Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen op balkon of balustrade laten plaatsen

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Woon je in een flat of appartement en wil je zelf zonne-energie opwekken? Dan is het tegenwoordig mogelijk om zonnepanelen op je balkon of balustrade te plaatsen, maar het is niet de beste optie voor maximale opbrengst. Maar wat is de opbrengst van zonnepanelen op een balkon, is het toegestaan en kun je dit zelf installeren?

Voor- en nadelen zonnepaneel op balkon

  • Zelf energie opwekken
  • Besparen op energierekening
  • Gebruik als doorvalbeveiliging
  • Gebruiken als windscherm
  • Lage opbrengst
  • Hoge aanschafkosten
  • Vaak toestemming VvE nodig

Waarom wel of geen zonnepanelen op balkon?

Als bewoner van een appartement of flat lijkt zonnepanelen plaatsen op balkon een ideale manier om te besparen op de energierekening, maar vaak ben je afhankelijk van de VvE. Wanneer je toestemming wilt vragen aan je VvE, dan kan het tegelijkertijd interessant zijn om zonnepanelen aan het balkon als VvE aan te schaffen. Als VvE kun je namelijk besparen door collectief in te kopen.

Wil je zelf alleen zonnepanelen aan balkon installeren? Dan kan het minder interessant en lastig zijn, omdat het voor een VvE minder rendabel is en veel administratie oplevert. Daarnaast zijn er ook vaak regels wat je wel en niet aan je balkon mag monteren. Vraag daarom vooraf toestemming aan de VvE, voordat je begint met het installeren van zonnepanelen op je balkon.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op balustrade?

De opbrengst van zonnepanelen op een balustrade is lager dan een gewone woning. Wanneer je ruimte hebt op je balkon voor 2 zonnepanelen, dan zal de opbrengst gemiddeld 33% lager zijn wanneer de zonnepanelen gericht zijn op het westen. Dit is afhankelijk hoe de zonnepanelen gemonteerd worden en wat de legrichting van de zonnepanelen is.

plaatsen van zonnepanelen balkon

Zelf zonnepanelen op balkon plaatsen

De meest voorkomende reden om zelf aan de slag te gaan met kleine zonnepanelen op een balkon is dat veel mensen het leuk vinden om ermee te experimenteren en kijken wat de mogelijkheden zijn. Je kunt bijv. zelf een setje van 2 zonnepanelen met een kleine omvormer kopen en monteren achter een balustrade.

Wanneer je toestemming hebt van de VvE of je laat als VvE zonnepanelen plaatsen op meerdere balustrades of op het dak van de flat, dan is het verstandig om een ervaren zonnepanelen installateur in te schakelen. Ga je namelijk zelf aan de slag, dan is de kans groot dat de zonnepanelen verkeerd aangesloten worden.

Benieuwd of je zelf aan de slag kunt of dat je het beter kunt laten doen?

Beste deal voor zonnepanelen op balkon vinden?

Zonnepanelen op balkon

Wil je toch voor een optimale opbrengst gaan en wil je zonnepanelen op het dak laten plaatsen? Laat dan de zonnepanelen door een ervaren installateur plaatsen. Via Slimster vraag je gratis zonnepanelen offertes aan en kom je met meerdere installateurs in contact die werken in jouw regio. Zo vind je eenvoudig de beste deal!

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal