Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen in de tuin plaatsen

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Wil je graag zonnepanelen plaatsen, maar is je dak ongeschikt en is er geen andere optie mogelijk? Dan is het mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Hoe weet je of jouw tuin geschikt is voor zonnepanelen en waar moet je op letten? Ontdek de mogelijkheden van zonnepanelen in je tuin!

Waarom zonnepanelen in je tuin plaatsen?

 • Geen ruimte op het dak
 • Dak niet stevig genoeg
 • Geen vergunning voor zonnepanelen op dak (bv. zonnepanelen op monument)
 • Dak heeft ongunstige ligging t.o.v. zon
 • Dak ligt in de schaduw

Wat kosten zonnepanelen in de tuin plaatsen?

Wat kost het plaatsen van zonnepanelen in een tuin? Gemiddeld ligt dit tussen de € 4.100 - 8.300, maar is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Montagesysteem: net als op een plat dak heb je een montagesysteem/stellage nodig om de zonnepanelen op te bevestigen. Dit kan een montagesysteem met ballast zijn of je kunt de stellage in de tuin vastzetten met een schroeffundering.
 • Bekabeling: zonnepanelen in de tuin liggen vaak wat verder weg van de omvormer. Hierdoor is er meer bekabeling nodig en deze bekabeling moet ook veilig weggewerkt worden. Dit brengt extra kosten met zich mee.
 • Vergunning: voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin heb je altijd een vergunning nodig. Hier komen extra vergunningskosten bij.

Specialisten vinden voor plaatsing zonnepanelen in tuin

zonnepanelen in de tuin
terrasoverkapping tuin met zonnepanelen
plaatsen van een zonnepaneel voor tuin
wanneer zonnepanelen in de tuin plaatsen

Waar zonnepanelen in tuin plaatsen?

Je kunt zonnepanelen plaatsen in de tuin wanneer je tuin hier geschikt voor is. Zonnepanelen plaatsen die altijd in de schaduw liggen heeft bijvoorbeeld weinig zin en is onrendabel. Is jouw tuin geschikt voor zonnepanelen? Laat een specialist hiernaar kijken.

Een specialist kijkt naar verschillende factoren in je tuin voor optimaal rendement & opbrengst van zonnepanelen. Vanaf de zonnepanelen loopt bekabeling richting de omvormer. De installateur kijkt ook hoe de kabels veilig weggewerkt kunnen worden. Op basis van jouw tuin adviseert de specialist je over de opties in jouw situatie.

Tip: heb je weinig tot geen ruimte om zonnepanelen in de tuin aan te sluiten? Bekijk dan kleine zonnepanelen voor in de tuin of denk eens aan zonnepanelen op een bijgebouw, bijvoorbeeld:

Hoe zonnepanelen in tuin installeren?

zonnepanelen op schroefpalen

Je wilt natuurlijk dat de zonnepanelen goed vastzitten en bestand zijn tegen slecht weer. Laat je zonnepanelen in de tuin aansluiten? De montage is dan vergelijkbaar met de installatie van zonnepanelen op een plat dak; je kunt kiezen voor ballast of een montage anker:

 • Ballast gebruiken om zonnepanelen te verzwaren
 • Zonnepanelen op paal of andere fundering om montagesysteem vast te zetten (montage anker)

Kies je voor een montage zonder ballast? Bij zonnepanelen in de tuin wordt veel gebruikgemaakt van schroeffundering of schroefpalen. Benieuwd naar de beste optie voor jouw tuin? Vraag dan zonnepanelen offertes aan en laat je adviseren.

Heb je voor zonnepanelen in tuin vergunning nodig?

Mogen zonnepanelen in de tuin zonder vergunning? Nee, voor het plaatsen van een zonnepaneel in de tuin heb je altijd een vergunning nodig. Er gelden een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Zonnepanelen in de tuin vs zonnepanelen in veldopstelling

Er is een verschil tussen zonnepanelen in tuin en zonnepanelen in veldopstelling; zonnepanelen in de tuin (ook wel grondopstelling) bevinden zich binnen het bouwkavel, terwijl veldopstelling buiten het bouwkavel geplaatst wordt. Voor een zonnepanelen in tuin vergunning gelden daarom andere regels.

Voorwaarden bekijken?
Zonnepanelen vergunning
Voorwaarden verschillen per gemeente
Je hebt voor zonnepanelen in tuin altijd een vergunning nodig, maar de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Raadpleeg daarom de website van je gemeente of laat je adviseren door een zonnepanelen specialist.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen plaatsen in tuin

Beste deal voor zonnepanelen in tuin plaatsen?

Zonnepanelen in de tuin

Ben je op zoek naar een zonnepaneel voor in de tuin en is jouw dak ongeschikt? Vraag dan gratis zonnepanelen offertes aan en kom in contact met maximaal 5 specialisten die in jouw regio werken. Laat je adviseren over de mogelijkheden voor jouw tuin en vergelijk de specialisten met elkaar. Je beslist uiteindelijk zelf wie de beste deal heeft.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal