Zonnepanelen in de tuin
Vergelijk beste zonnepanelen deals
 • Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen in de tuin

Wil je graag zonnepanelen, maar is je dak niet geschikt? Het is ook mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Hoe weet je of jouw tuin geschikt is voor zonnepanelen en waar moet je op letten? Ontdek de mogelijkheden van zonnepanelen in je tuin!

 • Geen ruimte op het dak
 • Dak niet stevig genoeg
 • Geen vergunning voor zonnepanelen op dak (bv. bij monumentaal pand)
 • Dak heeft ongunstige ligging tov zon
 • Dak ligt in de schaduw

Wat kost het plaatsen van zonnepanelen in een tuin? De kosten zijn vergelijkbaar met zonnepanelen op een plat dak. De installatie is duurder dan wanneer je panelen op een schuin dak plaatst. Dit komt onder meer door de volgende factoren:

 • Montagesysteem: net als op een plat dak heb je een montagesysteem/stellage nodig om de zonnepanelen te monteren. Dit kan een montagesysteem met ballast zijn of je kunt de stellage in de grond vastzetten met een (schroef)fundering. Op een schuin dak heb je geen ballast of fundament nodig, de stellage is verankerd in het dak.
 • Bekabeling: zonnepanelen in de tuin liggen vaak wat verder weg van de omvormer. Hierdoor is er meer bekabeling nodig en deze bekabeling moet ook veilig weggewerkt worden. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Bekijk de zonnepanelen prijzen of ontvang een prijsofferte op maat voor jouw situatie door offertes aan te vragen.

zonnepanelen in tuin

Zonnepanelen plaatsen in de tuin kan niet altijd, je tuin moet hier geschikt voor zijn. Zonnepanelen plaatsen die altijd in de schaduw liggen en niet rendabel zijn, heeft bijvoorbeeld weinig zin. Is jouw tuin geschikt voor zonnepanelen? Laat een specialist hiernaar kijken. Zo zit je achteraf niet met zonnepanelen in de tuin die je maar weinig opleveren.

Een specialist kijkt naar verschillende factoren in je tuin, zoals de ligging van de tuin, schaduw en beschikbare ruimte voor de zonnepanelen. Vanaf de zonnepanelen loopt bekabeling richting de omvormer. De installateur kijkt ook hoe hij deze kabels veilig (en weggewerkt) kan plaatsen. Op basis van jouw tuin adviseert de specialist je over de opties in jouw situatie.

Tip: heb je geen ruimte om zonnepanelen in de tuin te plaatsen? Denk dan eens aan zonnepanelen op een bijgebouw, bijvoorbeeld:

zonnepanelen tuin schroefpalen

Je wilt natuurlijk dat de zonnepanelen goed vastzitten en bestand zijn tegen slecht weer. Laat je zonnepanelen in de tuin installeren? De montage is dan vergelijkbaar met de installatie op een plat dak; je kunt kiezen voor ballast of een montage anker:

 • Ballast gebruiken om zonnepanelen te verzwaren
 • Schroefpalen of andere fundering om montagesysteem vast te zetten (montage anker)

Kies je voor een montage zonder ballast? Bij zonnepanelen in de tuin wordt veel gebruikgemaakt van schroeffundering of schroefpalen. Benieuwd naar de beste optie voor jouw tuin? Vraag dan zonnepanelen offertes aan en laat je adviseren.

Zijn zonnepanelen in de tuin diefstalgevoelig?

Zonnepanelen voor in de tuin zijn een ideale oplossing als je dak niet geschikt is. Maar hoe voorkom je diefstal van deze panelen? Je kunt zonnepanelen laten aansluiten op een alarm. Zodra een zonnepaneel wordt losgekoppeld, gaat er dan een alarm af. Controleer ook altijd of de zonnepanelen verzekerd zijn. Meer over de verzekering lees je hier: zonnepanelen verzekeren.

Welke ligging van tuin is meest geschikt voor zonnepanelen?

Wat is de beste ligging van een tuin voor zonnepanelen? Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Een tuin kan op het zuiden liggen, maar weinig zon krijgen door schaduwval van omringende gebouwen. Zonnepanelen in een tuin op het oosten kunnen ‘s ochtends in de zon liggen, terwijl een andere tuin op het oosten geen zon krijgt door aangrenzende bomen. Een zonnepanelen specialist kan je adviseren over de mogelijkheden van zonnepanelen in jouw tuin. 

Wil je nu weten wanneer je zon hebt in de tuin? Lees dan dit artikel over zon in de tuin.

Zonnepanelen in tuin: vergunning nodig?

Mogen zonnepanelen in de tuin zonder vergunning? In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor zonnepanelen in de tuin. Voor zonnepanelen op de grond in een weiland of veld gelden andere regels. Check voor de zekerheid altijd of je een vergunning nodig hebt, voordat je de zonnepanelen laat plaatsen. Zo weet je zeker dat je achteraf geen problemen krijgt.

Zonnepanelen in tuin plaatsen door specialist

Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen en wil je zonnepanelen plaatsen in de tuin? Vraag dan gratis zonnepanelen offertes aan en kom in contact met maximaal 4 specialisten die in jouw regio werken. Laat je adviseren over de mogelijkheden voor jouw tuin en vergelijk de specialisten met elkaar. Je beslist uiteindelijk zelf wie de beste deal heeft.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal