Zonnepanelen op grond / veldopstelling
Vergelijk beste zonnepanelen deals
 • Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen op grond / veldopstelling

Zonnepanelen op de grond: het komt steeds vaker voor. Dit is een ideale oplossing als zonnepanelen op je dak niet mogelijk is of als je veel ruimte hebt. Hoe werkt een grondopstelling van zonnepanelen, waarom zou je dit doen en waar moet je rekening mee houden? We leggen het allemaal aan je uit.

Wat zijn zonnepanelen in veldopstelling?

Een veldopstelling van zonnepanelen zijn zonnepanelen geplaatst op de grond buiten het bouwkavel, vaak in een zonnepanelenpark. Het voordeel van zonnepanelen in veldopstelling is dat je vaak een groter oppervlak beschikbaar hebt dan zonnepanelen op een dak.

Zonnepanelen op landbouwgrond

Wat zijn zonnepanelen in grondopstelling?

Een grondopstelling met zonnepanelen zijn ook zonnepanelen geplaatst op de grond, maar deze vallen binnen het bouwkavel: in een tuin. Hierdoor is er minder beschikbare ruimte om zonnepanelen te plaatsen.

Zonnepanelen in de tuin

Verschil tussen zonnepanelen in veldopstelling & grondopstelling?

Het verschil tussen beide soorten zonnepanelen is dat de veldopstelling zonnepanelen buiten het bouwkavel vallen en grondopstelling zonnepanelen binnen het bouwkavel. Hierdoor gelden er verschillende voorwaarden voor een zonnepanelen vergunning.

zonnepanelen in het veld

Mogen zonnepanelen op de grond geplaatst worden?

Zonnepanelen mogen niet altijd op de grond geïnstalleerd worden. Dit mag alleen wanneer:

 • Geen ruimte op het dak aanwezig is
 • Dak niet stevig genoeg is
 • Geen vergunning voor zonnepanelen op dak (bv. bij zonnepanelen op monument)
 • Dak ongunstige ligging tov zon heeft
 • Dak in de schaduw ligt
 • Altijd vergunning nodig
 • Geschikt bestemmingsplan
 • Ruimte nodig op de grond
 • Zonnepanelen goed & veilig installeren
 • Kan diefstalgevoelig zijn

Wat kost zonnepanelen plaatsen op de grond? Een vrije veld opstelling van zonnepanelen is ongeveer 5% duurder dan zonnepanelen op een dak. Dit komt onder meer door het frame en fundament van de panelen:

 • Montagesysteem: net als op een plat dak heb je een montagesysteem nodig voor de zonnepanelen. Het is belangrijk dat deze stellage goed vastzit en bestand is tegen extreem weer. Om de constructie te verankeren wordt ballast gebruikt of een (schroef)fundering. Dit brengt extra kosten met zich mee, vergeleken met zonnepanelen op een schuin dak.
 • Bekabeling: bij een vrije veld opstelling van zonnepanelen is er doorgaans meer afstand tussen zonnepanelen en omvormer, vergeleken met zonnepanelen op of naast een woning. Dit zorgt voor hogere kosten. Daarnaast moet de bekabeling ook veilig weggewerkt worden.

Wil je meer weten? Bekijk dan de zonnepanelen kosten of bekijk onderstaande indicaties. Wil je exact weten wat de kosten van een veldopstelling zonnepanelen zijn? Vraag dan gratis zonnepanelen offertes aan en laat je adviseren door specialisten.

Zonnepanelen grondopstelling/veldopstelling
Opbrengst
Prijs*
8 - 14 panelen 2.750 - 3.000 kWh € 3.570 - 7.014
10 - 17 panelen 3.300 - 3.500 kWh € 4.620 - 8.064
12 - 20 panelen 3.800 - 4.500 kWh € 5.250 - 10.164
13 panelen of meer 5.000 kWh of meer Vanaf € 6.825

* Gemiddelde zonnepanelen op de grond kosten inclusief installatie. Excl. btw zonnepanelen.

Vergelijk installateurs voor zonnepanelen op grond

vrije veld opstelling zonnepanelen
zonnepanelen op de grond
draaibare zonnepanelen op grond
Toon alle afbeeldingen

Kom je in aanmerking voor subsidie, dan bespaar je wat op de kosten van veld zonnepanelen. Bekijk of je in aanmerking komt voor subsidie als particulier of zakelijke gebruiker.

Zonnepanelen subsidie

Een veld met zonnepanelen biedt veel mogelijkheden voor een optimaal rendement. Waarom is het rendement in veldopstelling vaak beter dan op een dak?

