Gratis energie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Energieprijzen 2024

Marvin Grouw
Content Manager
10 minuten

De energieprijzen kunnen elk half jaar worden aangepast door de energieleveranciers. Heb je een vast energiecontract? Dan ligt jouw energietarief voor de looptijd van het contract vast. Bij variabele energiecontracten kunnen de prijzen voor stroom en gas dus elk half jaar stijgen of dalen. 

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. De energieprijzen variëren hier dagelijks afhankelijk van de actuele inkoopprijs.

Maar hoe wordt de energieprijs opgebouwd? En wat zijn de verwachtingen voor gas- en stroomkosten in 2024? Bij Slimster vertellen we je alles over de huidige energietarieven en kun je direct energieprijzen vergelijken!

Minimale kosten € 0,25
Gemiddelde kosten € 0,90
Maximale kosten € 1,55
Laagste stroomprijs tot hoogste gasprijs

Energieprijzen vergelijken

Benieuwd naar de tarieven voor stroom en gas van de energieleveranciers in Nederland? In de tabel hieronder delen we de energieprijzen voor 2024. De energie kosten kunnen per leverancier verschillen en daarom loont het altijd om goed te vergelijken. Op basis van jouw (geschatte) energieverbruik kun je de goedkoopste energieleverancier vinden.

Energieleverancier Stroomprijs (kWh) Gasprijs (m3) Terugleververgoeding (per kWh)
Budget energie € 0,34 € 1,32 € 0,03
Coolblue energie € 0,30 € 1,27 € 0,04
Delta energie € 0,26 € 1,20 € 0,04
Eneco € 0,33 € 1,32 € 0,15
Energiedirect.nl € 0,25 € 1,27 € 0,05
Engie € 0,32 € 1,33 € 0,01
Essent € 0,27 € 1,28 € 0,06
Gewoon energie € 0,33 € 1,41 € 0,05
Greenchoice € 0,38 € 1,51 € 0,08
Innova energie € 0,33 € 1,41 € 0,05
Mega energie € 0,29 € 1,36 € 0,05
OM | Nieuwe energie € 0,26 € 1,21 € 0,09
Oxxio € 0,33 € 1,32 € 0,09
Powerpeers - € 1,26 € 0,03
Pure energie € 0,30 € 1,25 € 0,06
Vandebron € 0,37 € 1,27 € 0,10
Vattenfall (Nuon) € 0,29 € 1,29 € 0,03
Vrijopnaam € 0,41 € 1,55 € 0,10
United Consumers - - -

* Gemiddelde energietarieven per leverancier in 2024.

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier?
Energie vergelijken

Energieprijs grafiek 2014 - 2024

Benieuwd naar de ontwikkeling van de energieprijzen over de afgelopen jaren? In deze energieprijs grafiek zie je de gemiddelde tarieven voor gas per m3 & stroom per kWh van 2014 t/m nu. Dit zijn energieprijzen inclusief energiebelasting, ODE en BTW.

Prijsplafond energie 2024

In 2023 gold het prijsplafond voor energie, wat betekende dat je tot een bepaald gebruik niet meer betaalde voor gas en stroom dan een maximale prijs. Deze maximale prijs is lager dan het normale tarief van gas en stroom. Dit betekende dat het prijsplafond zorgde voor een lagere energierekening bij de meeste huishoudens.

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven waren:

 • € 0,40 per kWh elektriciteit
 • € 1,45 per m3 gas
 • € 47,38 per GJ stadswarmte

Het prijsplafond gold tot en met 31 december 2023. Per 1 januari 2024 is het prijsplafond voor energie afgeschaft. Er geldt dus geen maximale prijs meer voor stroom, gas en stadsverwarming. Je betaalt dus weer de prijzen zoals aangegeven in je energiecontract.

Het prijsplafond is afgeschaft per 1 januari 2024. Dit betekent dat er geen maximale prijs meer geldt voor elektriciteit, gas en stadsverwarming.

Stijgende energieprijzen

Je hebt het de afgelopen vast wel meegekregen, de energieprijzen stijgen gigantisch. Maar wat zorgt precies voor de stijging van de gasprijs en stroomprijs, en wat ga jij hiervan merken? De grootste oorzaak van deze prijsstijging is een hogere vraag en tekort aan aanbod. Er wordt meer energie verbruikt, terwijl de productie gedaald is.

De prijs voor een kuub gas is flink gestegen (tot boven de euro zelfs) en dit heeft verschillende redenen. Zo wordt er minder gas geproduceerd door onderhoudswerkzaamheden. Maar wordt er ook meer gas aan Azië verkocht omdat zij meer willen betalen. De stijging van de gasprijs werkt door in de stroomprijs. In Nederland gebruiken we namelijk vooral gascentrales om stoom op te wekken. En dit gas is nu erg duur.

Is het slim om nu over te stappen?

Helaas kunnen we de energieprijzen voor de rest van 2024 niet voorspellen. Als consument heb je verschillende opties. Als eerst kun je niets doen en je huidige contract houden. Na afloop van je contractperiode ga je de variabele tarieven betalen van de energieleverancier. Check deze dus goed en vergelijk deze met andere leveranciers. Is een andere energiemaatschappij goedkoper? Dan kun je overstappen.

Het is lastig om te zeggen waar je nu het best aan doet. We kunnen uitgaan van 3 scenario's. Je kunt een 1-jarig contract afsluiten tegen het huidige hoge tarief. Je kunt volgend jaar weer een nieuw energiecontract afsluiten en anticipeert er dus op dat de energieprijzen tegen die tijd weer gedaald zijn. Een andere optie is een meerjarig contract afsluiten, aangezien deze nu voordeliger zijn dan contacten van 1 jaar. Maar je weet niet of dit volgend jaar nog steeds zo is en kunt dus niet snel profiteren van prijsdalingen. Je kiest wel voor zekerheid en hebt de komende jaren geen omkijken meer naar je contract.

Zit jij kort op de energiemarkt en houd je de prijzen voor gas en stroom goed in de gaten? Dan kun je nu overstappen naar een andere leverancier met de goedkoopste variabele tarieven. Deze zullen in januari weer gaan stijgen, dus je kosten gaan omhoog. Je hebt echter wel de vrijheid om snel te schakelen en kunt overstappen wanneer er goedkopere aanbiedingen zijn.

Verwachting energieprijzen 2024

Met een variabel energiecontract zijn jouw energiekosten aan wijzigingen gedurende de looptijd onderhevig. De energieleverancier mag de prijs voor gas en licht namelijk op 1 januari en op 1 juli aanpassen. Benieuwd waar jij de komende periode aan toe bent? Dan kun je kijken naar de energieprijs verwachtingen voor 2024.

Helaas is het lastig om een concrete uitspraak te doen over de energieprijzen in de toekomst. De prijs van gas en elektriciteit wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren. Niet alleen de olieprijs heeft invloed, ook de netbeheerkosten en belastingen hebben effect op de prijzen. De energieleveranciers bepalen namelijk op basis van deze factoren hun tarieven. Elk half jaar kunnen zij de energie prijzen dus verhogen of verlagen.

Vaste en variabele energie prijzen

De prijs die jij betaalt voor stroom en gas is afhankelijk van het type energiecontract. Je hebt bij overstappen energie namelijk de keus uit vaste en variabele contracten. Kies je voor een vast tarief? Dan zet je de energieprijzen voor de looptijd van jouw contract vast, dit is vaak 1 of 3 jaar. Je profiteert dus niet van een prijsdaling, maar hoeft ook niet bang te zijn dat je ineens meer moet betalen als de prijs stijgt. Bij een variabel tarief kunnen de prijzen elk halfjaar stijgen of dalen. Je kunt dus profiteren, maar ook pech hebben bij een forse toename van het energietarief.

In de meeste gevallen is een vast energiecontract goedkoper. Let echter wel op, wanneer de looptijd van het contract is verstreken wordt het vaste energietarief omgezet in een variabel tarief. Je kunt dan ineens meer gaan betalen voor elektriciteit en gas. Daarom raden wij aan om elk jaar de energieprijzen te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste leverancier. Je kunt dan ook ieder jaar profiteren van overstappen met cadeau of welkomstkorting!

energieprijzen vergelijken

Opbouw energiekosten

Als je naar jouw energierekening kijkt zie je dat de energieprijs uit verschillende onderdelen bestaat. Maar hoe zijn deze energiekosten precies opgebouwd? Naast het stroomtarief en gastarief betaal je voor transport en levering van de energie, ook betaal je energiebelastingen. Samen vormen deze kosten de totale energieprijs van de leverancier.

Op basis van jouw geschatte energieverbruik betaal je vervolgens een voorschotbedrag per maand. Aan het eind van het jaar wordt de eindafrekening opgemaakt en ontvang je geld terug als je minder energie hebt verbruikt, of moet je bij betalen bij een hoger verbruik.

 • Stroomkosten
 • Gaskosten
 • Leveringskosten
 • Netwerkkosten
 • Belastingen
stroomverbruik per huishouden

Stroomprijs kWh (kilowattuur)

De stroomprijs wordt gerekend per kilowattuur (kWh). Elektrische apparaten verbruiken energie en dat wordt uitgedrukt in Watt (1 kilowatt = 1000 Watt). Voor het bepalen van jouw stroomverbruik per jaar is vooral de grootte van jouw woning en huishouden van belang. Een groter huis heeft vaak meer ruimte van elektrische apparaten en heeft meer licht nodig. Woon je met meerdere personen samen, dan zal het gezamenlijke stroomverbruik natuurlijk hoger liggen.

De kWh-prijs is wat jij betaalt voor je stroomverbruik. De inkoopkosten voor energieleveranciers kunnen dagelijks verschillen, de stroomprijs wordt namelijk beïnvloed door economische ontwikkelingen, wisselkoersen en politieke beslissingen. Uiteraard heeft ook het weer invloed op het opwekken van groene energie. Door duurzame verbouwingen in huis, zoals bijvoorbeeld goede isolatie, kun je het energieverbruik verlagen. Controleer dus altijd het energielabel van jouw huis.

Hieronder zie je het gemiddelde stroomverbruik per type woning en gezinsgrootte (in kWh).

Type woning 1 pers. 2 pers. 3 pers. 4 pers. 5 pers.
Appartement 1500 2250 2800 3500 4250
Rijtjeswoning 1750 2400 3000 3800 4600
Hoekwoning 1800 2500 3200 4000 5000
2-onder-1-kap 2000 2800 3400 4300 5100
Vrijstaande woning 2100 3000 3500 4500 5500

gemiddeld gasverbruik per jaar

Gasprijs kubieke meter (m3)

In jouw energiecontract zit ook de gasprijs per kubieke meter verwerkt. De prijs van gas bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de kale gasprijs en Opslag Duurzame Energie. Maar ook de energiebelasting, gasregiotoeslag en btw zijn bepalend voor de totale kosten voor gas. Gas is een fossiele brandstof en dus niet afhankelijk van de wind of het aantal zonuren. Wel kunnen natuurrampen en politieke onrust invloed hebben op de levering (en dus de prijzen) van gas.

De energiebelasting bepaalt voor een groot deel de totale gasprijs. Ieder jaar wordt deze belasting vastgesteld door de Rijksoverheid. De Opslag Duurzame Energie is een heffing die betaald wordt per m3 gas en is in het leven geroepen om de productie van duurzame energie te stimuleren.

Ook de gasregiotoeslag maakt deel uit van de gasprijs per m3. Vroeger was deze toeslag afhankelijk van de regio waar je woonde, maar vanaf januari 2020 betaalt iedereen dezelfde gastoeslag. Tot slot betaal je nog 21% btw over het kale gastarief, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en gasregiotoeslag.

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar
Appartement 900 m3
Rijtjeshuis 1300 m3
Hoekwoning 1580 m3
2-onder-1-kap 1800 m3
Vrijstaande woning 2300 m3

Leveringskosten energie

De leveringskosten zijn de daadwerkelijke kosten voor het gebruik van stroom en gas. Hieronder valt een variabel deel en een vast deel. De verbruikskosten zijn variabel. Je betaalt kosten voor de elektriciteit en het gas dat je hebt verbruikt. Het vaste deel noemen we het vastrecht. Dit is een vast tarief dat je altijd betaald, ongeacht hoeveel energie je hebt verbruikt. De energieleveranciers bepalen dit vaste tarief zelf.

