Raapwerk prijzen
Wil je jouw muren of plafonds laten stucen, behangen of betegelen, maar is de ondergrond op dit moment niet vlak, glad of recht? Voor het vlak en glad maken van de ondergrond wordt een raaplaag gebruikt, ook wel uitrapen genoemd.
Wat is raapwerk?
Een stukadoor maakt gebruik van raapwerk om een scheve, ruwe ondergrond te egaliseren. Raapwerk is een (dikkere of dunnere) laag gipsgebonden of cementgebonden mortel. Zijn de muren in jouw woning niet recht of heb je gemetselde muren? Met behulp van raapwerk maakt de stukadoor de ondergrond vlak en glad. Zo heb je de perfecte basis om tegels, sierpleister, behang of een verflaag aan te laten brengen over het stucwerk.
Wat kost raapwerk?
Werkzaamheden stukadoor | Prijs per m2* | |
---|---|---|
Raapwerk | € 18 - 30 per m2 |
* Gemiddelde kosten raapwerk per m2, incl. btw en arbeid.
Wat zijn de raapwerk kosten per m2? Raapwerk is vaak een onderdeel van een renovatie. Een raaplaag is de basis voor een afwerklaag, zoals sierpleister, schilderwerk of behang. De raapwerk prijzen kunnen verschillen, afhankelijk van de ondergrond, de ruimte en eventuele extra werkzaamheden. Gemiddeld kost het aanbrengen van een raaplaag in huis 18 tot 30 euro per m2.
Ben je benieuwd naar de exacte raapwerk kosten van jouw klus of wil je de raapwerk prijs weten inclusief sierpleister? Vraag dan gratis stucwerk offertes aan via Slimster en ontvang een passende prijsopgave.
Wanneer raaplaag nodig?
- Bij renovatie keuken of badkamer
- Beschadigde muren na verwijderen tegels
- Waterpas maken van ondergrond voor nieuw tegelwerk
- Scheve, ongelijke muren
- Ruwe ondergrond glad maken, zoals gemetselde ondergrond
- Voor maken van rondingen, zoals bij open haard of trap
Verschil raapwerk en pleisterwerk
Wat is het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk? Het antwoord: de dikte van de laag die wordt aangebracht. Pleisterwerk is doorgaans een dunne laag van enkele millimeters (1-5 mm), terwijl een raaplaag gemiddeld 0,5 tot 5 cm dik is.
- Raapwerk wordt gebruik voor ruwe en scheve ondergronden. Om de ondergrond te egaliseren is een dikke pleisterlaag nodig. Een raaplaag is gemiddeld 0,5 tot 5 cm dik.
- Pleisterwerk is een dunne laag mortel van enkele millimeters dik en wordt gebruikt als de ondergrond niet erg ruw of scheef is.
Raapwerk is geen afwerklaag, maar een basis/onderlaag. Pleisterwerk is vaak een basis, maar kan ook als afwerklaag worden gebruikt. De stuclaag wordt dan glad geschuurd, ook wel glad stucwerk genoemd.
Verschil gips- of cementgebonden raapwerk
Raapwerk kan gips- of cementgebonden zijn. Wat is het verschil tussen gips of cement raapwerk?
- Gipsgebonden raapwerk: ideaal voor ruimtes als slaapkamer, woonkamer, kan niet goed tegen vocht.
- Cementgebonden raapwerk: ideaal voor natte ruimtes, zoals badkamer. Ook buiten toepasbaar. Goed bestand tegen vocht.
Hoe raapwerk aanbrengen?
Het uitrapen van muren of plafonds zorgt voor een vlakke, egale ondergrond die waterpas is. Het aanbrengen van raapwerk lijkt eenvoudig, maar vraagt om ervaring. Raapwerk wordt aangebracht in verschillende diktes, zodat een rechte muur ontstaat. Een stukadoor heeft de kennis en ervaring om deze klus goed uit te voeren.
Maar hoe werkt het uitrapen van muren of plafonds? De beste werkwijze verschilt per situatie, laat je daarom altijd goed adviseren. Over het algemeen gaat uitrapen als volgt:
- Raaplaag aanbrengen met machine of handmatig
- Raaplaag afreien (uitvlakken) en bijsmeren
- Hoeken en rondingen maken met pleisterspaan
In sommige gevallen is het voorbereiden van de ondergrond nodig, zodat de raaplaag beter hecht.
Raaplaag afwerken
Raapwerk aanbrengen is vaak slechts een deel van de renovatie. Over het raapwerk volgt nog een afwerklaag, zoals:
Beste raapwerk stukadoor vinden
Wil je jouw muren of plafonds vlak en glad maken? Schakel de hulp in van een vakkundige stukadoor voor het aanbrengen van raapwerk. Zo weet je zeker dat de basis goed wordt aangebracht. Is de basis niet goed, dan ga je dat vroeg of laat terugzien in het resultaat. Wil je een stukadoor inschakelen, maar niet te veel betalen? Vergelijk dan gratis stukadoor offertes via Slimster en beslis zelf welke stukadoor het beste bij jouw wensen past.
Direct 951 stukadoors vergelijken
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal