Stucwerk gips of cement wat is het verschil?

Stucwerk gips of cement wat is het verschil?
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
3 minuten

Wanneer kies je voor gipsgebonden stucwerk en wanneer voor stucwerk op cementbasis? Wat zijn de voor- en nadelen van allebei de soorten? Welke is goedkoper of droogt sneller? In deze blog kom je te weten wat de verschillen zijn.

Gips vs cementgebonden stucwerk

Gipsgebonden Cementgebonden
Vochtresistent nee ja
Toepassing binnen binnen/buiten
Droogtijd per 1 mm 24 uur 48 uur
Prijs per m2 € 10-25 € 30-40

Wat is cementgebonden stucwerk?

Dit is pleister dat gemaakt van cement en water. Cement stucwerk zorgt voor een waterafstotende laag. Wil je een ruimte laten stucen waar veel vocht is? Dan is daarvoor cementgebonden pleister geschikt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan muren en plafonds in badkamers, keukens of buiten.

Soorten stucwerk op basis van cement

 • cemcolori

Voordelen cementgebonden pleisterwerk

 • kan tegen vochtige ruimtes
 • verschillende kleuren mogelijk
 • snelle hechting
 • duurzaam, gaat lang mee

Door de samenstelling van het stucwerk met cement kan het tegen contact met water. Je kunt zelfs een muur afwerken met cementstuc, dat heet cementeren. Dat betekent niet dat de muur grijs blijft, je kunt het cement allerlei kleuren geven. Cementeren van de buitenmuur of binnenmuur, wordt ook wel slempen of slempwerk genoemd.

Nadelen cementgebonden stucwerk

 • langere droogtijd
 • duurder
 • moeilijker aan te brengen

Cementgebonden stucwerk is een stevige pasta die daardoor lastiger is om aan te brengen dan gips. Het vraagt daarom meer vakmanschap om dit aan te brengen op de wand en is daarmee ook duurder. Gebruik cementgebonden stucwerk daarom alleen in vochtige ruimtes waar het nodig is.

Wat is gipsgebonden stucwerk?

Stucwerk dat gemaakt is van gips en water noem je gipsgebonden pleister of stucwerk. Vaak pas je stucwerk op basis van gips toe in ruimtes waarin het droog is. Je kunt denken aan woon- of slaapkamers of bijvoorbeeld de hal. Je kunt het pleisterwerk zowel op de muren als op de plafonds aanbrengen.

Voordelen gipsgebonden stucwerk

 • droogt sneller
 • goedkoper
 • makkelijker aan te brengen

Gipsgebonden stucwerk droogt twee keer zo snel op dan pleister op basis van cement. Cement kan vocht beter vasthouden, maar het minder goed verdampen dan gips.

Nadelen gipsgebonden pleister

 • kan alleen in droge ruimtes

Wil je graag stucwerk op basis van gips gebruiken in de badkamer of keuken? Voeg dan een waterdichte coating toe wanneer je het pleister aanmaakt. Gips dat onbehandeld is en in aanraking komt met vocht, kan gaan rotten of lost op. Zorg ervoor dat je vochtproblemen buiten de deur houdt.

Maak gipsgebonden stucwerk waterdicht

 • met een twee componenten coating over het stucwerk
 • door voor een stuc te kiezen met waterafstotende eigenschappen

Heb je het gipsstuc al aangebracht op de muur en wil je graag dat het waterafstotend is? Laat je muur dan behandelen met een waterafstotende coating, de PU-coating (Polyurethaan coating). Dit is minder vochtwerend dan tegels of cementstuc, maar het geeft je gipslaag wel enige bescherming. Beter is om vantevoren een stuc te kiezen met waterafstotende eigenschappen.

Muur verven met waterafstotende latex

Wil je graag zelf jouw gips gestucte muur badkamer of keuken waterproof maken? Probeer dan eens badkamer- of keuken latex. Deze verf is speciaal ontwikkeld om bestand te zijn tegen vocht. Zo kun je de muur gemakkelijk schoonmaken.

Jouw muur waterafstotend laten maken met een coating?
Schilderwerk offerte

Wat kost het stucen van een muur?

Natuurlijk is het aantal m2 van invloed op de prijs. Maar ook hoe goed de stucadoor bij de muur kan, hoe dik de laag is die moet worden aangebracht of het één groot geheel is of dat er allemaal kleine hoekjes er muurtjes zijn. Ook het soort gips dat op de muur gaat is bepalend voor het totaal aan kosten.

Meer weten over de kosten van stucwerk?
Meer informatie

Vind de beste deal voor gipsgebonden of cementgebonden stucwerk

Stucwerk gips of cement wat is het verschil?

Ben je op zoek naar een specialist voor het aanbrengen van gipsgebonden of cementgebonden stucwerk? Vraag via Slimster vrijblijvend stukadoor offertes aan en kom in contact met vakmannen die werken in je regio. Zo vind je eenvoudig de beste deal voor cementgebonden en gipsgebonden stucwerk.

Stucwerk offertes