Bij gemiddeld gebruik (ongeveer 1500 m3 gas en 3000 kWh stroom) is het aandeel van de leveringskosten ongeveer 40% van je totale energierekening.

Netwerkkosten

De totale energiekosten zijn ook afhankelijk van de netwerkkosten, ook wel netbeheerkosten genoemd. Dit zijn de kosten voor het transport van stroom en gas door netbeheerders zoals Liander en Stedin. Je betaalt deze kosten aan de energie-aanbieder, die het vervolgens weer afdraagt aan de netbeheerder. Afhankelijk van jouw woonplaats ben je gebonden aan een bepaalde netbeheerder. Deze netwerktarieven worden bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en tellen voor ongeveer 20% van de energierekening.

Overheidsheffingen & belastingen

De rest van de totale energieprijs wordt bepaald door belasting en heffingen vanuit de overheid. De overheid bepaalt de hoogte van deze belastingen en de energieleverancier draagt ze af. Dit wordt door de leverancier natuurlijk doorgerekend in de energieprijzen voor de consument.

 • Energieheffing
 • Vermindering energieheffing (compensatie vanuit de overheid)
 • Opslag Duurzame Energie (ODE)
 • BTW (21%)
Jouw energieverbruik is afhankelijk van o.a. het type woning en de gezinssamenstelling. Uiteraard heeft het energielabel van jouw huis ook invloed op stroom- en gasverbruik!

Besparen door zelf energie opwekken

Wil jij besparen op de energieprijzen en dus maandelijks een goedkopere energierekening hebben? Dan is het een slimme investering om zelf energie op te wekken. Door zonnepanelen te laten installeren kun je zelf stroom opwekken en hoef je minder energie af te nemen. Kijk echter goed naar jouw stroomverbruik en de opbrengst van zonnepanelen. Zo kun je bepalen of zonnepanelen een nuttige investering zijn voor jouw woning.

Lever jij stroom terug aan het elektriciteitsnet? De energieleverancier is wettelijk verplicht dit te verrekenen met de stroom die jij afneemt. Dit verrekenen wordt salderen genoemd:

 • Salderen = Geleverde (afgenomen) stroom - Teruggeleverde stroom
wat is salderen met zonnepanelen

Energietarieven vergelijken bij Slimster

Energie vergelijken en besparen op jouw energiekosten? Bij Slimster kun je eenvoudig alle energie aanbiedingen en leveranciers vergelijken. Gebruik onze energie vergelijker voor het onafhankelijk vergelijken van energie aanbiedingen. Hoe kan je eenvoudig energievergelijken?

 1. Vul je gegevens in, zoals postcode + huisnummer en gemiddeld energieverbruik
 2. Gebruik de filters om aan te geven wat je zoekt
 3. Vergelijk energie aanbiedingen

Extra tip: lever jij stroom terug aan het net? Vergelijk dan hier de terugleververgoeding per energieleverancier.

Investeringssubsidie 2024 (ISDE)
Bij 2 of meer verduurzamingen kom je in aanmerking voor subsidie. Wees er snel bij voor het 'potje' weer op is.

Besparen op je energierekening?

Kies dan ook voor het verduurzamen van je woning met populaire maatregelen zoals zonnepanelen, spouw-, zolder- en vloerisolatie of isolatieglas.

Ontvang direct gratis en vrijblijvende offertes:

Meer weten? Bekijk alles over duurzaam maar ook onze Woning verduurzamen en Gasloos wonen pagina's.

Overstappen voor de laagste energieprijzen?

Energieprijzen

Heb jij een leverancier gevonden die aan jouw eisen voldoet en de laagste energieprijzen biedt? Energie overstappen is zo gepiept via Slimster. Klik op het energiecontract dat jij wil overstappen en vul jouw gegevens (en meterstanden) in. De nieuwe energieleverancier gaat vervolgens aan de slag en zegt jouw huidige contract op. Door elk jaar de energie prijzen te vergelijken kun je veel geld besparen!