Ik heb een huis gekocht en nu?

Ik heb een huis gekocht en nu?
Pascal van de Beek
Content Specialist
8 minuten

Nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd! Je bent blij, maar de paniek slaat ook al snel toe… Want… ik heb een huis gekocht wat nu!? Je moet veel regelen als je eigenaar bent geworden van een nieuw huis, maar als je structuur aanbrengt in de chaos, dan heb je meer rust in je hoofd. Slimster helpt jou door deze drukke periode met een huis gekocht en nu checklist en huis gekocht tips.

Wij hebben een huis gekocht en nu? In deze blog staat alles wat je moet doen op een rij! Veel plezier met regelen en verhuizen!

Huis gekocht wat te regelen?

Woning gekocht en nu? Wij hebben voor jou een ‘Huis gekocht en nu checklist’ gemaakt met daarop 8 gebieden waarop je actie moet ondernemen als je een nieuw huis gekocht hebt.

Huis gekocht en nu checklist

 1. Hypotheek
 2. Notaris
 3. Verzekeringen
 4. Verbouwen
 5. Inrichten
 6. Gas, water, licht en internet
 7. Adreswijzigingen
 8. Verhuizen

Hieronder worden de 8 punten van de nieuw huis checklist verder omschreven. Terwijl je leest, is het handig om voor jezelf een persoonlijke nieuw huis checklist te maken met daarop puntsgewijs alle zaken die jij moet regelen.

Huis gekocht en nu checklist

1. Hypotheek

Huis gekocht en nu moet je je hypotheek definitief in orde maken. Waarschijnlijk heb je al gecheckt wat je maximaal kunt lenen en weet je dat je een hypotheek kunt krijgen voor je nieuwe huis. Maar pas als je een huis gekocht hebt, ga je de hypotheek afsluiten. Dat doe je met de hulp van een hypotheekadviseur. Deze persoon geeft informatie over verschillende hypotheken en advies over de hypotheek die het beste bij jou en jouw situatie past.

Hypotheek advies

Heb je eenmaal de ideale hypotheek gevonden, dan moet je allerlei documenten aanleveren om de hypotheek rond te maken. In het koopcontract staat aangegeven wanneer de hypotheek rond moet zijn. Ben je niet op tijd met je hypotheekafhandeling, dan kan de verkoper een boete eisen of de overeenkomst ontbinden. Begin daarom direct nadat je een huis gekocht hebt met het in orde maken van de hypotheek!

Houd overzicht in de aangeleverde documenten voor je hypotheek
Maak in je computer een mapje ‘Documenten hypotheek’ en zorg dat alle aangeleverde documenten hierin komen te staan. Scan documenten die je niet al digitaal hebt staan. Ook voor de aanlevering is het fijn dat je alles in 1x digitaal kunt versturen.

2. Notaris

Woning gekocht en nu moet je naar de notaris. Bij de notaris teken je alle papieren die nodig zijn voor de overdracht van het huis. Bestaand huis gekocht? De notaris mag je zelf uitkiezen. Nieuwbouw huis gekocht? De notaris is verbonden aan het project. Je kunt dan dus niet zelf kiezen wie je wilt.

Je betaalt de notaris een bedrag voor de leveringsakte en een bedrag voor de hypotheekakte. Voor een nieuwbouwwoning heb je alleen kosten voor de hypotheekakte. De bedragen die notarissen vragen, verschillen sterk. Gemiddeld moet je rekenen op €500 per akte. Je hypotheekadviseur kan informatie geven over de notarissen bij jou in de buurt. Zoeken op internet kan natuurlijk ook.

Huis gekocht notaris
slimster
Geef op je werk tijdig aan dat je gaat verhuizen
Van je werk heb je een werkgeversverklaring voor de aanvraag van je hypotheek nodig. Ook kun je je werkgever vragen om een verhuisvergoeding en uiteraard vraag je alvast op tijd vrije dagen aan voor de verhuizing.

3. Verzekeringen

Eerste huis gekocht en nu moet je huis verzekeringen afsluiten. Welke verzekeringen bij eigen huis zijn nodig? In de onderstaande tabel staan ze voor je op een rij.

Eigen huis verzekeringen Wat dekt de huis verzekering?
Opstalverzekering Materiële schade aan huis
Inboedelverzekering Materiële schade aan spullen in je huis
Aansprakelijkheidsverzekering Aansprakelijkheid voor schade aan zaken en personen
Overlijdensrisicoverzekering Bij overlijden wordt er een vastgesteld bedrag uitgekeerd aan partner of kinderen (om financiële problemen te voorkomen)
Woonlastenverzekering Bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid krijg je een maandelijks bedrag uitgekeerd
Rechtsbijstandverzekering Hulp bij conflicten rondom onderhoud en verbouwing

Een verzekering kiezen is niet eenvoudig. Bij Slimster helpen wij jou graag bij het vinden van de beste verzekering. Je kunt bij ons verzekeringen met elkaar vergelijken en op basis daarvan verzekeringen kiezen die het beste bij jou en jouw wensen passen.

Verzekeringen vergelijken?
Vergelijk verzekeringen

4. Verbouwen

Huis gekocht en dan moet je nadenken over of en wat je wilt verbouwen. De mate waarin je gaat verbouwen, hangt af van de staat van het nieuwe huis en van je budget. Wat kun je allemaal verbouwen aan een nieuw huis? Hieronder staan een aantal nieuw huis gekocht verbouwen tips.

Huis gekocht keuken renovatie

Nieuw huis gekocht verbouwen tips

Aannemer of vakman nodig voor verbouwing? Benader ze op tijd, zodat er nog plek vrij is in hun agenda!
Onze website staat boordevol informatie over verbouwen van huis en tuin. Je kunt bij Slimster offertes aanvragen van vakmannen bij jou in de buurt. Je vergelijkt ze met elkaar en vind de beste deal.
Huis gekocht badkamer renovatie
Maak een afspraak met de oude bewoners om over de overname van spullen te praten en onderhandelen
Doe dit al vroeg, zodat je precies weet wat er al in je nieuwe huis aanwezig is en wat je nog moet meenemen of kopen.

5. Inrichten

Woning gekocht en nu moet je een compleet huis inrichten. Een interieurarchitect kan je hierbij helpen, maar uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan met de inrichting van je huis. Hiervoor kun je gebruikmaken van onze nieuw huis inrichten tips.

Nieuw huis inrichten tips

 • Print meerdere plattegronden van je huis en maak schetsen van de mogelijke inrichting van je ruimtes. Zo weet je beter wat je nodig hebt.
 • Koop ruim op tijd nieuwe meubelen, raamdecoratie, keukenapparatuur, vloer en dergelijken. De levertijden zijn vaak lang.
 • Kijk in woontijdschriften en boeken ter inspiratie.
 • Kijk op de website van VT wonen ter inspiratie.
 • Kijk op Pinterest ter inspiratie.
 • Bezoek meubelboulevards ter inspiratie.
 • Neem een kijkje in kringloopwinkels, struin over rommelmarkten of kijk op Marktplaats. Ook tweedehands spullen kunnen mooi zijn en bovendien zijn ze goedkoop.
 • Bekijk kleurenwaaiers en online kleurkiezers ter inspiratie van kleuren.
 • Ook als je al in je nieuwe huis woont, kun je nog inrichten! In het al deels ingerichte huis zie je veel beter wat er nog mist of wat mooi staat!
Huis gekocht en kleur bepalen
Hoe wc inrichten?
Toilet inspiratie

6. Gas, water, licht en internet

Huis gekocht en dan moet je gas, water, licht en internet aansluiting regelen in het nieuwe huis en eventueel de aansluiting in je oude huis stopzetten. Ga bestaande contracten opzeggen en vraag nieuwe contracten aan. Je kunt er ook voor kiezen je bestaande contract bij een nutsbedrijf te verlengen. In dit geval hoef je slechts een document aan te vragen, waarop je je verhuizing aangeeft.

Heb je een vaste telefoonverbinding? Ook dit abonnement moet je wijzigen. Woon je in een huurwoning? Vergeet dan niet ook tijdig je huurwoning op te zeggen.

