• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 81.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Nieuwbouwwoning wel of niet stucen?

Heb jij net een nieuwbouw woning of nieuw appartement gekocht? Gefeliciteerd met deze mooie stap! Om van jouw nieuwe huis ook gelijk een thuis te maken heb je vast nagedacht over de afwerking. Na de oplevering van de woning oogt het als een kale ruimte. Door meubels te plaatsen en het huis in te richten maak je hier je eigen stekje van. Ook is het belangrijk om na te denken over het afwerken van de wanden en plafonds. Het laten stucen van de muren en het plafond zorgt voor een mooie uitstraling. Maar kun je een nieuwbouwwoning laten stucen? Of is het slimmer om voor behang te kiezen vanwege mogelijke scheuren in het stucwerk? In deze blog geven we jou meer informatie over het stucen van nieuwbouw woningen en het ontstaan van scheurtjes in muur en plafond.

Scheuren in stucwerk nieuwbouw woning?

Vaak wordt beweerd dat het laten stucen van een nieuwbouwwoning niet slim is vanwege het ontstaan van scheuren in het stucwerk op de muren en plafonds. De gedachte hierachter is dat een nieuw gebouwde woning nog zo'n 4 tot 5 jaar moet 'uitwerken'. Het huis staat dan nog niet helemaal strak op zijn fundering en zal naar de juiste plek zakken. De woning kan dus nog enkele millimeters zakken, waardoor gestucte wanden kunnen scheuren.

Vocht in een nieuwbouwwoning

Een andere reden voor het scheuren van stucwerk is het hoge vochtpercentage. Tijdens het bouwen van de woning zijn er nog geen ramen geplaatst. Aangezien het in Nederland vaak regent is de kans groot dat er regenwater in de woning komt. De betonnen wanden en plafonds zuigen zich vol met water en dit heeft tijd nodig om te drogen. Na het plaatsen van de ramen is zo'n 65 - 80% van het vocht nog aanwezig. Wanneer de temperatuur in huis te snel oploopt zal de spanning op de betonnen platen en wanden toenemen. Met als gevolg dat het stucwerk kan scheuren.

Scheuren voorkomen Net de sleutels gekregen? Verwarm het huis geleidelijk en stook de CV-installatie altijd met 1 graad per 2 dagen op om scheuren te voorkomen.

Nieuwbouw woning laten stucen?

Je zou dus kunnen denken dat het niet verstandig is om een nieuwbouwwoning te laten stucen vanwege de kans op scheuren. Dit is echter achterhaald. Natuurlijk kun je een nieuwbouw huis van stucwerk laten voorzien. Je hoeft echt geen 5 jaar te wachten, want tegenwoordig is de kans op scheurtjes miniem. Speciale technieken van de bij Slimster aangesloten stukadoors maken het mogelijk om een nieuwe woning van stucwerk te voorzien. De materialen zijn namelijk veel flexibeler, waardoor slechts zelden krimp- of haarscheurtjes ontstaan.

Glad stucwerk voor nieuwbouwwoningen

Wil je jouw net opgeleverde woning toch laten stucen? Kies dan altijd voor glad stucwerk. Dit is het ideale materiaal voor wanden van gibo, beton of kalkzandsteen. Glad stucen is slim omdat je geen dikke laag nodig hebt, zodoende blijft de prijs voor het stucwerk laag. Mochten er onverhoopt toch kleine scheurtjes ontstaan in de gestucte muren of plafonds dan is dit eenvoudig bij te werken. Er wordt eerst een filmlaag (spuitpleister of pleisterwerk) aangebracht voordat het glad gestuct wordt door de stukadoor van Slimster.

  • Glad stucwerk goedkoop vanwege dunne laagdikte
  • Eventuele scheurvorming eenvoudig bijgewerkt

Muur

In een nieuwbouwhuis zijn de meeste muren van beton. Binnenwanden of tussenwanden kunnen ook van gibo blokken of kalkzandsteen gemaakt zijn. Deze wanden kunnen voorbehandeld worden en met een spuitpleister glad gestuct worden.

Plafond

Nieuwbouw woningen zijn vaak voorzien van plafonds van holle betonnen kanaalplaten. Hier zitten vaak naden (V-naden) in, welke er niet heel mooi uit zien. Deze naden kun je met een krimparme specie dicht laten zetten. Door een nieuwe stuclaag aan te laten brengen creëer je een egaal en glad pafond.

Nieuwbouwwoning laten stucen?

Spachtelputz of spackspuiten?

Een goed stukadoorsbedrijf biedt je de keus uit verschillende wandafwerkingen. Naast glad stucwerk kun je dus ook denken aan spachtelputz of spackspuitwerk om de muren te stucen. Wij raden dit echter niet aan vanwege de structuur van deze materialen. Mochten er namelijk toch scheurtjes ontstaan door het 'werken' van de nieuwbouwwoning of door de druk van het vocht, dan is het lastig dit te herstellen. Een stukadoor kan de beschadigingen herstellen, maar je zult dit altijd blijven zien. Met glad stucwerk heb je dit probleem niet.

Stucen of behangen?

Indien je voor glad stucwerk kiest is het zeker mogelijk om een nieuwbouwwoning direct te laten stucen. Je hoeft niet eerst voor behang te kiezen. Het laten stucen van je woning is namelijk ook voordeliger. Hoe dat kan? Mochten er toch krimpscheuren ontstaan dan zal het behang loslaten. Het behangwerk moet verwijderd worden om vervolgens te wanden alsnog te laten stucen. Je betaalt eerst voor het behangen van de muren en moet daarna alsnog betalen voor het stucwerk. Dan is het logischerwijs goedkoper om direct na oplevering van de woning voor glad stucwerk te kiezen.

Prijs nieuwbouw woning glad stucen

Omdat de wanden en plafonds in een nieuwbouw huis over het algemeen vlak worden opgeleverd zijn de kosten voor het stucwerk voordelig. Het laten stucen van een nieuwbouwwoning is vaak goedkoper dan stucwerk in een bestaande (oudere) woning. In de prijslijst hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het laten stucen van een nieuw gebouwde woning.

Soort stucwerk Gemiddelde prijs (m2)
Glad stucwerk muren € 8,-
Glad stucwerk plafonds € 13,-
Behangklaar stucen € 5,-
Spachtelputz € 14,-
Spackspuitwerk € 7,-

* Gemiddelde vanaf prijs stucwerk inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW per vierkante meter.

Direct gratis stukadoor offertes vergelijken!

Twijfel jij er over om jouw nieuwbouwwoning wel of niet te laten stucen? Je kunt jouw wanden en plafonds met een gerust hart laten stucen door een betrouwbare specialist via Slimster. Kies voor glad stucwerk in plaats van behangen en maak je geen zorgen om scheuren. Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes. Laat je adviseren door een ervaren stukadoor en vind de beste deal voor glad stucwerk voor muur en plafond!

  • Laat je adviseren door betrouwbare stukadoors
  • Glad stucwerk voor muren en plafonds
  • Ontvang 5 gratis offertes met één aanvraag
  • Bespaar tot wel 45% op de totale kosten
Nieuwbouwwoning goedkoop laten stucen?
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina