Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Wat is het verschil tussen spachtelputz, rustiekputz en granol?
Ga naar

Wat is het verschil tussen spachtelputz, rustiekputz en granol?

Je muren of plafonds in huis op een mooie manier afwerken? Het laten aanbrengen van een sierpleister zoals spachtelputz, granol of rustiekputz is dan wellicht iets voor jou. Maar wat is het verschil tussen deze drie sierpleisters en welke optie is het beste voor jou?

Sierpleister Grofheid korrel Vanaf-prijs*
Spachtelputz + € 12
Rustiekputz ++ € 10
Granol +++ € 15

* Prijs per m2 incl. arbeids, materiaal en BTW.

Woning laten stucen?

Wat is spachtelputz?

spachtelputz, granol of rustiekputz

Kenmerken spachtelputz

 • Beschadigingen vallen minder snel op
 • Betaalbaar en lange levensduur
 • In diverse kleuren beschikbaar
 • Geschikt voor binnen- en buitenmuren
 • Sterk sierpleister; stoot- en boenvast

Spachtelputz is één van de bekendste soorten stucwerk als het gaat om wandafwerking. Het is praktisch, sierlijk en stootbestendig. Bovendien zorgt de kleurechtheid ervoor dat kleine beschadigingen niet opvallen.

Het reinigen van spachtelputz is eenvoudig met lauw water en een borstel. Dit type sierpleister is beschikbaar in veel kleuren en veel verschillende korreldiktes. Bovendien is het mogelijk om spachtelputz zowel binnenshuis als buitenshuis te gebruiken.

Meer informatie?

Wat is rustiekputz?

rustiekputz, granol of spachtelputz

Kenmerken rustiekputz

 • Eenvoudig te onderhouden
 • Goede sierpleister om wanden te herstellen
 • Stootvast; beschadigingen vallen niet op
 • Goedkoop pleisterwerk voor binnen en buiten
 • In verschillende kleuren te krijgen

Rustiekputz stucwerk lijkt veel op spachtelputz en biedt over het algemeen dezelfde voordelen. Dit type sierpleister biedt een stijlvolle afwerking voor jouw muren. Bovendien is rustiekputz zeer praktisch omdat het makkelijk te onderhouden is.

Rustiekputz wordt vaak gebruikt om wanden te herstellen. Door te stucen met deze stevige korrelpleister is de kans op scheuren in de muur zeer klein. Mocht je toch per ongeluk de wand beschadigingen zie je hier weinig van door de grove structuur.

Meer informatie?

Wat is granol?

verschil spachtelputz, granol en rustiekputz

Kenmerken granol

 • Zeer grove en sterke structuur
 • Veel verschillende patronen mogelijk
 • Kan in iedere kleur worden aangebracht
 • Stootvast en boenvast type sierpleister
 • Bekende variant bij iedere stukadoor

Granol werd vooral in de jaren 70 en jaren 80 veel toegepast, maar groeit weer aan populariteit. Granol is nog steeds een goede keuze voor het laten stucen van de muren. Je kan diverse effecten en designs meegeven aan de wanden. Kies een patroon en een kleur dat past bij jouw interieur en stem het stucwerk volledig af op jouw inrichting. Dit type sierpleister is net als spachtelputz en rustiekputz zeer duurzaam en stootvast.

Meer informatie?
spachtelputz, rustiekputz of granolputz
granol of spachtelputz
verschil tussen spachtelputz, rustiekputz en granol

(V.l.n.r. Spachtelputz, rustiekputz, granol)

Verschillen spachtelputz, rustiekputz en granol?

Bij het kiezen van een soort sierpleister kan de keuze tussen spachtelputz, rustiekputz en granol best lastig zijn. Deze stucwerk varianten lijken namelijk behoorlijk veel op elkaar. Toch zijn er qua korreldikte en prijs wel wat duidelijke verschillen.

Korreldikte

Soort sierpleister
Korreldikte
Spachtelputz +++
Rustiekputz ++
Granol +

Bij spachtelputz stucwerk kun je kiezen uit verschillende korreldiktes. Rustiekputz is te herkennen aan de grovere korrels, waardoor dit stucwerk wat robuuster oogt. Kenmerkend voor rustiekputz stucwerk is de structuur met lichte groeven. Granol stucwerk heeft een nog grovere structuur, waarbij ook groeven zichtbaar zijn.

Prijzen

Soort sierpleister
Prijs*
Offerte
Spachtelputz € 12
Rustiekputz € 10 Gratis offertes
Granol € 15 Gratis offertes

Ook qua kosten is er enig verschil zichtbaar. Rustiekputz is de goedkoopste variant van de drie, terwijl granol en spachtelputz enkele euro's duurder zijn per vierkante meter.

Ervaren stukadoors Omdat we jou alleen de allerbeste kwaliteit willen bieden zijn de bij Slimster aangesloten stukadoors zorgvuldig geselecteerd. Wij werken samen met ervaren stucadoorbedrijven.

Laat je adviseren over het beste sierpleister

Wil jij graag advies van een betrouwbare stukadoor voordat je beslist welk soort stucwerk het best past bij jouw woning? Vraag gratis stucwerk offertes aan via Slimster en kom in contact met stukadoors die in jouw regio actief zijn. De stukadoors komen graag bij je langs voor een vrijblijvend adviesgesprek, waarin je al jouw vragen kan stellen. Je ontvangt offertes van de verschillende stukadoors en beslist zelf wie de beste deal heeft. Dat is slim vergelijken!

Vergelijk 700 stukadoors

Beste Stukadoor NL
Kobe Stucadoor & Schildersbedrijf
Stucadoorsbedrijf De Parel
FCS Stucadoor
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina