5 Tips voor glasvezelbehang verwijderen

5 Tips voor glasvezelbehang verwijderen
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Wil je glasvezelbehang verwijderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Glasvezelbehang is lastiger te verwijderen dan ander behang, maar met ons stappenplan wordt het wel een stuk makkelijker. Schakel je liever de hulp in van een specialist voor het verwijderen en vervangen van het glasvezelbehang?

Behang verwijderen + nieuw behang plaatsen?
Gratis behang offertes

Tip: een populaire vervanging van glasvezelbehang is naadloos renovlies.

Ongeverfd glasvezelbehang of geverfd glasvezelbehang verwijderen

Wat voor glasvezelbehang heb je op je muren zitten? Ongeverfd glasvezelbehang is makkelijker te verwijderen dan geverfd behang.

Ongeverfd glasvezelbehang, papierbehang of vliesbehang op muren?

  • Gebruik een stoommachine voor behang verwijderen.

Geverfd glasvezelbehang met latex op muren?

  • Behang verwijderen is lastiger, want latexverf is waterdicht. Stoommachine komt hierdoor niet zomaar bij lijm onder het behang.
Liever niet: afbijtmiddel gebruiken
Je kunt behang afbijtmiddelen gebruiken om het behang los te weken, maar dit heeft natuurlijk niet de voorkeur. Een mondkapje is sowieso verstandig, afbijtmiddelen irriteren namelijk je luchtwegen (en ogen). Ook moet je de ruimte daarna enorm goed ventileren.

Stap voor stap glasvezelbehang verwijderen

  1. Voorbereiden glasvezelbehang
  2. Inkepingen in behang maken
  3. Glasvezelbehang vochtig maken
  4. Glasvezelbehang verwijderen
  5. Behangresten verwijderen

Wil je het geverfde behang op een minder chemische manier verwijderen? Dat kan! Het verwijderen van geverfd glasvezelbehang gaat nooit eenvoudig, maar wordt met behulp van de volgende stappen wel een stuk makkelijker.

1. Voorbereiden glasvezelbehang

glasvezelbehang verwijderen

Leg een groot zeil op de vloer en haal de kamer leeg. Zorg dat het zeil alles goed afdekt, je gaat namelijk aan de slag met water. Daarnaast komt er veel troep vrij bij het verwijderen van het behang.

2. Inkepingen in het behang maken

glasvezelbehang laten verwijderen

Maak inkepingen in het behang: hoe meer, hoe beter. Je kunt hiervoor een behangperforator gebruiken. Deze perforator is in verschillende soorten verkrijgbaar (zie afbeelding hierboven). Deze inkepingen zorgen ervoor dat het water of de stoom terechtkomt bij de lijm, waardoor deze goed kan losweken.

Tip: Je kunt in plaats van afwasmiddel ook Biotex gebruiken in combinatie met heet water.

3. Glasvezelbehang vochtig maken

zelf glasvezelbehang verwijderen

De volgende stap is het vochtig maken van het glasvezelbehang. Doorweek een behangbaan met een spons met heet water en afwasmiddel of vloeibare behangverwijderaar. Het behang moet helemaal doorweekt zijn. Laat het water vervolgens goed in het behang trekken.

4. Glasvezelbehang verwijderen

glasvezelbehang verwijderen tips

Het verwijderen van glasvezelbehang is een klus voor twee personen. Dit is niet alleen makkelijker, maar ook veel gezelliger bij een tijdrovende klus. Laat het behang nog steeds lastig los, gebruik dan een behangafstomer. Door de inkepingen in het behang komt de stoom goed bij de lijmlaag, waardoor het behang beter los zal laten.

5. Behangresten verwijderen

Behangresten kun je verwijderen met een krabber. Wil je de ondergrond niet te veel beschadigen, gebruik dan geen ijzeren maar een plastic plamuurmes. Maak kleine stukjes behang eventueel opnieuw nat, zodat ze eenvoudiger loslaten. De kleinste oneffenheden kun je verwijderen met schuurpapier.

Wanden een nieuwe uitstraling geven

Na het verwijderen van het glasvezelbehang kun je alle kanten op met je wanden. Toch kan de ondergrond beschadigd zijn, waardoor er raapwerk nodig is om een vlakke ondergrond te creëren. Daarna kun je jouw muren helemaal naar wens afwerken:

Ervaren vakman inschakelen voor glasvezelbehang verwijderen?

Glasvezelbehang verwijderen

Ga je toch liever niet zelf aan de slag met het oude glasvezelbehang? Een ervaren vakman kan jouw glasvezelbehang verwijderen en de muur vervolgens naar jouw wensen opleveren. Of zoek je alleen een schilder of stukadoor om jouw behangvrije wand af te werken? Ook dat is mogelijk bij Slimster! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en laat je adviseren door vakmannen die in jouw regio actief zijn.

Schilder offertes aanvragen
Stukadoor offertes aanvragen
Behang offertes aanvragen
Renovlies offertes aanvragen