023.

terugleververgoedingen vergelijken

Prijsplafond en teruglevering

Maar hoe zit het nu met de energieprijzen en het prijsplafond? Het prijsplafond is pas van toepassing na saldering. Dit betekent dat eerst de teruglevering in mindering wordt gebracht, voordat het prijsplafond wordt togepast op jouw stroomafname. Na het ontvangen van de jaarrekening van je energieleverancier begint het verrekenen van teruglevering en afname van het stroomnet opnieuw.

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier?
Energie vergelijken

Zonnepanelen kopen via Slimster

Terugleververgoeding vergelijken

Bij Slimster kun je al sinds 2011 zonnepanelen prijzen vergelijken. Maak gebruik van onze kennis en ervaring om de beste specialisten te vinden in jouw regio. Vraag hieronder jouw GRATIS zonnepanelen offertes aan en vergelijk bedrijven op kennis, ervaring en prijs. Zo helpen we jou graag bij het besparen op nieuwe zonnepanelen én jouw energierekening.

Vergelijk 932 zonnepaneel-bedrijven

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis energie offertes?
Geheel vrijblijvend
Terugleververgoeding vergelijken 2023