Overstappen energie 2024

Door elk jaar energieleveranciers te vergelijken kun je flink besparen op de vaste lasten. Veel mensen denken dat overstappen veel gedoe is en stappen daarom niet jaarlijks over naar een ander energiecontract. Maar prijzen vergelijken en overstappen energie is heel makkelijk! Zeker wanneer je gebruik maakt van de Slimster energievergelijker. Hieronder leggen we je alles uit over energie overstappen in 2024 en helpen we jou bij het vinden van de goedkoopste energie-aanbieder!

  • Snel en gemakkelijk overstappen
  • De goedkoopste energieleveranciers
  • Bespaar honderden euro's per jaar
Investeringssubsidie 2024 (ISDE)
Bij 2 of meer verduurzamingen kom je in aanmerking voor subsidie. Wees er snel bij voor het 'potje' weer op is.

Besparen op je energierekening?

Kies dan ook voor het verduurzamen van je woning met populaire maatregelen zoals zonnepanelen, spouw-, zolder- en vloerisolatie of isolatieglas.

Ontvang direct gratis en vrijblijvende offertes:

Meer weten? Bekijk alles over duurzaam maar ook onze Woning verduurzamen en Gasloos wonen pagina's.

Waarom overstappen energieleverancier?

De belangrijkste reden voor overstappen energie is besparen op de maandelijkse gas- en stroomkosten. De energietarieven van verschillende energieleveranciers kunnen namelijk fors verschillen. Het loont dus altijd om de energieprijzen te vergelijken en de beste aanbieding te selecteren. Bovendien krijg je bij veel energieleveranciers een welkomstkorting of actietarief wanneer je jouw energiecontract oversluit. Zo kun je elk jaar besparen op de vaste lasten.

Loopt jouw huidige energiecontract af? Dan gaat dit contract vaak stilzwijgend over in een variabel contract met variabele tarieven. Hierdoor wordt jouw energiecontract een stuk duurder. Loopt jouw energiecontract bijna af? Kijk dan goed naar de energie aanbiedingen om de beste deal te vinden, passend bij jouw energieverbruik in huis.

slimster
Door te profiteren van korting bij energie overstappen kun je tot wel 350 euro per jaar besparen op de energierekening!

Hoe werkt energie overstappen?

Wil jij ook elk jaar besparen op je energiekosten? Dan kun je eenvoudig overstappen van energie naar een andere (goedkope) leverancier. Je kunt hiervoor onze energievergelijker gebruiken. Wij maken overstappen energie namelijk nog makkelijker voor je. Op deze manier vind jij de meest voordelige stroomaanbieder;

  1. Vul jouw postcode en energieverbruik in om alle energie aanbiedingen te vergelijken die leverbaar zijn op jouw adres.
  2. Vergelijk alle beschikbare energiecontracten en kies de beste stroomaanbieding met de laagste prijs (of hoogste korting).
  3. Kies de goedkoopste energieleverancier en vul jouw gegevens in om de overstap aan te vragen.
energie overstappen

Wanneer overstappen energie?

Je kunt van energie overstappen naar een andere aanbieder wanneer je wil. Houd echter wel rekening met de opzegvergoeding wanneer je vroegtijdig wil overstappen. Je moet het huidige contract dan 'afkopen'. Kijk altijd goed naar de resterende looptijd van je huidige energiecontract, voordat je gaat overstappen naar een andere energieleverancier.

Als jouw huidige contract binnen twee maanden afloopt kun je zonder boete overstappen. Hierbij is het belangrijk dat je de einddatum van je contract doorgeeft bij het aanvragen van de overstap. De nieuwe energieleverancier weet dan wanneer zij het nieuwe contract kunnen starten. Loopt jouw huidige energiecontract nog langer dan twee maanden? Dan is de kans groot dat je een overstapvergoeding moet betalen bij het energie overstappen.

Opzegvergoeding of boete bij overstappen energie?

Durf jij niet over te stappen naar een andere energieleverancier omdat je bang bent voor een boete? Het kan zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen als je het contract vroegtijdig verbreekt. Dit is het geval als je een contract hebt met vaste looptijd en de einddatum van dit contract verder dan twee maanden in de toekomst ligt. Ook kun je in deze situatie (een deel van) de welkomstkorting of bonus mislopen. Kijk dus altijd goed naar de einddatum van jouw energiecontract.

Wil je zeker weten dat je boetevrij overstapt? Zorg dan dat je jouw contract binnen twee maanden van de einddatum oversluit. Daarbij is het wel belangrijk dat je zelf de einddatum van het contact doorgeeft aan de nieuwe energieleverancier. Ook wanneer je een variabel energiecontract met onbepaalde looptijd hebt, kun je op elk moment overstappen zonder overstapboete.

overstappen energie

Hoe hoog is de opzegboete energieleveranciers?

Overstappen energie terwijl je huidige contract nog langer dan twee maanden doorloopt? Dan riskeer je de overstapboete die energieleveranciers hanteren. Het bedrag van deze opzegboete is afhankelijk van de resterende looptijd van je energiecontract. Het boetebedrag is bij iedere energie-aanbieder hetzelfde, aangezien de bedragen wettelijk zijn vastgelegd door de Autoriteit Consument & Markt.

Het is mogelijk om een contract voor stroom en contract voor gas los van elkaar af te sluiten. Daarom wordt de opzegvergoeding apart gegeven voor gas en stroom. De maximale boete is 250 euro, dus in sommige gevallen kun je alsnog besparen als je een goedkopere energieleverancier vindt (of een hoge welkomstbonus krijgt).

Resterende looptijd Stroom Gas Stroom + gas
< 1,5 jaar € 50 € 50 € 100
1,5 tot 2 jaar € 75 € 75 € 150
2 tot 2,5 jaar € 100 € 100 € 200
> 2,5 jaar € 125 € 125 € 250

Kost overstappen geld?

Nee, bij overstappen energie worden er geen extra kosten in rekening gebracht. Je kunt dus altijd eenvoudig overstappen naar de goedkoopste energieleverancier om geld te besparen. De enige kosten die je mogelijk zal moeten betalen zijn de boetes voor vroegtijdig overstappen, zoals hierboven al besproken.

Stap je via Slimster over naar een andere gas- en stroomaanbieder? Dan kost dit je niks extra's, aangezien je bij ons gratis alle energie aanbiedingen kunt vergelijken. Jij kunt met behulp van onze energievergelijk pagina eenvoudig de goedkoopste energiecontracten vergelijken én overstappen.

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier?
Energie vergelijken

Energie overstappen met cadeau of welkomstkorting

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een welkomstkorting of cadeau aan. Je herkent dit in onze energievergelijker aan het symbool van een cadeau met daarachter een toelichting. Overstappen met cadeau kan een leuke bonus opleveren, zoals een hoge korting of een cadeaubon bijvoorbeeld. De welkomstkorting kan wel oplopen tot 300 euro.

Maar hoe werkt zo'n energie welkomstkorting precies? De energieleverancier verwerkt deze korting in de jaarkosten. Dit bedrag wordt dus verrekend op de jaarafrekening of eindafrekening. Zo krijg jij aan het eind van het jaar een mooi bedrag terug, of je hoeft een stuk minder energiekosten bij te betalen bij hoger verbruik.

Let op; stap je vroegtijdig over naar een andere leverancier? Dan kan jouw huidige energieleverancier de welkomstkorting volledig intrekken.

Overstapservice energieleverancier

Energie overstappen is nog nooit zo simpel geweest. Je kunt online namelijk alle tarieven en voorwaarden vergelijken om zo de beste deal te vinden. Heb jij een geschikte energieleverancier gevonden? Vraag direct online jouw nieuwe contract aan en de leverancier zorgt ervoor dat je oude energieleverancier wordt opgezegd.

Met deze overstapservice helpt de nieuwe leverancier jou bij het wisselen van energie-aanbieder. Zo kun jij zorgeloos van energie overstappen en kom je nooit zonder gas, water en licht te zitten. Zorg er alleen voor dat je de einddatum van je huidige contract doorgeeft, zodat de nieuwe leverancier het contract op het juiste moment kan in laten gaan.

Meterstanden doorgeven

Bij overstappen energie is het belangrijk dat jij de actuele meterstanden doorgeeft aan de nieuwe energieleverancier. Je kunt zelf de meterstanden voor stroom en gas aflezen en doorgeven, indien je een traditionele meter hebt. Heb jij een slimme energiemeter thuis? Dan kan de leverancier de meterstanden zelf uitlezen als jij daar toestemming voor geeft.

Geef jij de meterstanden niet door? Dan zal er een schatting gemaakt worden van jouw energieverbruik. In dit geval kan de eindafrekening van de energieleverancier een stuk hoger uitvallen dan je misschien had verwacht. Zorg er dus voor dat jij de meterstand op tijd doorgeeft voor een soepele overstap.

Maak een foto van de meterstanden en het formulier waarin je deze hebt doorgegeven. Je hebt dan altijd bewijs als de berekening van jouw eindafrekening niet klopt. Doe dit voor de zekerheid ook bij een slimme meter!

Kan ik mijn overstap energie nog annuleren?

Bij overstappen energie heb je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. Je kunt jouw energie overstap annuleren binnen deze termijn zonder opgaaf van reden. Heb je online een nieuw energiecontract afgesloten? Dan ontvang je binnen twee weken een bevestigingsbrief van de energieleverancier. Na het ontvangen van deze brief gaat jouw 14 dagen bedenktijd in.

Je kunt binnen deze termijn de overeenkomst herroepen zonder kosten en zonder reden. Hiervoor moet je de nieuwe energieleverancier via post, fax of e-mail op de hoogte stellen van jouw herroeping. Heb je al betalingen gedaan? Dan krijg je deze teruggestort binnen uiterlijk 14 dagen na ontvangst van de annulering.

Wil jij zakelijke energie afsluiten? In dit geval hanteren sommige energieleveranciers geen bedenktijd.

Energieprijzen vergelijken bij Slimster

Overstappen energie

Ben jij op zoek naar de meest voordelige energieleverancier? Bij Slimster kun je eenvoudig energie vergelijken en de tarieven voor gas en licht vergelijken. Overstappen energie is vervolgens direct online te regelen. Selecteer het goedkoopste energiecontract en vraag de overstap aan. De nieuwe energieleverancier zal jou het werk uit handen nemen en jouw energie overstap regelen. Wij helpen jou graag bij het besparen op de jaarlijkse energierekening!