Gratis energie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Energielabel huis verbeteren

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Wil je het energielabel van je huis verbeteren? Dit doe je door de woning energiezuinig te maken. Maar er zijn meer mogelijkheden om je huis te verbeteren. Wij geven het complete overzicht met welke stappen kan je je huis én energielabel van je woning kan verbeteren.

Hoe huis verbeteren?

Energielabel huis verbeteren

Je kunt het woning verbeteren door je woning energiezuiniger te maken. Maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal verbetermogelijkheden, die we hieronder op een rij zetten.

5 stappen voor verbeteren energielabel

  • Isolatie
  • Zuinig verwarmen
  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler
  • Energiezuinige ventilatie

Energielabel verbeteren door verduurzamen

Energielabel verbeteren door te isoleren

De eerste stap naar een beter energielabel is woningisolatie. Het heeft pas zin om andere energiebesparende maatregelen uit te voeren als je woning voldoende geïsoleerd is. Manieren om je woning te isoleren (afhankelijk van je huidige energielabel) zijn:

Energielabel verbeteren door zuinig verwarmen

Wil je een hoger energielabel krijgen? Een tweede optie is je huis duurzaam (of duurzamer) verwarmen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Energielabel verbeteren door zonnepanelen

Hebben zonnepanelen invloed op het energielabel? Ja, de aan- of afwezigheid van zonnepanelen heeft ook effect op je energielabel. Zonnepanelen op je dak kunnen al gauw 1 of 2 energielabelklassen schelen. Uiteraard speelt ook mee hoeveel zonnepanelen je hebt en wat je woonoppervlakte is. Hoe groter het woonoppervlakte, hoe meer zonnepanelen nodig zijn voor een groener energielabel.

Energielabel verbeteren door zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water. Je kunt een zonneboiler combineren met een cv-ketel, combiketel of warmtepomp en zo beter gebruikmaken van de zonnewarmte.

Energielabel verbeteren door energiezuinige ventilatie

Het verminderen van warmteverlies door ventilatie draagt ook bij aan een hoger energielabel. Plaats bijvoorbeeld een ventilatiesysteem met warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

Andere opties voor verbeteren energielabel

  • Verbruiksmanagers: krijg inzicht in je energieverbruik zodat je hier eenvoudig op kunt besparen.
  • Douche-wtw: met een douche-wtw kun je de warmte van je wegstromende douchewater gebruiken om water voor te verwarmen.

Energielabel verbeteren kosten

Wat zijn de kosten van je energielabel verbeteren en hoeveel bespaar je door deze verbeteringen? De verbeterpunten en bijbehorende kosten zijn afhankelijk van het huidige energielabel van je huis. Heeft je huis een slecht energielabel, dan zijn er veel verbeterpunten mogelijk. Dit kan je veel geld kosten, maar ook veel besparing opleveren. Is je huis bijvoorbeeld nog helemaal niet geïsoleerd? Van geen naar uitstekende isolatie levert meer besparing op dan goede isolatie verbeteren naar uitstekende isolatie. Benieuwd naar de kosten van verschillende maatregelen?

Je hoeft ook zeker niet ineens alle verbeteringen door te voeren. Dit is afhankelijk van jouw situatie en budget. Gelukkig kan je met een aantal verbeteringen al een of meerdere energielabelklassen omhoog gaan.

Welke verbeteringen energielabel mogelijk per letter?

Wil je weten welke verbeteringen mogelijk zijn bij een specifiek energielabel? Bekijk de uitleg van het energielabel per letter, inclusief verbeteringen die je kunt uitvoeren: