Gratis energie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Energielabel D

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Is jouw woning voorzien van energielabel D? Dit energielabel is het meest gemiddelde energielabel en biedt veel mogelijkheden. Wat houdt het energielabel D precies in en wat zijn manieren om dit energielabel te verbeteren?

Wat betekent energielabel D?

  • Meest gemiddelde energielabel
  • Gemiddeld energieverbruik
  • Al aanpassingen gedaan, maar ruimte voor verbeteringen
  • Nog relatief hoge energiekosten

Wat betekent energielabel D voor je woning? Een huis met energielabel D is al op de goede weg en behoort niet tot de minst energiezuinige woningen. Energielabel D is niet rood, maar ook nog niet groen. Een energielabel D woning heeft nog relatief hoge energiekosten en verliest nog meer warmte dan nodig. Veel woningen uit de jaren 70 en 80 hebben dit energielabel. Deze huizen zijn deels geïsoleerd en hebben mechanische ventilatie, maar er zijn nog veel verbeteringen mogelijk.

Waarom energielabel D verbeteren?

  • Minder warmteverlies
  • Lagere energierekening
  • Investeringen terugverdienen
  • Aangenamer wonen
  • Woning is beter te verkopen
  • Woningwaarde stijgt

Hoe energielabel D verbeteren?

Heeft jouw huis energielabel D en wil je dit label verbeteren? Bij een woning met dit energielabel zijn al enkele aanpassingen gedaan. Toch is er nog voldoende ruimte voor verbetering. Vaak is er matige isolatie aanwezig in de vloer en spouwmuur. Door deze isolatie te verbeteren, bespaar je al aanzienlijk.

De groene energielabels (C, B en A) zijn binnen handbereik als je huis energielabel D heeft. Hoe kan je een huis verbeteren om bijvoorbeeld van energielabel D naar B te gaan? Verbeter de vloerisolatie en spouwmuurisolatie en laat het dubbele glas vervangen. Vervang daarnaast je oude cv-ketel door een zuiniger model. Wil je nog een stapje verder en naar energielabel A? Laat dan ook zonnepanelen en/of een warmtepomp plaatsen.

Kosten energielabel D verbeteren

Benieuwd wat het verbeteren van energielabel D kost? Energiebesparende maatregelen zijn niet goedkoop en zijn een flinke investering. Maar ze leveren ook veel op: een beter energielabel, lagere energiekosten, hogere woningwaarde, minder CO2-uitstoot en meer wooncomfort. Elke energiebesparende maatregel verdien je na verloop van tijd terug, sommige maatregelen zelfs al binnen een paar jaar.

Tip: voor de meeste maatregelen is subsidie beschikbaar, waardoor de kosten lager uitvallen.

Kosten & besparing bij tussenwoning

Maatregel Kosten Besparing per jaar
Prijs spouwmuur isoleren € 900 € 260
Prijs kruipruimte isoleren € 1.500 € 200
Prijs dak isoleren € 3.100 € 250
Prijs HR-glas plaatsen € 3.500 € 120

Gemiddelde kosten energielabel D verbeteren bij tussenwoning.

Energielabel D huis laten verbeteren door specialist

Energielabel D verbeterd: en dan?

Energielabel D

Heb je energiebesparende maatregelen laten uitvoeren en wil je jouw energielabel vernieuwen? Vraag dan een nieuw definitief energielabel aan. Een deskundige inspecteert je woning en berekent wat het nieuwe energielabel wordt.

Vraag nieuw energielabel aan
Energielabel aanvragen