• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 143.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Spachtelputz verven: hoe pak je dit aan?
Ga naar

Spachtelputz verven: hoe pak je dit aan?

Heb jij spachtelputz op je muren en wil je dit stucwerk opfrissen of een nieuwe kleur geven? Spachtelputz verven gaat wat anders in zijn werk dan het schilderen van gladde muren. Lees hier 5 veelgestelde vragen over spachtelputz verven.

1. Waar moet je op letten bij spachtelputz verven?

Een spachtelputz muur verven is vaak lastiger dan het schilderen van glad stucwerk. Dit komt door de grove en korrelige structuur, iets wat je ook ziet bij rustiekputz en granol.

Verf hecht minder goed op een oppervlak met structuur. Hierdoor is het nodig om spachtelputz meerdere malen te schilderen voordat je het gewenste resultaat hebt. Zit het stucwerk al langere tijd op een muur of plafond, dan zuigt het stucwerk de nieuwe verflaag sneller op. Dit houdt in dat je in deze gevallen meer verf nodig hebt dan op de emmer staat.

Samengevat

  • Er zijn meer verflagen nodig voor een goede dekking.
  • Je hebt meer verf nodig dan bij een glad oppervlak.
  • Het aanbrengen van meer verflagen kost meer tijd.
Spachtelputz laten verven?
spachtelputz verven muur

2. Welke verf is geschikt voor spachtelputz?

Latex verf is de meest gebruikte soort muurverf en je kunt ook spachtelputz verven met latex. Door de goede dekking kan de structuur van een sierpleister wel worden aangetast, waardoor het effect van het stucwerk verdwijnt. Het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden als je de muur laat schilderen.

Alabastine alles-in-1 Je kunt ook Alabastine voorstrijkmiddel gebruiken als voorbehandeling. Dit dekt alles in 1 keer, ook over vlekken en absorberende muren.

3. Wat is de juiste manier van spachtelputz verven?

Spachtelputz schilderen gebeurt in principe op dezelfde manier als bij een gladde muur. Je hebt alleen doorgaans meer verflagen nodig. Voor een goed eindresultaat raden we je aan om een vakschilder in te schakelen. Wil je echt zelf je spachtelputz, rustiekputz of granol verven? Gebruik dan onderstaand stappenplan:

  1. Plak randen/kozijnen af en dek de vloer af.
  2. Ben je rechtshandig, begin dan rechtsboven in de hoek. Ben je linkshandig, begin dan linksboven in de hoek.
  3. Werk naar beneden en verf steeds ongeveer een strook van 1 meter breed.
  4. Breng ook de 2e laag van boven naar beneden aan, met lange stroken en met behulp van een verfstok.
  5. Herhaal stap 3 en 4 bij de rest van het oppervlak voor een goede dekking.

Tip: Je kunt voor spachtelputz verven het beste een roller met lange haren gebruiken. Zo weet je zeker dat je het oppervlak goed raakt en de verf in de poriën van de structuur komt.

spachtelputz muur verven

4. Kan ik spachtelputz verven met verfspuit?

Spachtelputz schilderen kan uitstekend met een verfspuit. Het voordeel van latexspuiten is dat je de structuur van het stucwerk behoudt. Daarnaast is verfspuiten goedkoper dan spachtelputz sausen. Je kunt het verfspuiten laten doen door één van onze aangesloten specialisten. Zij beschikken over het benodigde materiaal en hebben ervaring met het schilderen van dit oppervlak.

5. Zelf spachtelputz schilderen of uitbesteden?

Het zelf schilderen van spachtelputz, rustiekputz of granol is een lastige klus en als doe-het-zelver maak je sneller fouten dan een ervaren vakman. Vraag via Slimster gratis tot 5 vrijblijvende schilder offertes aan. De bedrijven vergelijk je zelf op prijs én kwaliteit. Je kiest vervolgens het bedrijf dat het beste bij jou en jouw wensen past.

Vergelijk direct 112 vakkundige schilders

Van Amsterdam Schilder Spuitbedrijf
Van Hussel Schilderwerken
Kobe Stukadoor & Schildersbedrijf
Renovlies Direct
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina