Gratis energie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Energielabel C

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Is energielabel C goed voor een woning? Huizen met energielabel C zijn al vrij energiezuinig en hebben lage energiekosten. Wat houdt energielabel C precies in en kan je energielabel C ook nog verbeteren?

Wat betekent energielabel C voor je huis?

  • Laagste groene energielabel
  • Redelijk laag energieverbruik
  • Maatwerk verbeteringen mogelijk

Wat houdt energielabel C in voor je huis? Een huis met energielabel C is al vrij energiezuinig en je hebt een redelijk laag energieverbruik. Huizen met een bouwjaar in de jaren 90 of 00 zijn vaak voorzien van energielabel C. Op de meeste plekken zijn deze huizen goed geïsoleerd, maar de winst zit hem doorgaans in extra isolatie en duurzame systemen (zonnepanelen, warmtepomp etc).

slimster
Energielabel C verplicht voor kantoren per 2023
Vanaf 1 januari 2023 is het voor kantoren groter dan 100m2 verplicht om energielabel C te hebben. Niet voldoen? Dan mag het kantoor niet meer als kantoor worden gebruikt.

Waarom energielabel C huis verbeteren?

  • Van energielabel C naar B of A
  • Minder warmteverlies
  • Lagere energiekosten
  • Aangenamer wonen
  • Woning wordt meer waard
  • Woning beter te verkopen

Hoe energielabel C verbeteren?

Het verbeteren van energielabel C naar B of A vraagt om maatwerk en levert je lang niet zo’n grote besparing op als bij een energielabel G of F. Huizen met energielabel C zijn meestal goed geïsoleerd, met op enkele plekken nog verbetermogelijkheden.

Wil je energielabel C verhogen naar B? Het verschilt erg per woning op welke plekken nog verbetermogelijkheden zijn. Vaak is op specifieke plekken de isolatie nog te verbeteren, zoals in de muur, vloer of het dak. Heb je nog geen HR++ glas in je (hele) woning? Dat is dan ook een goede maatregel om uit te voeren.

Wil je van energielabel C naar A? Zonnepanelen en/of een warmtepomp zijn vaak voldoende om energielabel A te krijgen in plaats van B.

Kosten energielabel C verbeteren

De verbeterkosten van energielabel C zijn afhankelijk van de uit te voeren maatregelen en je huidige situatie. Houd bij zonnepanelen en een warmtepomp rekening met een investering van duizenden euro’s.

Laat je zonnepanelen plaatsen? Deze investering heb je gemiddeld in 7-12 jaar terugverdiend omdat je veel bespaart op je energierekening. Bij warmtepompen kom je in aanmerking voor subsidie, waardoor de kosten lager uitvallen. Daarnaast bespaar je al gauw € 200 - 300 per jaar met een (hybride) warmtepomp.

Energielabel C huis laten verbeteren door specialist

Energielabel C verbeterd: en dan?

Energielabel C

Heb je de isolatie in je huis verbeterd of duurzame systemen laten plaatsen? Grote kans dat je een beter energielabel krijgt. Vraag een nieuw definitief energielabel aan en laat je woning inspecteren door een deskundige.

Eerst nog eens controleren welk energielabel jouw woning nu heeft? Wij hebben een handige tool gemaakt om dit te checken. Je kunt hier eenvoudig jouw energielabel checken.

Vraag nieuw energielabel aan
Energielabel aanvragen