Groene energie

Probeer jij zo milieubewust te leven en je steentje bij te dragen aan onze natuur? Dan is overstappen naar groene energie een duurzame keuze. Maar wat is groene stroom precies? En welke energieleveranciers bieden nu echt groene stroom aan uit Nederland? Bij Slimster kun je groene energie vergelijken en vind je de goedkoopste en groenste energie-aanbieders van 2024!

Groene energie vergelijken

Investeringssubsidie 2024 (ISDE)
Bij 2 of meer verduurzamingen kom je in aanmerking voor subsidie. Wees er snel bij voor het 'potje' weer op is.

Besparen op je energierekening?

Kies dan ook voor het verduurzamen van je woning met populaire maatregelen zoals zonnepanelen, spouw-, zolder- en vloerisolatie of isolatieglas.

Ontvang direct gratis en vrijblijvende offertes:

Meer weten? Bekijk alles over duurzaam maar ook onze Woning verduurzamen en Gasloos wonen pagina's.

Wat is groene stroom?

Bij overstappen energie heb je dus ook de keus uit groene stroom. Maar wat bedoelen we precies met groene energie? Onder groene stroom verstaan we elektriciteit afkomstig van een duurzame bron. Bovendien zijn deze energiebronnen onuitputtelijk, ze kunnen dus niet opraken. Groene stroom wekken energieleveranciers op met bronnen als wind, water, zon en biomassa. Bij het opwekken van groene stroom komt minder tot geen CO2 vrij. Dit maakt het minder belastend voor het milieu en dus een duurzame keuze.

Bij het vergelijken van groene energieleveranciers en contracten hebben we het altijd over groene energie. Maar feitelijk spreken we over groene stroom, aangezien we gas in Nederland niet met duurzame bronnen produceren. Sluit jij een groene energiecontract af in Nederland, dan krijg je CO2-gecompenseerd gas. Dit betekent dat jouw gasverbruik wordt gecompenseerd met duurzamen milieuprojecten, zoals het planten van bomen of het opzetten van windmolen-parken.

Voordelen groene stroom

 • Minder tot geen CO2-uitstoot
 • Groene energiebronnen onuitputtelijk
 • Er komen geen schadelijke stoffen vrij
 • Draagt bij aan een beter milieu

Nadelen groene stroom

 • Opwekking kan zorgen voor 'landschapvervuiling'
 • Niet altijd goed voor flora en fauna

Garantie van Oorsprong (GvO)

Neem je groene stroom af bij een energieleverancier in Nederland? Dan moeten zij kunnen aantonen dat deze energie ook echt groen is. Hierbij maken ze gebruik van Garantie van Oorsprong. Dit is een groencertificaat en bewijst dat de geleverde energie op een duurzame manier is geproduceerd. Om te zorgen dat deze certificaten eerlijk en betrouwbaar worden uitgereikt, houdt de Autoriteit Consument en Markt toezicht op dit systeem.

groene energie vergelijken

Verschillende groene energie bronnen

De groenste aanbieders van energie in Nederland halen groene stroom uit verschillende bronnen. Populaire groene energiebronnen zijn windenergie, zonne-energie, biomassa en waterkracht. Het grote voordeel van deze groene energie is dat ze onuitputtelijk zijn. Er zal immers altijd wind, zon en water zijn om energie mee op te wekken. Door middel van windmolens, waterkrachtcentrales en zonnepanelen wekken leveranciers groene energie op zonder uitstoot van CO2 (of in ieder geval een stuk minder dan bij fossiele brandstoffen).

 • Zonne-energie
 • Windenergie
 • Waterkracht
 • Biomassa
 • Groen gas (CO2 gecompenseerd gas)

Opbrengst zonnepanelen

Gedurende een jaar verschilt de zonnepanelen opbrengst aanzienlijk. In de winter zijn er minder zonuren en heeft de zon minder kracht. Hoe wordt de jaarlijkse opbrengst verdeeld over de verschillende maanden?

groene stroom zonnepanelen

Groene stroom versus grijze stroom

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract heb je de keus uit groene stroom en grijze stroom (ook wel standaard stroom genoemd). Bij de productie van groene energie komen geen schadelijke stoffen vrij. Bij het opwekken van grijze energie is dit wel het geval. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, zoals aardolie, kolen en gas. Bij de productie van grijze stroom komt koolstofdioxide (CO2), stikstofdioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2) vrij.

Grijze energie is dus NIET duurzaam en heeft een grote belasting op ons milieu. Bovendien is de voorraad van fossiele brandstoffen niet eindeloos. Daarom is het kiezen voor groene energie via Slimster een duurzame keuze.

De beste groene energieleveranciers?

Vind jij duurzaamheid belangrijk en wil je groene stroom afsluiten? Dan ben je vast benieuwd wat de beste groene energieleveranciers zijn in Nederland. De meeste energie-aanbieders bieden de mogelijkheid om te kiezen voor groene energie of grijze energie. Door onze energievergelijker te gebruiken kun je bij elke energie aanbieding zien of het om groene of grijze stroom gaat. Ook zie je wat voor type gas je krijgt bij het contract.

