Gratis energie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Energielabel A

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Heeft jouw huis energielabel A? Dan is je woning zeer energiezuinig. Wat betekent energielabel A bij nieuwbouw en hoe krijg je energielabel A bij bestaande woningen? We zetten alles over dit energielabel op een rij.

Voordelen energielabel A

 • Zeer energiezuinig
 • Zeer lage energierekening
 • Veel wooncomfort
 • Weinig CO2-uitstoot
 • Makkelijk te verkopen
 • Hogere woningwaarde
 • Te verbeteren tot (bijna) energieneutraal / nul-op-de-meter

Wat betekent energielabel A voor huis?

 • A is het groenste label
 • Meest energiezuinige energielabel
 • Nieuwbouw heeft standaard energielabel A (met of zonder plusjes)
 • Energielabel A ook mogelijk voor bestaande bouw na aanpassingen

Een energielabel A huis heeft het best mogelijke energielabel. Dit label wordt gegeven aan huizen met uitstekende isolatie, een zuinige ketel of warmtepomp en eventueel ook zonnepanelen en/of een zonneboiler. Vanaf 1 januari 2021 wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende A energielabels. Een huis kan A t/m A++++ krijgen.

Een huis met energielabel A+++ is bijna energieneutraal. Een energieneutraal huis, nul-op-de-meter woning of energieleverend huis heeft A++++.

energielabel a huis

Eisen voor energielabel A

Vanaf 1 januari 2021 is energielabel A uitgebreid en kan een woning energielabel A met een tot vier plusjes krijgen. Wanneer krijg je energielabel A, A++ of zelfs A++++? Het energielabel wordt bepaald door het primair fossiel energiegebruik. Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren. Evt. opgewekte energie wordt van het primair energiegebruik afgetrokken.

Energielabel Primair fossiel energiegebruik in kWh/m2.jr
Energielabel A++++ Kleiner of gelijk aan 0,00
Energielabel A+++ 0,01 - 50,00
Energielabel A++ 50,01 - 75,00
Energielabel A+ 75,01 - 105,00
Energielabel A 105,01 - 160,00
energielabel a fossiel energiegebruik

Energielabel A voor nieuwbouw

De uitbreiding van het energielabel A is vooral bedoeld voor nieuwbouw. Nieuw opgeleverde woningen kunnen zich vanaf 1 januari 2021 onderscheiden met een tot vier plusjes achter het A-label. Al enkele jaren worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met energielabel A, maar vanaf 2021 zijn de eisen veranderd en worden nieuwe huizen opgeleverd met A++ of A+++.

Hoe krijg ik energielabel A in bestaande woning?

Het uitgebreide energielabel A is dus vooral bedoeld voor nieuwbouw, maar kan je dit ook bereiken met een bestaand huis? Ja, dit kan zeker met de juiste investeringen. Waar moet een (bestaande) woning aan voldoen om energielabel A te krijgen?

Wat is het verschil tussen energielabel A en B?

Wat is het verschil tussen energielabel A en energielabel B? Ook B is een uitstekend energielabel voor bestaande woningen, met weinig energieverbruik. Het verschil tussen energielabel A en B zit hem vooral in de aanpassingen ná isolatie. Het gaat dan vooral om het vervangen van je ketel door een duurzaam alternatief en het plaatsen van zonnepanelen.

Maatregel Prijs Subsidie Besparing
Prijs zonnepanelen (14 panelen) € 5.000* Nee € 750 per jaar
Prijs hybride warmtepomp € 5.000 - 8.000 Ja € 270 per jaar
Prijs volledige warmtepomp € 6.000 - 14.000 Ja € 400 per jaar
Prijs ventilatiewarmtepomp € 2.500 - 4.500 Ja € 200 per jaar

*Prijs van zonnepanelen is na aftrek van btw teruggave.

Naar een energielabel A huis door specialist

Huis verbeterd: heb ik nu energielabel A?

Energielabel A

Heb je de stappen gezet om je huis (en energielabel) te verbeteren? Als je wilt weten welk energielabel je nu hebt, moet je een nieuw energielabel aanvragen. Een deskundige komt dan langs om je woning te inspecteren en het nieuwe energielabel te berekenen.

Energielabel vernieuwen?
Energielabel aanvragen