Weet je nog niet welke energie-aanbieder de beste is voor jou? Bij Slimster kun je energieaanbieders vergelijken!

Welk nutsbedrijf?
Vergelijk energieaanbieders
Noteer op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden van gas, water en licht!
Doe dit zowel in je oude als nieuwe huis en geef de meterstanden door aan de nutsbedrijven.
Nieuw huis meterstanden
Voorkom dubbelde kosten voor gas, water, licht en internet
Laat de stopzetting van oude contracten van gas, water, licht en internet zoveel mogelijk samenvallen met het opstarten van nieuwe contracten. Of probeer in elk geval de periode van dubbele kosten zo kort mogelijk te houden.

7. Adreswijzigingen

Woning gekocht en nu moet je iedereen laten weten dat je een nieuw adres hebt. Wist je dat er een online Post Verhuisservice is, waarmee je in 1x vele bedrijven tegelijk van jouw verhuizing op de hoogte kunt stellen? Deze vind je op Post.nl.

Denk nadat je gebruik hebt gemaakt van de Post Verhuisservice goed na welke bedrijven en personen nog meer een verhuisbericht moeten ontvangen. Maak een overzicht en stuur je nieuwe adres op via mail, app of met verhuiskaartjes. Nog adreswijzigingen vergeten? Maak goede afspraken met de nieuwe bewoners van je oude huis, zodat je zeker weet dat jouw post altijd op je nieuwe adres terecht komt.

Een huis gekocht

8. Verhuizen

Huis gekocht en nu ga je verhuizen! Hoe ga je dit doen? Regel je een verhuisbedrijf, dat met een verhuiswagen jouw spullen komt verhuizen? Of huur je zelf een verhuisbusje en ga je zelf aan de slag?

Uiteraard bespaar je kosten als je zelf verhuist, maar een verhuisbedrijf kan je wel veel werk besparen. Een verhuisbedrijf komt met 1 tot 4 verhuizers die laden, lossen en vervoeren. Als je wilt kan een verhuisbedrijf ook voor je inpakken, meubels monteren/demonteren en spullen tijdelijk opslaan.

Verhuisbedrijf offertes

Een verhuizing is hoe dan ook een hele klus. Om je hierbij te helpen, geven we je een paar nieuw huis verhuizen tips.

Nieuw huis verhuizen tips

 • Bewaar grote, stevige dozen. Zo heb je geen of minder verhuisdozen nodig.
 • Begin op tijd met inpakken en doe het beetje bij beetje. Dan is de klus minder groot.
 • Gooi weg of verkoop wat weg kan. Neem geen overbodige spullen mee naar het nieuwe huis.
 • Schrijf op elke doos naar welke kamer van het nieuwe huis hij moet worden gebracht.
 • Maak het nieuwe huis goed schoon voordat je er spullen in zet. Gebruik hiervoor onze onderstaande 'Nieuw huis schoonmaken tips'.
Huis gekocht sleuteloverdracht

Nieuw huis schoonmaken tips

 • Poets bij het schoonmaken van de keuken ook de afzuigkap en plinten.
 • Ontdooi de koelkast en vriezer voordat je ze poetst.
 • Vergeet bij het schoonmaken van de badkamer het afvoerputje niet.
 • Stofzuig, dweil en schrob de vloeren.
 • Maak plinten en stopcontacten schoon.
 • Poets deuren en kozijnen.
 • Maak ventilatieroosters en radiatoren stofvrij.
 • Verwijder spinnenwebben en stofdraden.
 • Zweem de ramen.
 • Poets de trap en trapleuning.
Liever laten doen?
Schoonmaak offertes
Huis gekocht kinderen

Woning gekocht en nu… genieten!

Huis gekocht en nu

Een huis gekocht en nu… moet je heel veel dingen doen en regelen! Maar doe je het stap voor stap en maak je voor jezelf een persoonlijke huis gekocht en nu checklist met behulp van deze blog, dan is het goed te doen!

En als je straks alle punten van jouw persoonlijke nieuw huis checklist hebt doorgestreept, dan denk je: Wauw, ik heb een huis gekocht en nu? Genieten!