Om de groenste energieleverancier te vinden heeft De Consumentenbond in samenwerking met Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 34 leveranciers getest. Dit onderzoek vond plaats in 2020 en heeft energieleveranciers op rij gezet met een cijfer van 10 tot 1 (waarbij een 10 de grootste duurzaamheid betreft). 11 van de leveranciers scoorden hoger dan een 8. Zij zetten zich actief in voor de transitie van grijze energie naar volledig groene energie in Nederland.

 • Pure Energie = 10
 • Vrijopnaam = 10
 • Energie VanOns = 10
 • om | nieuwe energie = 10
 • Powerpeers = 10
 • HVC Energie = 9,9
 • Energy Zero = 9,8
 • EasyEnergy = 9,6
 • Vandebron = 9,5
 • Greenchoice = 8,2
 • Eneco = 8,1

Naast deze groenste energieleveranciers zijn er ook leveranciers die een beduidend lager rapportcijfer hebben gekregen. ENGIE en Budget Energie scoren een 7,7. NLE heeft met een 6,3 nog net een voldoende gekregen. Onvoldoendes zijn er voor o.a. Essent (4,8), Energiedirect (4,4), Nuon Vattenfall (4,3) en Oxxio (4,2). De laagste groene stroom cijfers zijn uitgedeeld aan Qwint en Naked Energy, zij scoren respectievelijk een 2,8 en 2,7.

Groene stroom Nederland

Bij het energie vergelijken in onze vergelijker kun je kiezen voor groene stroom Nederland en groene stroom Europa. Kies je voor het eerste? Dan krijg je alle energieleveranciers te zien die groene stroom aanbieden dat is opgewekt in Nederland. Hier wordt namelijk steeds meer groene energie opgewekt. Helaas is dit nog niet genoeg om alle Nederlandse huishoudens van energie te voorzien.

Windmolens en zonnepanelen geven namelijk geen constante energiehoeveelheid en zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het ene moment kan er een tekort aan groene stroom zijn, terwijl het andere moment meer stroom wordt opgewekt dan nodig is. Helaas kan dit overschot (nog) niet worden opgeslagen.

Wil je weten waar de stroom vandaan komt? Bij iedere energieleverancier vind je meer uitleg onder de knop ‘meer info’. In percentages staat aangegeven waar de stroom vandaan komt, bijvoorbeeld: 100% windkracht, 56% zonne-energie en 44% windkracht, 100% aardgas etc.

Groene stroom uit Europa

Kies je voor groene energie Europa? Dan levert de energieleverancier groene stroom die is geproduceerd in Europa. Er wordt namelijk niet genoeg groene energie opgewekt in Nederland om alle huishoudens van energie te voorzien. De leverancier heeft een Garantie van Oorsprong nodig om groene stroom te verkopen. Hierin is onder andere bepaald dat ergens in Europa duizend kWh uit een duurzame energiebron is opgewekt. Zo wordt er in Noorwegen bijvoorbeeld bijna alleen maar groene stroom geproduceerd met behulp van waterkrachtcentrales.

Europees groene stroom wordt in Nederland ook wel 'vergroende stroom' genoemd. Nederlandse energieleveranciers kopen de GvO certificaten van Noorse leveranciers. Op deze manier 'investeren' de Nederlandse aanbieders in duurzame energieprojecten en mogen zij hun stroom onder de noemer groene stroom verkopen. Het filmpje hieronder van Hier Klimaatbureau geeft je meer informatie.

Is groene energie duurder?

Veel mensen denken dat groene stroom duurder is dan grijze stroom. Daarom neigen ze ernaar om toch een energiecontract met grijze stroom af te sluiten. Maar groene stroom is niet duurder dan grijze stroom. Het klopt dat het opwekken van groene energie duurder is, maar de overheid stimuleert energieleveranciers met (o.a.) subsidies om zoveel mogelijk groene stroom op te wekken.

Dit zorgt ervoor dat bij de meeste leveranciers de maandelijkse kosten voor groene stroom gelijk zijn aan die van grijze energie. Ook wordt het produceren van groene energie steeds efficiënter en dus goedkoper. Dit zorgt voor een verdere daling van de prijs van groene stroom. Dit kun je ook zien bij het energieprijzen vergelijken via Slimster!

Groene energie vergelijken

Op zoek naar de goedkoopste groene stroom van Nederland? Gebruik onze onafhankelijke energievergelijker om alle groene energieleveranciers, contracten en tarieven te vergelijken. Vergelijk alle energieleveranciers en kies de beste deal voor groene energie. In 3 stappen kun jij eenvoudig energievergelijken!

 1. Vul jouw postcode, huisnummer en energieverbruik in
 2. Gebruik de filters om jouw voorkeuren aan te geven
 3. Vergelijk groene energie aanbiedingen
overstappen groene energie

Groenste aanbieders vinden via Slimster

Groene energie

Heb je alle groene stroom aanbiedingen kieskeurig kunnen vergelijken? Dan kun je direct online overstappen naar de energieleverancier die voldoet aan jouw wensen. Via Slimster vind je altijd de groenste energielieveranciers en de laagste groene energie prijzen. De nieuwe leverancier regelt bovendien de overstap voor je!