 • Lagere temperatuur: zonnepanelen werken op zonlicht, maar het rendement is lager als een zonnepaneel erg warm wordt. Dakbedekking geeft extra warmte af aan de panelen, waardoor het rendement lager is op het zomerdagen. Bij zonnepanelen op de grond heb je dit probleem niet.
 • Ideale ligging & hellingshoek: bij zonnepanelen op een dak ben je beperkt in de montagemogelijkheden, vooral bij zonnepanelen op schuin dak. Zonnepanelen als veldopstelling kan je in de meest optimale legrichting en hellingshoek zetten, zo profiteer je van een maximaal rendement
Rendement zonnepanelen

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen op grond? Voor het plaatsen van een zonnepanelenveld heb je altijd een vergunning nodig, maar wordt er voor de voorwaarden een onderscheidt gemaakt:

 • Voorwaarden vergunning zonnepanelen op de grond:
  • Niet hoger dan 2 - 5 meter
  • Voldoet aan bestemmingsplan
  • Gaat om kleinschalige opstelling (max. 75 - 100 m2) voor eigen gebruik
 • Voorwaarden vergunning zonnepanelen veldopstelling:
  • Voldoet aan de Wet natuurbescherming
  • Voldoet aan het ruimtelijk kader van de gemeente
  • Geen hinder door reflectie

Het bestemmingsplan geeft aan waarvoor grond gebruikt mag worden. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op landbouwgrond? Of komen de zonnepanelen in openbaar gebied? Als het bestemmingsplan zonnepanelen niet toelaat, kan het nodig zijn het bestemmingsplan te laten wijzigen.

Zonnepanelen op dak & vergunning?

Wil je zonnepanelen laten installeren op je woning of als veldopstelling? In veel gevallen kun je zonnepanelen vergunningsvrij laten plaatsen, maar soms heb je wel een vergunning nodig. Maar wanneer kun je vergunningsvrij zonnepanelen laten installeren en aan welke richtlijnen & voorwaarden moet je voldoen?

Zonnepanelen vergunning

Grond verhuren voor zonnepanelenveld

Ben je benieuwd naar het verhuren van grond voor zonnepanelen park? Wanneer je een groot stuk land hebt, dan kan het interessant zijn om je grond te verhuren. Hierdoor kun je gemiddeld tussen de € 5.000 - 6.000 per hectare per jaar ontvangen aan opstalrechten. Hierdoor heb je verder weinig risico, dan wanneer je kiest voor een zonnepanelenpark aanleggen.

Zonnepanelen op landbouwgrond
Welke ondergrond geschikt voor zonnepanelen op de grond?

Wat is geschikte ondergrond voor grondopstelling zonnepanelen? De ondergrond kan verhard zijn of gras/vegatie.

Zonnepanelen in een op de grond  is dus mogelijk, maar zorg wel dat de beplanting niet te hoog wordt.

Hoe werkt bekabeling bij open veld opstelling zonnepanelen?

Laat je zonnepanelen in een veldopstelling plaatsen? Als je zonnepanelen veldopstelling hebt, heb je soms behoorlijk wat bekabeling nodig. Vaak is het dan het meest veilig om die bekabeling weg te werken in de grond.

Laat je goed informeren door de zonnepanelen installateur over de beste opties voor jouw zonnepanelen opstelling.

Hoe zonnepanelen op grond schoonmaken?

Zonnepanelen op de grond schoonmaken is vaak makkelijker dan wanneer ze op een dak liggen; je kan er namelijk beter bij. Toch brengen vrije veldopstelling zonnepanelen ook uitdagingen met zich mee, vooral als ze in grasveld liggen.

Het is belangrijk dat de grond onder de panelen niet overwoekerd raakt, je zult het dus regelmatig moeten snoeien of maaien.

Meer informatie?

zonnepanelen in weiland

Wil je een vrije veld opstelling zonnepanelen? Je hebt dan de keuze uit verschillende constructies/montagesystemen, zoals:

 • Plat dak constructie op de grond: dit frame met zonnepanelen staat laag bij de grond.
 • Statische zonnepanelen veldopstelling: zonnepanelen liggen in een frame, wat verder boven de grond in een ideale hoek en legrichting.
 • Draaibaar frame voor zonnepanelen: er zijn ook frames beschikbaar die meedraaien met de zon en worden ook wel smartflower of zonnebloem genoemd. Deze zorgen voor een hoger rendement.
Hoe zonnepanelen installeren?

Constructie veilig monteren

Laat je zonnepanelen op de grond installeren? Het is dan belangrijk dat de zonnepanelen en constructie goed vastzitten en bestand zijn tegen extreem weer. Hoe zorg je hiervoor? Op een schuin dak wordt de constructie vastgemaakt aan het dak, maar dit kan niet in een veld. Je hebt doorgaans de keuze uit de volgende opties:

 • Constructie verzwaren met ballast
 • Constructie verankeren in de grond, bijvoorbeeld met schroefpalen (meest gebruikt bij veldopstelling)

Wat is de geschikte vrije veld opstelling voor jouw zonnepanelen? Laat je hiervoor altijd goed adviseren door een specialist. Het is afhankelijk van de situatie wat de meest geschikte optie is voor jou.

lightbulb
Zonnepanelen op grond diefstalgevoelig?
Zonnepanelen zijn kostbare producten. Ze zijn niet eenvoudig te vervoeren, maar zet je zonnepanelen in een veld? Zorg dan wel voor goede beveiliging, bijvoorbeeld een hek en camera, of een slot dat alle panelen aan elkaar vastmaakt. Zodra 1 paneel wordt losgekoppeld gaat er dan een alarm af.

Beste deal voor plaatsen van zonnepanelen op de grond?

Op zoek naar een specialist die zonnepanelen op de grond kan installeren? Vraag gratis zonnepanelen offertes aan bij Slimster en kom in contact met maximaal 4 specialisten die in jouw regio werken. Laat je goed adviseren en ontdek wat de kosten en mogelijkheden zijn. Vergelijk de verschillende specialisten en beslis zelf wie de beste deal heeft.

Direct zonnepaneel specialisten vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal