In deze gemeente staan de meeste energiezuinige huizen

In deze gemeente staan de meeste energiezuinige huizen
Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

AMERSFOORT - Wie op zoek is naar een woning met een groen energielabel, kan het best in Zeewolde rondneuzen. In deze gemeente heeft maar liefst 99,6 procent van de huizen namelijk energielabel C of hoger. Bijna de helft daarvan heeft zelfs label A(++++), al ligt dat percentage in Almere nog een stuk hoger. In Heemstede staan daarentegen de minste energiezuinige woningen. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster.nl, op basis van data uit de Regionale klimaatmonitor.

Naast Zeewolde en Almere kennen ook de de andere twee gemeenten in de Flevopolder - Lelystad en Dronten - bovengemiddeld veel energiezuinige woningen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de relatief energiezuinige bouwnormen ten tijde van de drooglegging en ingebruikname van Flevoland. Verder scoren ook gemeenten als Houten, Barendrecht, Duiven en Purmerend hoog. Slimster concludeert op basis van data van Allecijfers.nl dat dit ook de gemeenten zijn waar relatief veel nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Het percentage woningen dat na 2000 gebouwd werd, is in Pijnacker-Nootdorp overigens het hoogst.

Hoe bereken je jouw energielabel?

Om te bepalen welk energielabel een woning krijgt, wordt berekend hoeveel kilowattuur (kWh) energie er op jaarbasis nodig is per vierkante meter woonoppervlakte. Pascal van de Beek van Slimster legt uit hoe je zelf je energielabel kunt uitrekenen. “Neem allereerst het jaarlijkse gasverbruik in kuubs en vermenigvuldig dit met tien om het om te zetten naar kWh. Daar tel je het jaarlijkse stroomverbruik bij op. De uitkomst hiervan deel je door het aantal vierkante meters dat je woning meet.” Op de website van Slimster kun je zien binnen welk energielabel de uitkomst van deze som valt.

slimster
Let op:
In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een doorsnee huishouden met een gemiddeld energieverbruik. In de praktijk verschilt het energieverbruik uiteraard per huishouden. Dit is onder meer afhankelijk van hoe vaak je thuis bent, hoe warm je het thuis wilt hebben, hoe lang je doucht, etcetera. Bij het daadwerkelijk bepalen van het energielabel voert een deskundige nauwkeurige metingen uit. Het rekenvoorbeeld hierboven helpt je een indicatie te krijgen, hieraan zijn echter geen rechten/conclusies te ontlenen.

Isolatie heeft grootste impact

Wie het energielabel van zijn of haar woning wil opkrikken, zal zich al gauw afvragen waarmee te beginnen. Van de Beek rekent voor dat isolatie de meeste impact maakt. “Stel dat je de kruipruimte, het dak en de spouwmuur laat isoleren. Dan ben je daar waarschijnlijk zo’n 5500 euro aan kwijt, uitgaande van een doorsnee tussenwoning. Daarmee bespaar je al gauw 40 tot 50 procent van je gasverbruik, oftewel zo’n 600 kuub. Dat staat weer gelijk aan bijna 6000 kWh aan energiebehoefte. Ter vergelijking: voor die 5500 euro kun je ook tien zonnepanelen laten installeren, die je per jaar 3000 à 3500 kWh besparen.”

In deze gemeente staan de meeste energiezuinige huizen

En hoe zit dat dan met een warmtepomp? “Een warmtepomp is veel efficiënter dan een cv-ketel. In de hierboven geschetste tussenwoning zal een lucht-waterwarmtepomp je al gauw zo’n 9000 kWh per jaar besparen. Maar goed, dan heb je het wel over een investering van 12.000 euro of meer. Voor velen zal dit dus geen logische eerste stap zijn. Bovendien kun je door eerst goed te isoleren af met een kleinere warmtepomp met een lager vermogen. Die is weer goedkoper dan de grote warmtepomp die je in een slecht geïsoleerde woning nodig hebt”, aldus duurzaamheidsspecialist Van de Beek van Slimster.