Gratis behangen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Wat kost een behanger?

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Wil je jouw muur een nieuwe uitstraling geven? Of ben je op zoek naar een afwerking van de muren in jouw nieuwbouwwoning? Behang is tegenwoordig weer helemaal terug en op vele manieren toepasbaar. Op deze pagina vind je behang tips en informatie over verschillende soorten behang.

Minimale kosten € 410
Gemiddelde kosten € 615
Maximale kosten € 820
Gemiddelde prijs behangen voor 41m2.

Waarom behangen?

 • Snel aan te brengen
 • Veel voordelige opties
 • Eenvoudig nieuwe uitstraling
 • Veel keuze uit kleuren & designs

Waar op letten met behangen?

 • Beschadigt snel
 • Lastiger schoonmaken dan verf
 • Niet altijd mogelijk
slimster
Behang kosten vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de prijzen van behangers voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van offertes om te laten behangen.

Wat kost behang per m2?

Werkzaamheden Gem. prijs per m2¹

Behang aanbrengen

€ 10 - 25 per m2
Renovliesbehang (met sauzen) € 15 - 30 per m2
Glasvliesbehang € 15 - 25 per m2
Fotobehang aanbrengen € 13 - 15 per m2
Extra mogelijkheden

Gem. prijs per m2¹

Behangklaar stucen € 8 - 16 per m2

¹ Prijsindicatie behang, inclusief btw, behangmateriaal en montageprijs.

De prijzen van een muur behangen kan flink variëren. Behangen kan een goedkope optie zijn, maar er zit uiteraard een prijsverschil tussen behangsoorten. Afhankelijk van jouw wensen kunnen de prijzen dus oplopen.

Hoe zijn de kosten van een behanger berekend?
De kosten voor het aanbrengen van behang zijn bepaald aan de hand van prijzen van aangesloten schilders en behangers, in combinatie met uurloon informatie van het CBS.

Wat kost een behanger per uur?

Soort behanger Gem. uurprijs¹
ZZP’er € 35
Klein bedrijf € 55
Groot bedrijf (10+ behangers) € 75

¹ Gemiddeld uurtarief van een behanger.

De prijzen kunnen flink variëren en hangt af van een paar dingen: hoeveel het behang en andere spullen kosten, het klaarmaken van de muur (zoals schoonmaken en glad maken), en wat er nog meer moet gebeuren voordat ze kunnen beginnen. Ook dit behangklaar stucen is van invloed op de prijs.

Slim behangers vergelijken?

behang kopen
muur behangen
wat kost behangen
wat kost een behanger

Prijsopbouw muur laten behangen

Behangmateriaal
Uurtarief
Reiskosten
Opruimen

Als je een kamer wilt laten behangen, zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Het meeste geld gaat naar de arbeid van de behanger en dat is het grootste deel van de kosten.

Daarna komt het materiaal voor het behangen zelf, zoals het behang, de behanglijm, en het gebruik van gereedschap zoals een behangtafel. Dit is ook een belangrijk deel van wat je betaalt.

Naast deze twee grote kosten zijn er nog twee kleinere, maar ook belangrijke kosten: de reiskosten van de behanger en het opruimen van alles nadat het werk gedaan is.

Soorten behang

Er zijn vele behangsoorten verkrijgbaar, de meest populaire zijn papierbehang en glasvezelbehang.

Verschil glasvliesbehang en renovliesbehang

Soort Glasvliesbehang Glasweefselbehang Renovliesbehang
Sterkte ++ ++ +++
Materiaal Glasvezel Glasvezel Sterk papier
Eigenschappen
 • Slag- en stootvast
 • Scheuroverbruggend
 • Eenvoudig overschilderbaar
 • Kras- en stootvast
 • Scheuroverbruggend
 • Brandvertragend
 • Eenvoudig overschilderbaar
 • Sterker dan glasvlies
 • Geweven voor extra stabiliteit

Voordelen
 • Wegwerken van oneffenheden
 • Populair
 • Sterker dan papierbehang
 • Brandvertragend
 • Voordeliger alternatief voor stucwerk
 • Sterker dan papierbehang
 • Extra sterk en stabiel
 • Diverse patronen
 • Sterker dan papierbehang

Glasvliesbehang

Glasvliesbehang, gemaakt van glasvezels, onderscheidt zich doordat het niet van papier is gemaakt. Het 200 grams glasvliesbehang staat bekend om zijn hoge kwaliteit. Het biedt voordelen zoals kras- en stootvastheid en optimale scheuroverbrugging. Dit type behang zorgt voor een egale afwerking dankzij zijn gladde structuur en beschermlaag, en heeft tevens een brandvertragende werking. Het is een voordelig alternatief voor stucwerk, met een vergelijkbaar mooi eindresultaat.

Glasweefselbehang

Glasweefselbehang, ook gemaakt van glasvezels, onderscheidt zich door de geweven structuur, wat het nog sterker maakt dan renovlies en glasvliesbehang. Deze structuur zorgt voor extra stabiliteit, vooral rondom hoeken. Echter, in vergelijking met gestucte wanden, kan het niet hetzelfde effect bereiken, waardoor de voorkeur vaak uitgaat naar renovlies of glasvliesbehang. Er is keuze uit diverse patronen bij glasweefselbehang.

Renovlies behang

Renovliesbehang, ook bekend als renovatiebehang, is gemaakt van een sterke papiersoort en staat bekend om zijn slag- en stootvastheid. Het is aanbevolen om te kiezen voor renovliesbehang, vanwege de scheuroverbruggende eigenschappen die kleine oneffenheden op de muur perfect wegwerken, resulterend in een strak en egaal oppervlak. Een ander voordeel van dit behang is dat je het eenvoudig kunt overschilderen.

Designs & kleuren

De mogelijkheden wat betreft kleuren en designs zijn eindeloos als je behang laat plaatsen. Fotobehang, retrobehang, bloemenbehang, junglebehang, baksteenbehang of houtlook behang: alles is mogelijk tegenwoordig.

Behang voor iedere kamer

Zoek je behang voor de babykamer of ga je een jongens slaapkamer of meisjes slaapkamer inrichten? Naast de slaapkamer zien we behang ook steeds vaker terug in de gang en woonkamer.

Op zoek naar de beste deal?
Gratis offertes
soorten behang
Oud behang eraf halen?
Heb je al behang op de muren zitten? Je behang verwijderen is dan de eerste stap richting een nieuwe uitstraling. De vakman kan het behang voor je verwijderen, maar je kunt dit uiteraard ook zelf doen.
Liever zelf verwijderen?

Liever zelf verwijderen?

Wil je glasvezelbehang verwijderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Glasvezelbehang is lastiger te verwijderen dan ander behang, maar met ons stappenplan wordt het wel een stuk makkelijker. Schakel je liever de hulp in van een specialist voor het verwijderen en vervangen van het glasvezelbehang? Behang verwijderen + nieuw behang plaatsen? Gratis behang offertes Tip: een populaire vervanging van glasvezelbehang is naadloos renovlies.
Hoe glasvezelbehang verwijderen

Voorbehandelen

Is jouw muur niet glad of vlak, dan zie je dit door het behang heen. Het behangklaar stucen van jouw muren kan nodig zijn voor het gewenste resultaat. Laat je adviseren door een vakman of dit in jouw situatie nodig is.

Waarom behangen uitbesteden?

 • Vrijblijvend advies bij jou thuis
 • Je bespaart tijd
 • Vakman werkt snel en secuur
 • Verzekerd van kwaliteit
 • Optimale levensduur van behangwerk
 • Garantie op eindresultaat

Woning laten behangen door ervaren vakman

Wanneer je een behanger inschakelt, bepaalt het arbeidsloon het grootste deel van de prijs. Hoe meer tijd een behanger kwijt is, hoe hoger de prijs uitvalt. Iedere vakman hanteert zijn eigen uurtarief. Om die reden raden we altijd aan om meerdere offertes te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Besparen op voorrijkosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Op deze manier bespaar je eenvoudig op de reiskosten van de vakman.

Hoe moet je behangen?

Wil je zelf behangen of ben je benieuwd hoe een behanger te werk gaat? Je kunt onderstaande stappenplan gebruiken als je zelf je kamer wilt behangen. Dit zijn natuurlijk werkzaamheden die op hoofdlijnen worden gedaan en kunnen per situatie verschillen. Geen zin om zelf te behangen? Vraag dan gratis & vrijblijvend behang offertes aan.

1. Demonteren stopcontacten/trapleuningen

Het is belangrijk om te beginnen met het demonteren van de stopcontacten. Hiermee zorg je ervoor dat je veilig te werk kunt gaan.

Tip! Zorg ervoor dat je de schakelgroep uitschakelt, voordat je de stopcontacten demonteert.

2. Evt. verwijderen oud behang

Verwijderen van oud behang is belangrijk, omdat je hiermee zorgt voor een gladde en gelijkmatige ondergrond. Hierdoor wordt de kans klein dat je luchtbellen en onregelmatigheden krijgt bij het aanbrengen van nieuw behang.

3. Glad schuren van de wanden

Dit egaliseert oppervlakte-ongelijkheden, verbetert de hechting van verf of behang en resulteert in een professionele uitstraling.

4. Wanden behandelen met voorstrijkmiddel

Behandel de wanden met voorstrijkmiddel voor een betere hechting van verf of behang. Dit bevordert een gelijkmatige absorptie en verbetert de duurzaamheid van de afwerking.

5. Behangen

Wanneer je gaat behangen, dan kun je een hulplijn tekenen op de muur. Hiermee weet je dat de eerste baan recht wordt geplakt.

Tip! Begin bij het aanbrengen in het midden van de muur en werk naar buiten toe. Dit minimaliseert luchtbellen en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het behang.

6. Met kit afwerken langs plafondranden en hoeken

Hiermee zorg je voor een goede en professionele afwerking.

7. Monteren van stopcontacten/trapleuningen

Tenslotte kun je de stopcontacten weer monteren en de schakelgroep inschakelen.

Beste deal vinden voor behangen

Behangen kosten

Ben je op zoek naar een ervaren vakman die jouw muren kwalitatief kan behangen? Vraag dan gratis en vrijblijvend behanger offertes aan bij Slimster. Je komt in contact met maximaal 4 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk deze vakmannen op basis van prijs en kwaliteit, en beslis zelf welke vakman de opdracht krijgt.

Veelgestelde vragen over behangen

Direct 1025 behangers vergelijken

Van Hussel Schilderwerken
Renovlies Direct
Klusbedrijf Weeren
Jfttotaal
All in Stuc Hoenderdaal
Visser Totaal Onderhoud
Kerbof Schilders
JK Klussen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal