• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 99.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Zelf stucen? Hoe pak je dat aan?

Zelf stucen? Hoe pak je dat aan?

Wil je zelf jouw woning gaan stukadoren? Stucen is niet iets wat je zomaar doet. Het vergt veel voorbereiding en is een hoop werk. Stukadoors zijn hier voor opgeleid en weten precies wat ze moeten doen. Wil je het toch liever zelf doen? Lees dan in deze blog van Slimster hoe je het beste te werk kunt gaan. In onderstaand verhaal gaan wij er vanuit dat de muren al klaar zijn gemaakt voor stucwerk. Je hebt dus al alle behang eraf gehaald, gaten gevuld en de muur vlak gemaakt. Vervolgens kun je het stappenplan hieronder volgen en beginnen met zelf stucen van jouw wanden of plafond.

Voordelen zelf stucen

 • Bespaar op uurtarief stukadoor
 • Stucen wanneer dit jou uitkomt

Nadelen zelf stucwerk uitvoeren

 • Veel voorbereiding en werk
 • Vereist enorme nauwkeurigheid
 • Zelf stucen is niet eenvoudig
 • Geen garantie op kwaliteit van stucwerk

Wat heb je nodig?

Ben je van plan om zelf een wand of muur te gaan stukadoren? Dan heb je de volgende materialen nodig.

 • Speciekuip
 • Mixer (om gipsmortel te maken)
 • Opzetbord / raapbord
 • Troffel (om gipsmortel te scheppen)
 • Afreilat (om stuclaag af te strijken)
 • Schuurbord met sponszool
 • Hoekschopje (binnenhoeken strak strijken)
 • Plamuurmes
 • Spacmes (stucwerk strak strijken)
 • Pleisterspaan
Een klein foutje is snel gemaakt tijdens het stucen. Denk dus goed na of je toch niet beter een stukadoor kunt inschakelen!

Stappenplan zelf stucen

Het zelf stucen van een muur of plafond is niet eenvoudig. Wil je dit toch proberen? Volg dan het onderstaande stappenplan en de tips van Slimster.

 1. Stucen met gipsmortel
 2. Gips laten bezinken en mixen
 3. Gips aanbrengen op de muur
 4. Goed laten uitharden
 5. Muur afwerken

1. Stucen met gipsmortel

Begin met het kiezen van het soort gipsmortel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen Rotband, Goldband, Fix & Finish en meer. Afhankelijk van de soort afwerking dat je wenst. Wil je later nog gaan betegelen dan kies je voor Rotband of Goldband. Deze zijn namelijk geschikt als basis en niet als afwerking. Voor dat laatste kunt je beter voor Fix & Finish kiezen.

2. Gips laten bezinken en mixen

Als je eenmaal gekozen hebt voor het soort gips dat je gaat gebruiken, ga je starten met de voorbereidingen. Pak een emmer en vul deze met koud water. Voeg hier wat gips bij, niet te veel, en laat dit even bezinken. Wacht een minuut en voeg er nog meer gips aan toe. Wederom wacht je een minuut en ga door totdat het gips omhoog komt en boven het water uitsteekt (zoals het beeld van een eiland in de zee). Vervolgens gebruik je een mixer om er een grote klontvrije massa van te maken. Een goede mixer is te huren bij de plaatselijke bouwmarkt.

Vergelijk prijzen van ervaren stukadoors

3. Gips aanbrengen op de muur

Nu kun je aan de slag met het stucwerk. De volgende stap is namelijk om het gips aan te brengen op de muren. Dit doet je met behulp van een pleisterspaan en een opzetbord. Je plaatst wat gips op het opzetbord en brengt vervolgens met de pleisterspaan het gips aan op de muur. Daarna maak je omhoog en omlaag-gaande bewegingen en vangt de vallende resten op met het raapbord. Vandaar de naam “raapbord”. Het is niet nodig om direct een glad resultaat te behalen, maar werk wel door. De gips kan hard worden waardoor het lastiger smeert. Zie je nu nog gaten in de muur? Vul deze dan op met gips.

4. Goed laten uitharden

Nu je de muren hebt ingesmeerd moet het uitharden. Wacht net zo lang totdat je er niet meer met jouw vinger in kan drukken. Zodra dat is gebeurd kun je de muur, zonder al te veel kracht te zetten, glad maken met een spackmes. Daarna laat je het opnieuw uitharden.

zelf stucen tips

5. Muur afwerken

Afhankelijk van het soort pleister dat je hebt gebruikt, kun je het op verschillende manieren afwerken. Als je bijvoorbeeld gekozen hebt voor Rotband, dan is het vaak nog zaak om te gaan tegelen. Kies je voor Fix en Finish, dan is haal je het juiste resultaat door het oppervlakte glad te strijken met een pleisterspaan.

Laat stucwerk over aan een ervaren stukadoor

Ben je toch niet zeker dat je het juiste resultaat behaalt? Begin dan met een eenvoudig muurtje om het zelf stucen uit te proberen. Vaak denken mensen zo veel geld te besparen ten opzichte van het inhuren van een goede stukadoor. Dit valt echter te verwaarlozen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de stukadoor prijzen bij Slimster. Een ervaren stukadoor werkt veel sneller en efficiënter, waardoor je helemaal niet zo veel goedkoper uit bent door het zelf te doen. Bovendien heb je garantie op het stucwerk van een stukadoorsbedrijf. Gaat er iets fout of ontstaan er scheurtjes? Dan komen zij dit verhelpen! Wees dus slim en schakel een goede stukadoor in voor jouw woning. Vind de beste specialist uit jouw regio door gratis stukadoors offertes te vergelijken!

Gratis stukadoor offertes vergelijken?
Beste Stukadoor NL
Kobe Stucadoor & Schildersbedrijf
Stucadoorsbedrijf De Parel
FCS Stucadoor
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina