• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 78.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Wat is het verschil tussen spachtelputz, rustiekputz en granol?

Wil jij de muren en plafonds in huis op een mooie manier afwerken? Het aanbrengen van pleisterwerk is dan een uitstekende keus. Een stucadoor maakt het oppervlak van wand en plafond glad met pleisterwerk. Vervolgens kun je kiezen voor een afwerking naar jouw smaak, bijvoorbeeld door een sierpleister aan te laten brengen. Populaire soorten sierpleisters zijn spachtelputz, granol en rustiekputz. Maar wat zijn precies de verschillen? In deze blog lees je meer over de verschillen tussen deze sierpleisters.

Soort pleisterwerk Grofheid korrels Vanaf prijs*
Spachtelputz + € 12,-
Rustiekputz ++ € 10,-
Granol +++ € 15,-

* Vanaf prijs sierpleister per vierkante meter inclusief arbeidskosten, materiaal en BTW.

Sierpleister voor de laagste prijs?

Sierpleister voor binnen en buiten

Kies jij voor pleisterwerk? Dan zijn er veel verschillende soorten sierpleisters. Een zeer populaire sierpleister is spachtelputz, maar ook rustiekputz en granol worden veelvuldig toegepast in woningen. Je kunt de binnenmuren en plafond laten pleisteren, maar het stucen van de buitenmuur is ook mogelijk. De 3 populaire sierpleisters hebben veel overeenkomsten, maar kennen toch ook verschillen. Hieronder leggen we je precies uit hoe je de sierpleisters kunt herkennen.

Spachtelputz stucwerk

Spachtelputz is één van de bekendste soorten stucwerk als het gaat om wandafwerking. Het is praktisch, sierlijk en stootbestendig. Bovendien zorgt de kleurechtheid ervoor dat kleine beschadigingen niet opvallen. Het reinigen van spachtelputz is eenvoudig met lauw water en een borstel. Dit type sierpleister is beschikbaar in veel kleuren en veel verschillende korreldiktes. Bovendien is het mogelijk om spachtelputz zowel binnenshuis als buitenshuis te gebruiken.

Voordelen

 • In diverse kleuren beschikbaar
 • Geschikt voor binnen- en buitenmuren
 • Sterk sierpleister; stoot- en boenvast
 • Beschadigingen vallen minder snel op
 • Betaalbaar en lange levensduur

Rustiekputz stucwerk

Rustiekputz stucwerk lijkt veel op spachtelputz en biedt over het algemeen dezelfde voordelen. Dit type sierpleister biedt een stijlvolle afwerking voor jouw muren. Bovendien is rustiekputz zeer praktisch omdat het makkelijk te onderhouden is. Rustiekputz wordt vaak gebruikt om wanden te herstellen. Door te stucen met deze stevige korrelpleister is de kans op scheuren in de muur zeer klein. Mocht je toch per ongeluk de wand beschadigingen zie je hier weinig van door de grove structuur.

Voordelen

 • Eenvoudig te onderhouden
 • Goede sierpleister om wanden te herstellen
 • Stootvast; beschadigingen vallen niet op
 • Goedkoop pleisterwerk voor binnen en buiten
 • In verschillende kleuren te krijgen
Spachtelputz stucwerk
Rustiekputz stucwerk
stucadoor

Granol stucwerk

Granolputz werd vooral in de jaren 70 en jaren 80 veel toegepast. Toch is granol nog steeds een goede keus voor het laten stucen van de muren. Je kan diverse effecten en designs meegeven aan de wanden. Kies een patroon en een kleur dat past bij jouw interieur en stem het stucwerk volledig af op jouw inrichting. Dit type sierpleister is net als spachtelputz en rustiekputz zeer duurzaam en stootvast.

Voordelen

 • Zeer grove en sterke structuur
 • Veel verschillende patronen mogelijk
 • Kan in iedere kleur worden aangebracht
 • Stootvast en boenvast type sierpleister
 • Bekende variant bij iedere stukadoor

Verschillen spachtelputz, rustiekputz en granol?

Bij het kiezen van een soort sierpleister kan de keus tussen spachtelputz, rustiekputz en granol best lastig zijn. Deze stucwerk varianten lijken namelijk behoorlijk veel op elkaar. Waar zitten de verschillen dan eigenlijk in? De sierpleisters verschillen in grote lijnen op twee gebieden van elkaar. Ten eerste de grofheid van de korrels en ten tweede het onderlinge prijsverschil.

Korreldikte

Bij spachtelputz stucwerk kun je kiezen uit verschillende korreldiktes. Toch kunnen we rustiekputz herkennen aan de grovere korrels, waardoor dit stucwerk wat robuuster oogt. Kenmerkend voor rustiekputz stucwerk is de structuur met lichte groeven. Granol stucwerk heeft een nog grovere structuur dan spachtelputz en rustiekputz. De grove en regelmatige structuur is goed te onderscheiden.

Prijzen

Naast de grofheid van de korrels is er ook een verschil in prijs. Rustiekputz is het goedkoopst per vierkante meter, terwijl spachtelputz iets duurder is. Granol stucwerk is per vierkante meter de duurste soort sierpleister van de drie. In de tabel hieronder zie je de verschillen op overzichtelijke wijze.

Sierpleister advies door ervaren stukadoor

Wil jij graag advies van een betrouwbare stukadoor voordat je beslist welk soort stucwerk het best past bij jouw woning? Via Slimster is het mogelijk om een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis te plannen. De stucadoors nemen verschillende stalen en voorbeelden mee om jou te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de verschillende soorten sierpleister. Op deze manier krijg jij een wandafwerking die geheel naar eigen smaak en wens is samengesteld.

Betrouwbare stukadoors Omdat we jou alleen de allerbeste kwaliteit willen bieden zijn de bij Slimster aangesloten stukadoors zorgvuldig geselecteerd. Wij werken samen met ervaren en betrouwbare stucadoorbedrijven en bieden geen platform aan beunhazen.

Direct gratis stucwerk offertes vergelijken!

Wil jij de muren en plafonds in huis graag laten afwerken met spachtelputz, rustiekplutz of granol? Dan ben je vast op zoek naar de beste deal. Wij brengen je graag in contact met stukadoors uit jouw eigen regio. Vul het offerteformulier en ontvang gratis en vrijblijvende offertes. Laat je adviseren door een expert en bespaar tot wel 45 procent op de totale prijs voor stucwerk en pleisterwerk.

 • Ontvang 5 gratis offertes met één aanvraag
 • Alleen gecontroleerde stukadoors
 • Sierpleister afwerking van de beste kwaliteit
 • Bespaar tot wel 45% op de totale kosten
Deel deze pagina