Energielabel huis
Vergelijk beste energielabel deals

Energielabel huis

Sinds een aantal jaar hebben alle woningen in Nederland een energielabel. Dit energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Dit is handig voor je energierekening en het milieu. Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor woningen. We hebben alle informatie met betrekking tot dit energielabel voor woningen op een rij gezet.

Het energielabel voor woningen is een manier om te bepalen hoe energiezuinig een huis is. De energiezuinigheid van een woning wordt op energielabels weergegeven met een letter en kleur. Daarnaast zijn er 2 soorten energielabels: een voorlopig en een definitief energielabel.

Energielabel letters

Een energielabel wordt aangeduid met een letter. De energielabel letter geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De index loopt van A tot en met G. Een huis met energielabel G is het minst zuinig, terwijl een woning met de letter A het meest zuinig is. Sinds 2021 is de energie letter A uitgebreid en loopt nu tot A++++.

Wat is een voorlopig energielabel? Elke woningeigenaar heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de Rijksoverheid. Dit label geeft een globaal inzicht in de energiezuinigheid van een huis, maar is geen formeel label. Het voorlopige energielabel is een grove schatting op basis van gegevens die in het Kadaster staan. Een woning kan hierdoor meer of minder zuinig zijn dan op het voorlopige energielabel staat.

Let op: vanaf 1 januari 2021 kan je het voorlopige energielabel van een woning niet meer inzien, omdat de methode van dit voorlopige label verouderd is en een foutief beeld kan geven.

Een definitief energielabel geeft een gedetailleerd inzicht in het energieverbruik van een woning en wordt vastgesteld door een energieadviseur. De adviseur kijkt onder meer naar de woningisolatie en installaties. Op basis van deze inspectie stelt hij een rapport op over de energieprestaties van de woning, inclusief verbetermogelijkheden.

 • Lagere energierekening
 • Minder CO2-uitstoot
 • Hogere woningwaarde
 • Aantrekkelijker voor verkoop
 • Meer wooncomfort
 • Energielabel verplicht bij verkoop woning
 • Energielabel verplicht bij verhuur woning
 • Energielabel verplicht bij oplevering nieuwbouw

Is een energielabel verplicht als woningeigenaar? Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van je woning. Je overhandigt het definitieve energielabel dan aan de kopers of huurders. Zo hebben ze inzichtelijk hoe zuinig of onzuinig een huis is. Heb je geen energielabel bij overdracht van de huurwoning of wil je een huis verkopen zonder energielabel? Kopers en huurders hebben recht op een definitief energielabel en je riskeert een boete als verkoper of verhuurder.

Op dit moment hoef je het energielabel pas definitief te maken als je een woning te koop zet of gaat verhuren. De verwachting is wel dat het definitieve energielabel in de toekomst verplicht wordt voor alle woningeigenaren.

Hoe werkt energielabel woning?

Een woning energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is en ook bevat het energielabel uitleg over verbetermogelijkheden. Sinds 2021 kan je een erkend energielabel niet meer online aanvragen. Een adviseur komt aan huis om de energieprestatie van je woning vast te stellen.

Waarom heb ik een energielabel nodig?

Bij de verkoop en verhuur van woningen is een energielabel verplicht. Met dit energielabel kan je als koper of huurder zien hoe energiezuinig een woning is. Ook zie je waar nog verbeterpunten liggen om energie te besparen.

Wanneer energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht als je een woning gaat verkopen of verhuren of een nieuwbouwwoning oplevert. 

Wat als ik geen geldig energielabel heb?

Als je een woning wilt verkopen of verhuren heb je een definitief energielabel nodig. Deze zul je dus moeten aanvragen. Lees hier meer over: energielabel aanvragen.

Hoe kom ik als koper of huurder aan een energielabel?

Een verkoper is verplicht om je een geldig energielabel te overhandigen. Bij een huurwoning ontvang je als huurder een kopie van het definitieve energielabel. 

Daarnaast moet een verkoper of verhuurder het energielabel vermelden in advertenties in commerciële media.

Hoelang is een energielabel geldig?

Wat is de geldigheid van een energielabel? Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Daarna moet je het energielabel vernieuwen.

Wat kost een definitief energielabel?

De kosten van een definitief energielabel zijn in 2022 gemiddeld € 190. Het energielabel zelf kost in principe geen geld, maar je betaalt voor de adviseur die langskomt voor de inspectie. 

Ik heb een vereenvoudigd energielabel. Moet ik deze vernieuwen?

Vanaf 1 januari 2021 worden er geen vereenvoudigde energielabels meer verstrekt. Een eerder verstrekte VEL blijft wel gewoon 10 jaar geldig. In principe hoef je geen nieuw label aan te vragen. Heb je na registratie van het energielabel verbeteringen uitgevoerd aan je woning? Dan kan het wel verstandig zijn een nieuw (en beter) label te laten registreren. 

Voor 1 januari 2021 was er een manier om het energielabel van een koopwoning vast te stellen en een manier om het energielabel van een huurwoning te bepalen.

 • Energielabel koopwoning: definitieve energielabel online krijgen via Rijksoverheid met behulp van een online vragenlijst. De aanvraag werd vervolgens op afstand goedgekeurd door een erkend deskundige. Dit energielabel heette het Vereenvoudigd Energielabel (VEL).
 • Energielabel huurwoning: voor huurhuizen werd het energielabel vastgesteld met de Energie-Index (EI). Deze index was gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken en het energielabel werd vastgesteld door een inspecteur aan huis.

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de manier waarop energielabels werden vastgesteld. De betrouwbaarheid van de definitieve energielabels stond vaak ter discussie, omdat het energielabel slechts op basis van een (korte) online vragenlijst werd berekend.

Vanaf 1 januari 2021 is er daarom een nieuw energielabel voor woningen en utiliteitsbouw. Voor het vaststellen van het nieuwe energielabel komt een energieadviseur aan huis. Hierdoor is dit energielabel betrouwbaarder, nauwkeuriger en uitgebreider. Dit nieuwe energielabel betekent dat het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) en de Energie-Index (EI) per 01-01-21 zijn vervallen.

Het energielabel wordt nog steeds vastgesteld met behulp van letters en kleuren. De letters zijn niet veranderd en gaan nog steeds van G (rood) tot en met A (groen). Wel is energielabel A uitgebreid met A+, A++, A+++ en A++++.

Vernieuwde energielabel duurder

Het nieuwe energielabel voor woningen brengt hogere kosten met zich mee. Betaalde je voor een online Vereenvoudigd Energielabel € 7,50, voor het nieuwe energielabel betaal je meer. Dit hoge bedrag komt door de energiedeskundige die je huis komt inspecteren. Van invloed op het bedrag is:

 • de tijd die de advisseur nodig heeft
 • het type woning
 • de documenten die er al zijn

Het bedrag van het label is door de EP-advisseurs zelf te bepalen en het totaal aan kosten loopt van € 100 tot € 300.