Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen aansluiten op stopcontact

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Vaak moeten zonnepanelen door een elektricien aangesloten worden op de meterkast, maar je kunt ook zonnepanelen aansluiten op een stopcontact. Zogenoemde plug and play zonnepanelen met stekker. Wat kost een plug and play zonnepaneel en hoe werken zonnepanelen met stekker?

Voor- en nadelen zonnepanelen met stekker

 • Geen extra kosten van elektricien
 • Snel zelf te installeren
 • Makkelijk te verhuizen
 • Ideaal voor camper, caravan, tuinhuis en chalet
 • Minder panelen
 • Minder stroom opwekken

Hoe werken zonnepanelen met stekker?

Werken de zonnepanelen zonder omvormer? Nee, want elk zonnepaneel heeft zijn eigen “ingebouwde” omvormer, waardoor ze direct stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je moet daarom wel de zonnepanelen aanmelden.

AC-zonnepanelen vs zonnepanelen met stekker

Tegenwoordig zijn er ook AC zonnepanelen verkrijgbaar. Dit zijn zonnepanelen die lijken op zonnepanelen die op een stopcontact aangesloten kunnen worden, maar het enige verschil tussen deze soorten zonnepanelen is dat AC-zonnepanelen werken zonder omvormer.

Bij zonnepanelen met een stekker heb je dus wel een omvormer nodig om het stroom om te laten zetten, voordat je het voor apparaten in huis kunt gebruiken.

Wat kosten zonnepanelen met stekker?

Op zoek naar de goedkoopste plug and play zonnepanelen? De kosten van plug en play zonnepanelen met stekker verschillen tussen € 400 - 3.500 en is afhankelijk van meerdere factoren. Het is daarom verstandig om meerdere zonnepanelen prijzen te vergelijken.

Plugin zonnepaneel set Prijs
Zonnepanelen set met 1 paneel € 400 - 500
Zonnepanelen set met 2 panelen € 600 - 750
Zonnepanelen set met 4 panelen € 1.250 - 1.500
Zonnepanelen set met 6 panelen € 1.850 - 2.250
Zonnepanelen set met 8 panelen € 2.500 - 3.000
Zonnepanelen set met 10 panelen € 2.850 - 3.500

Hoeveel zonnepanelen met stekker kun je plaatsen?

Wanneer je er voor kiest om zonnepanelen met stekker te plaatsen, dan ben je gebonden aan een installatie met 2 zonnepanelen met stekker en maximaal 600 Wp per groep. Dit is het maximale vermogen dat in de meterkast aangesloten mag worden als er ook andere apparaten aangesloten zijn op de groep.

Wil je de zonnepanelen volledig aansluiten op een aparte groep in je meterkast en deze is er ongeschikt voor? Dan ben je extra kosten kwijt en moet je een extra groep laten plaatsen in de meterkast met een nieuw stopcontact.

Meer informatie?

Meer informatie?

Zoek je een elektricien om de elektra in je huis aan te leggen, aan te passen of te vervangen? Een elektricien regelt alles in je woning wat met elektriciteit te maken heeft en kan vrijwel alles. Maar wat doet nou een elektricien en wat zijn de kosten van een elektricien? Deze informatie vind je op deze pagina.
Kosten elektricien

Wat is de opbrengst van zonnepanelen met stekker?

Een plug & play pakket van zonnepanelen heeft minder opbrengst dan zonnepanelen laten installeren door een vakman. In onderstaand overzicht hebben we de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen met een stekker op een rijtje gezet. Met deze informatie kun je de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen.

Aantal panelen Vermogen Opbrengst in kWh Opbrengst in euro*
1 zonnepaneel 295 Wp 250 kWh € 57,50
2 zonnepanelen 590 Wp 500 kWh € 115
4 zonnepanelen 1.180 Wp 1.000 kWh € 230
6 zonnepanelen 1.770 Wp 1.500 kWh € 345
8 zonnepanelen 2.360 Wp 2.000 kWh € 460
10 zonnepanelen 2.950 Wp 2.500 kWh € 575

* Gemiddelde besparing bij een gemiddelde energieprijs van € 0,23 per kWh.

Uiteraard zijn er verschillende factoren die invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Ga ook regelmatig zelf zonnepanelen schoonmaken voor de beste opbrengst.

plaatsen van zonnepaneel stopcontact

Zonnepaneel met stekker alternatief

Wanneer je geen extra groep in de meterkast wilt laten plaatsen, dan kun je ook er voor kiezen om plug in zonnepanelen met een thuisaccu te laten plaatsen. Hierdoor word je volledig onafhankelijk van energieleveranciers en kun je volledig je eigen stroom opwekken.

Waar kan ik zelf zonnepanelen met stekker kopen?

Meer informatie?

Meer informatie?

We vertellen je hier alles over de kosten van het laten installeren van zonnepanelen. Ook leggen we je uit hoe je de opbrengsten van je zonnepanelen berekent en geven we je andere tips die met dit onderwerp te maken hebben. Het is zeker verstandig om zonnepanelen te laten installeren. Je bespaart zo namelijk al gauw honderden euro’s per jaar op je energierekening en je draagt bij aan een duurzame, groene toekomst. Bovendien wordt je huis aantrekkelijker voor toekomstige kopers.
Kosten zonnepanelen

Hoe worden zonnepanelen met stekker geplaatst?

De plug & play pakket zonnepanelen krijg je als doe-het-zelf-pakket binnen en plaats je simpelweg op een goede plek (bijv. het dak van je tuinhuis). Tenslotte steek je het stekker van de zonnepanelen in het stopcontact, waarmee je begint met zelf stroom opwekken.

Tips voor zelf zonnepanelen stekkerklaar maken:

 • Plat dak: zorg voor genoeg ballast tegen de wind.
 • Zorg dat een zonnepaneel met stekker niet in de schaduw ligt.

Liever complete zonnepanelen installatie plaatsen?

Zonnepanelen met stekker

Wil je toch een complete zonnepanelen installatie laten plaatsen? Laat dan de zonnepanelen door een ervaren installateur plaatsen. Via Slimster vraag je gratis zonnepanelen offertes aan en kom je met meerdere installateurs in contact die werken in jouw regio. Zo vind je eenvoudig de beste deal!

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal