Stucwerk verwijderen: hoe doe je dat?

Stucwerk verwijderen: hoe doe je dat?
Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Oud stucwerk verwijderen is geen eenvoudige klus. Het kost vaak veel tijd en energie om een stuclaag van de muren of het plafond te halen. Gelukkig is het niet altijd nodig om oud stucwerk weg te halen. Wanneer moet je oud stucwerk verwijderen, wanneer kan je het laten zitten en hoe moet je een stuclaag verwijderen? Slimster beantwoordt 3 vragen voor je in deze blog.

Wanneer oud stucwerk verwijderen?

Oud stucwerk verwijderen kan verschillende redenen hebben. De 4 belangrijkste redenen zijn:

 • Als er meerdere lagen stucwerk over elkaar zijn aangebracht
 • Als het stucwerk los zit
 • Als het stucwerk onherstelbaar beschadigd is
 • Als er leidingwerk of stroomkabels vervangen moeten worden
Stucwerk vervangen door nieuw stucwerk?
Stucwerk offerte

Wanneer oud stucwerk laten zitten?

 • Stucwerk zit nog goed vast
 • Gaat om sierpleisters met structuur
 • Stucwerk heeft een hechtlaag
 • Komt nieuw stucwerk overheen

Het is niet altijd nodig om stucwerk te verwijderen. In sommige gevallen is het ook gewoon erg lastig om stucwerk van de muren te halen. Denk hierbij aan sierpleisters als spachtelputz, rustiekputz en granol. Bij dit stucwerk is het sowieso beter om een nieuwe laag over de bestaande stuclaag aan te brengen.

Bij andere soorten stucwerk is het verwijderen lastig als er een hechtlaag aangebracht is. Je komt dan niet zomaar met een beitel door het stucwerk heen. Ook in dit soort gevallen kun je het stucwerk beter laten zitten.

Wil je de originele bakstenen weer zichtbaar hebben, maar niet het stucwerk verwijderen? Dan kun je de muur egaliseren en steenstrips bevestigen.
Meer over oud stucwerk egaliseren?
Raapwerk

Hoe oud stucwerk verwijderen? 2 opties

verwijderen stucwerk

Een oude stuclaag afbikken moet nauwkeurig en voorzichtig gedaan worden. Het is niet verstandig om direct met een sloop- of breekhamer aan de slag te gaan. De muren of het plafond kunnen namelijk beschadigingen oplopen. Ook kun je met dit gereedschap de onderliggende stenen beschadigen. We adviseren je daarom om stucwerk te laten verwijderen door een ervaren vakman: dit scheelt jou veel tijd en je weet dat de klus goed wordt uitgevoerd.

Mocht je echt zelf aan de gang willen gaan, dan kan je oud stucwerk verwijderen op 2 manieren:

 1. Stucwerk afsteken met een plamuurmes
 2. Stucwerk opschuren

Tip: Je kunt met het handvat van een schroevendraaier voorzichtig op de muur tikken. Op plaatsen waar het hol klinkt, zit het stucwerk los waardoor je het eenvoudiger kunt verwijderen.

Afwerken na verwijderen stucwerk

Na het verwijderen van de oude stuclaag kan je de muur of het plafond op diverse manieren opnieuw afwerken. Denk hierbij aan opnieuw stucen of laten schilderen. Ontdek alles over de stukadoor prijzen of schilder prijzen.

Laat oud stucwerk verwijderen door een ervaren stukadoor

Stucwerk verwijderen

Oud stucwerk verwijderen is een lastige klus en niet eens altijd mogelijk. Vakkundige stukadoors hebben ervaring met het verwijderen van oud stucwerk en zij kunnen jou deze tijdrovende en vervelende klus uit handen nemen. Zij kunnen ook adviseren over de mogelijkheid om over de oude stuclaag heen te stucen.

Vraag via Slimster eenvoudig tot 4 stukadoor offertes aan. Hierdoor kun je niet alleen besparen op de kosten voor het verwijderen van de oude stuclaag, maar ook op de kosten van stucwerk. Jij vergelijkt de aangesloten bedrijven slim op prijs en kwaliteit. Zo kies je de specialist met de beste deal.

Direct 938 stukadoors vergelijken

Van Hussel Schilderwerken Stucwerk
All in Stuc Hoenderdaal
Zeister Afbouw
Lionstuc
Gebr. De Haas Afbouw
EC Afbouw
Algra Afbouw
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal