Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Nieuwbouwwoning wel of niet stucen?
Ga naar

Nieuwbouw huis stucen: wel of niet doen?

Heb jij net een nieuwbouwwoning of appartement gekocht? Na de oplevering zijn de ruimtes nog kaal: het is dus belangrijk om na te denken over het afwerken van de woning. Stucwerk op de muren en het plafond zorgt voor een mooie uitstraling. Maar is het mogelijk om nieuwbouw te laten stucen? We geven in deze blog antwoord op deze vraag.

Kan je nieuwbouw stucen? Ja, het is mogelijk om de muren en plafonds van een nieuwbouwwoning te stucen. Lees verder voor tips en beste mogelijkheden van stucwerk bij nieuwbouw.

Scheuren in stucwerk bij nieuwbouw

stucen nieuwbouw

Hoewel het risico op scheuren in stucwerk door de jaren heen steeds kleiner is geworden, blijft de kans op scheurvorming aanwezig. Maar hoe ontstaan deze scheuren in het stucwerk eigenlijk?

  1. Uitzakken woning
  2. Hoog vochtpercentage bij nieuwbouw

1. Uitzakken nieuwe woning

Het duurt enkele jaren voordat een nieuwbouwwoning is uitgewerkt. Je nieuwbouw huis staat nog niet helemaal strak op zijn fundering en zal door de jaren heen nog enkele millimeters zakken. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan in wanden.

2. Hoog vochtpercentage bij nieuwbouw huis

Tijdens de bouw komt er vrijwel altijd regenwater in de woning. De betonnen wanden en plafonds zuigen zich vol met water en dit heeft tijd nodig om te drogen. Na de plaatsing van ramen is zo'n 65 - 80% van het vocht nog aanwezig. Als de temperatuur in huis te snel oploopt zal de spanning op de betonnen platen en wanden toenemen, waardoor het stucwerk kan scheuren.

Kan ik scheuren in stucwerk voorkomen? Heb je net de sleutels gekregen? Verwarm het huis geleidelijk en stook de CV-installatie altijd met 1 graad per 2 dagen op. Zo kan je de kans op scheuren in het stucwerk verkleinen.

Nieuwbouwwoning laten stucen: verstandig of niet?

Tegenwoordig kan je prima nieuwbouw laten stucen. Je hoeft allang geen 5 jaar meer te wachten; tegenwoordig is de kans op scheurtjes namelijk miniem. De materialen zijn flexibeler, waardoor slechts zelden krimp- of haarscheurtjes ontstaan.

Nieuwbouwwoning laten stucen?

Glad stucen bij nieuwbouw

Glad stucwerk is ideaal voor wanden in een nieuwbouwwoning. Je hebt geen dikke laag nodig en het stucwerk is eenvoudig aan te brengen door een ervaren vakman. Ontstaan er onverhoopt toch wel scheurtjes in de muren of het plafond? Dan is dit eenvoudig bij te werken.

  • Glad stucwerk is goedkope optie
  • Scheurtjes eenvoudig te repareren

Sierpleister bij nieuwbouw

Wil je liever spachtelputz, granol of rustiekputz laten aanbrengen op je muren? Ook dat is mogelijk bij een nieuwbouwwoning. Scheurtjes in deze soorten stucwerk zijn ook te herstellen door een ervaren stukadoor, al is dit meestal iets prijziger dan het repareren van glad stucwerk.

  • Mooie uitstraling
  • Scheurtjes zijn te herstellen

Spackspuitwerk in een nieuwbouwwoning

Spackspuitwerk is een snelle en voordelige manier om muren of plafonds te stucen. Stucwerk kan in verschillende korreldiktes worden aangebracht. Ook bij nieuwbouwwoningen kan je spackspuitwerk laten aanbrengen. Houd er wel rekening mee dat voor het repareren van scheurtjes altijd een ervaren stukadoor is vereist.

Prijs nieuwbouw woning glad stucen

Wat zijn de prijzen van stucwerk in een nieuwbouwwoning? Bekijk de prijzen van de meest voorkomende soorten stucwerk in onderstaande tabel. Of bekijk alle stucwerk prijzen.

Soort stucwerk
Gemiddelde prijs per m2
Offerte
Spackspuitwerk € 9 Gratis offertes
Rustiekputz € 10 Gratis offertes
Spachtelputz € 12 Gratis offertes
Glad stucwerk € 14 Gratis offertes
Granol € 15 Gratis offertes

* Vanaf prijs stucwerk inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

Naadloos behangen en geen scheuren?

Heb je echt geen zin in scheurtjes in je wanden, maar wil je wel de uitstraling van stucwerk? Ga dan voor renovliesbehang op glasvezelbasis. Renovlies is perfect voor nieuwbouwwoningen dankzij de vele voordelen van het product:

  • Naadloos
  • Scheurt niet
  • Geen basislaag stucwerk nodig
  • Behang is te sausen

Dit glasvezelbehang wordt aangebracht met een speciale lijm, waardoor er geen naden zichtbaar zijn. Hierdoor oogt de muur net zo strak als glad stucwerk. Het grootste voordeel ten opzichte van stucwerk? Het glasvezelbehang gaat niet scheuren, ook niet wanneer de betonnen ondergrond wel scheurtjes vertoont. Zo heb je de uitstraling van stucwerk, zonder de scheuren in het stucwerk die voorkomen bij nieuwbouw.

Renovlies prijzen vergelijken?

Zelf renovliesbehang kopen?

Aanbieder Prijsklasse
++ Bekijk
Laten bezorgen, reserveren of direct ophalen
+ Bekijk
De winkel van ons allemaal
+/- Bekijk
Voor 23:59 besteld = volgende werkdag in huis

Nieuwbouwwoning goedkoop laten stucen

Twijfel jij erover om jouw nieuwbouwwoning wel of niet te laten stucen? Je kunt jouw wanden en plafonds met een gerust hart laten stucen door een betrouwbare specialist via Slimster. Kies voor glad stucwerk of sierpleister en laat je woning naar wens stucen. Vraag gratis stukadoor offertes aan en laat je adviseren door een ervaren stukadoor. Zo vind je eenvoudig de beste deal

Direct 697 stukadoors vergelijken

Beste Stukadoor NL
Kobe Stucadoor & Schildersbedrijf
Stucadoorsbedrijf De Parel
FCS Stucadoor
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina