Gratis energie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Energielabel B

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Energielabel B is het op een-na-beste energielabel. Lage energiekosten, meer wooncomfort, weinig CO2-uitstoot en hogere woningwaarde zijn slechts enkele voorbeelden. Wat is energielabel B precies? En heeft het nog nut om dit energielabel te verbeteren?

Wat betekent energielabel B voor je huis?

  • Op een-na-beste energielabel
  • Laag energieverbruik
  • Goede isolatie en zuinige ketel

Wat zijn de eisen van een energielabel B woning? In een energielabel B huis zijn de meeste besparende maatregelen al uitgevoerd. Het huis is goed geïsoleerd via het dak, de vloer en de muur, heeft (grotendeels) HR++ glas en is voorzien van een zuinige ketel. De woning kost hierdoor weinig gas en stroom, wat voor lage energiekosten zorgt.

Waarom energielabel B verbeteren?

  • Besparen op energierekening
  • Aangenamer wonen
  • Helemaal of deels van het gas af
  • Energieneutrale woning realiseren
  • Woning wordt meer waard
  • Woning beter te verkopen

Hoe energielabel B verbeteren?

Wil je van energielabel B naar A? Het B energielabel is al groen, maar energielabel A heeft belangrijke voordelen (zie hierboven). Hoe ga je van een B energielabel naar A? De stap lijkt klein omdat veel aanpassingen al gedaan zijn. Toch kan deze laatste stap alsnog een flinke investering zijn. Je beslist zelf of je dit de moeite waard vindt.

Wanneer energielabel B naar A?

Een huis met energielabel B heeft al uitstekende isolatie. Vaak is het voldoende om van B naar A te gaan door zonnepanelen en een warmtepomp te plaatsen.

De cv-ketel in een huis met energielabel B is al zuinig, maar werkt wel op gas. Je bespaart veel gas door een hybride warmtepomp te plaatsen naast je cv-ketel of je ketel te vervangen door een volledige warmtepomp. Je kunt dit eventueel aanvullen met een zonneboiler voor warm tapwater of infraroodpanelen.

Voor het verbeteren van energielabel B heb je ook zonnepanelen nodig. Vooral als je ook een warmtepomp plaatst, want dan gaat je stroomverbruik omhoog. Met behulp van zonnepanelen wek je zelf stroom op en houd je de energiekosten laag.

Kosten energielabel B verbeteren

Wat kost het verbeteren van een B energielabel woning? De exacte kosten zijn afhankelijk van jouw situatie en al uitgevoerde maatregelen in huis. Duurzame installatiesystemen als zonnepanelen en warmtepompen leveren je een jaarlijkse besparing op en je verdient ze terug, maar ze zijn wel een flinke investering.

Maatregel Prijs Subsidie Besparing
Prijs zonnepanelen (14 panelen) € 5.000* Nee € 750 per jaar
Prijs hybride warmtepomp € 5.000 - 8.000 Ja € 270 per jaar
Prijs volledige warmtepomp € 6.000 - 14.000 Ja € 400 per jaar
Prijs ventilatiewarmtepomp € 2.500 - 4.500 Ja € 200 per jaar

*Prijs van zonnepanelen is na aftrek van btw teruggave.

Energielabel B huis laten verbeteren door specialist

Energielabel B verbeterd: en dan?

Energielabel B

Heb je de stappen gezet om energielabel B te verbeteren? Vraag dan een nieuw energielabel aan. Een deskundige komt dan langs om je woning te inspecteren en het nieuwe energielabel te berekenen.

Eerst nog eens controleren welk energielabel jouw woning nu heeft? Wij hebben een handige tool gemaakt om dit te checken. Doe hier onze energielabel check.

Nieuw energielabel aanvragen
Energielabel vernieuwen